A tervezés mint menedzsment funkció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kvantitatív módszerek
Advertisements

I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A tervezés mint menedzsmentfunkció
A stratégiai tervezés módszertana
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Alapfogalmak.
Marketing menedzsment elmélet és gyakorlat JATE közgazdász képzés Susányi Tamás II. félév.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Stratégiai tervezés.
Benchmarking.
Településmarketing Értékaudit.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Divizionális (divíziós) szervezet
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Az ellenőrzés, mint menedzsment funkció
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Ellenőrzés, visszacsatolás
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Kérdések a második zh-hoz
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Stratégiai döntéshozatal könyvtári környezetben (Könyvtármenedzsment) (4, 5)
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária. Definíció Olyan folyamat, mely a szervezetet a kör- nyezeti változásokhoz és a piaci feltételek- hez próbálja.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Dolceta - Pénzügyi ismeretek
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Az információrendszerek kialakulása
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
TERVEZÉS CÉLMEGHATÁROZÁS KÖRNYEZETELEMZÉSEK
TERVEZÉS CÉLMEGHATÁROZÁS KÖRNYEZETELEMZÉSEK
Vállalkozásmenedzsment I.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A külső környezet elemzése
CÉLMEGHATÁROZÁS KÖRNYEZETELEMZÉSEK IDŐTERVEZÉS
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Vállalati terv bemutató
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
SEEM alapok.
A STRATÉGIA KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB SZEMPONTJAI
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

A tervezés mint menedzsment funkció

A menedzsment folyamata A folyamat elemei: Tervezés Az irány meghatározása: eldönteni hová akarunk eljutni Meghatározni az oda vezető utat Szervezés A struktúrák és a szabályozók kialakítása Vezetés Az erőfeszítések előmozdítása Ellenőrzés Az eredmények biztosítása

A tervezés folyamata A folyamat lépései: A tervezés folyamatában a célok képviselik az elérendő kimeneteket vagy a kívánt eredményeket, a terv pedig a célok eléréséhez szükséges lépések meghatározása A folyamat lépései: 1. lépés: a célok meghatározása: konkrétan kell megfogalmazni a kívánt eredményeket 2. lépés: a céloktól való távolság meghatározása:a jelenlegi teljesítményt kell értékelni a kívánatoshoz viszonyítva 3. lépés: a jövőbeli körülmények előrejelzése: forgatókönyv készítése a jövőbeli eseményekről 4. lépés: a lehetséges cselekvési alternatívák elemzése, a legjobb megoldás kiválasztása és a bevezetés módjának meghatározása: értékeljük az egyes cselekvési lehetőségeket 5.lépés: a terv bevezetése és az eredmények értékelése: elemzése, korrekciók elvégzése, a terv módosítása indokolt esetben

A tervezés előnyei Működési hatékonyság Új struktúrák és munkamegosztás Nagyobb összpontosítás és rugalmasság Jó alkalmazkodás a változó körülményekhez Cselekvésorientáltság Segít elkerülni a túlzott önbizalom csapdáját, proaktív viselkedés Javuló koordináció Célhierarchia: minden egyes szint céljai cél-eszköz módjára kapcsolódnak egymáshoz Hatékonyabb időgazdálkodás: a sikeres teljesítmény egyik kulcsa a teendők fontossági sorrendjének felállítása és betartása

A tervek fajtái Rövid távú és hosszú távú tervek A szervezet egészére vonatkozóan kell hosszú távra, az egységekre vonatkozóan rövidebb távra tervezni Stratégiai és operatív tervek A stratégiai tervek a hosszú távú szükségleteket célozzák, az operatív tervek meghatározzák, hogy mire van szükség az egyes területeken a stratégiai célok elérése érdekében. Operatív tervek példái: marketing tervek, termelési tervek, pénzügyi tervek, berendezési tervek, emberi erőforrás tervek Irányvonalak és eljárások szabályok és eljárásmódok (könyvtárosok etikai kódexe)

A tervezés megközelítései A kifelé és befelé összpontosító tervezés A befelé összpontosító: a jövőbeni erőfeszítéseknek a jelenlegi a középpontja, de mindig magasabb szintre törekszünk fejleszteni Kifelé összpontosító: a versenyelőny megszerzése érdekében a külső környezetet elemzik és kiaknázatlan piaci rések, lehetőségek után kutatnak A felfelé és lefelé építkező tervezés A lentről felfelé irányuló tervezés:a felsőbb vezetés meghatározza a szervezet tágan értelmezett céljait és felhatalmazza az alsóbb szintű vezetést, hogy fogalmazzák meg az operációs terveket