Leszokás a dohányzásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A dohányzás.
Advertisements

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Dohányzás.
A LESZOKÁS TÁMOGATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI
A kolerikus vérmérséklet
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Készítette: Sági Richárd 10.A
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Sportolás hatása szervezetünkre
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
Vigyázz a szívedre!.
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Stresszkezelés.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Szegénység és egészségi állapot
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Légző rendszer betegségei
A stressz szeminárium céljai:
Segítség dohányzásról való leszokáshoz Nógrádgárdony Készítette: Hang András pszichológus
A leszokás támogatás farmakoterápiája
A DOHÁNYZÁS.
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Olvasd lassan és csendben!.
JÓ REGGELT !.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Michal Snunit A lélekmadár
Pozitív gondolatok.
A pontos idő: 18:58.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Egészségügyi állapotfelmérések bemutatása dohányzás témakörében
Barát Müller Péter.
Olvasd lassan és csendben!
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Felnőtt újraélesztés.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Készítette: A No cigi csapata
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
A dohányzás megelőzése
A dohányzás káros hatása a szervezetre
Káros szenvedélyek.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
Káros szenvedélyek Dohányzás.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Dohányzás.
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Leszokás a dohányzásról Tippek és tanácsok Papp Letícia SZTE-ÁOK VI. évf.

Jó ok a leszokásra: Fokozatosan csökken a dohányzás okozta betegségek kockázata Megszűnik a reggeli köhögés Kevesebbet lesz beteg Jobb lesz a közérzete, könnyebben kap levegőt Jobb lesz a fizikai teljesítőképessége Nem lesz kellemetlen a lehelete, nem lesznek sárgák az ujjai Jobban érzi majd az ízeket Nem lesz idő előtt ráncos a bőre

Még több ok a leszokásra: Sokkal aktívabb lesz, és kiegyensúlyozottabb Megszabadul egy káros és költséges szenvedélytől (évente 200-250 ezer Ft) Nem árt majd családjának a passzív dohányzással Kisebb az esélye annak, hogy a gyerekei dohányozni fognak, sőt tisztelni fogják akaratereje miatt

Amire számítani lehet NIKOTIN MEGVONÁSI TÜNETEK Szorongás Alvási zavarok Ingerlékenység, izgatottság Türelmetlenség Koncentrálási nehézség Nyugtalanság Sóvárgás a dohány után Ürességérzés DE! Néhány hét alatt magától megszűnik, vagy nikotin pótlással enyhíthető

Visszaesés←Leszokás→Nem dohányzás A LESZOKÁS FOLYAMATA Dohányzás ↓ Motiváció Elhatározás Visszaesés←Leszokás→Nem dohányzás

Megszabadulni a dohányzás terhétől Hozza meg a döntést! Előre kitűzött napon hagyja abba A hirtelen elhatározás sokszor hatékonyabb lehet Nikotin pótlás Gyógyszeres segítség AKARATERŐ Minden fejben dől el!

Nikotinpótlás Tapasz Naponta 1x kell felhelyezni Egyenletes nikotin szintet biztosít Rágógumi: Csökkenti a rágyújtási kényszert Fiataloknak, nem túl erős dohányosoknak Elektromos cigaretta A dohányzás élménye megmarad, a károsító anyagok nélkül

Leszokás gyógyszeres segítséggel: Vényköteles, orvos írja fel Rendszeres és pontos gyógyszerszedést igényel 18 év felettiek alkalmazhatják Nem tartalmaz nikotint Csökkenti a nikotin utáni sóvárgást és a megvonási tüneteket

HOGYAN KEZDJÜNK HOZZÁ? Mondja el a környezetének, hogy le akar szokni Szabaduljon meg azoktól a dolgoktól, melyek a dohányzásra emlékeztetnek. Távolítsa el az összes cigarettát, nehogy a reflexeinek essen áldozatul. Szellőztetés, illatosítás, takarítás, a ruhák átmosása

TIPP: A szokások megváltoztatása Kerülje azokat a szituációkat, melyekben rágyújtana (dohányzási napló) Az étkezések utáni dohányzás helyettesítése gyógyteával. Jó hatású: menta+édesgyökér, zöld tea, kálmosgyökér Sport, testmozgás! Kitűnő elfoglaltság, remek stresszoldó, jó közérzetet biztosít.

TIPP: Gyűjtse össze azt a pénzt, amit eddig cigarettára költött. Egy idő után költse el valamire, amit már régen meg akart venni vagy csinálni. "Aki nem játszik, az nem is nyer!" - ha meg sem próbálja letenni a cigarettát, biztos, hogy nem fog megszabadulni tőle.

TIPP: A KITARTÁS és AKARATERŐ Ha nem sikerül rögtön leszokni, nem Ön lenne az első… Legtöbb embernek csak sokadszorra sikerül! Motiváló tényező Barátok és a környezet segítsége Ne legyen a környezetében dohányfüst. Kerüljük ezeket a helyeket, egészen addig, amíg csábítást érez a rágyújtásra.

Kerüljük el a VISSZAESÉSt! Az elvonási tünetek: néhány hét alatt elmúlnak önkontroll, támogatás, nikotinpótlás, rizikós helyzetek kerülése, sport Magabiztosság: túlságosan bízunk benne, „ha eddig kibírtuk, egy szál elszívásával nem szokunk vissza” az első cigaretta rossz szájízt okoz, de néhány óra múlva megkívánja a következőt kerüljük a megbotlást Stressz: azt hisszük, hogy egy szál elszívása megnyugtat, de ettől később még erősebb lesz a nikotinéhség relaxáljunk Félelem az elhízástól sportoljunk

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Henry Ford