Protokolláris vendéglátás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tejbemérés Magyarlónán
Advertisements

„Karos” Boni Termál Panzió Ahol pihen a család ! „Karos” Boni Termál Panzió ………..Ahol pihen a család ! Bemutatjuk Zalakaros legújabb családbarát panzióját.
Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend.
MEGHÍVÓ BARISTA TANFOLYAMRA
Szóviv ő Bál – nem csak szóviv ő knek! A rendezvényr ő l… A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének szervezésében immár VIII. alkalommal rendezzük.
Diplomáciai protokoll és etikett 9.
Az üzleti vacsora illemtana
Készítette: Trubin Beáta
Diplomáciai protokoll és etikett 10.
Készítette: Nagy Alexandra
Rendezvényszervezés.
Felszolgálási módozatok
Etikett és protokoll 3 – Tóth Attiláné dr.
Olaszország Legfontosabb Protokolláris Sajátosságai
Angol – amerikai projekt hét
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Gundel Étterem Budapest.
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Regdon Marianna rendezvényszervező
A KÖZSZEREPLÉS PROTOKOLLJA Európaiság – hitelesség - protokoll
Öltözködés, öltözet.
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
Üzleti etikett; étkezési kultúra
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az illem, etikett, protokoll alapszabályai és gyakorlata II.
Tisztelt Vadászkamarai Tagok, figyelem!
2008/09 Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
A falu közössége Közös munkaalkalmak.
Az ókori görög étkezési szokások
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
A vendéglátás folyamatai
Étlap-, étrend és árlapismeret.
Az értékesítés sajátossága
Étkezési kultúra.
Étkezési kultúra.
Viselkedéskultúra.
Protokoll ismeretek.
Viselkedéskultúra.
Változások az utóbbi évtizedekben
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Mitől jó egy rendezvény?
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Diplomáciai protokoll és etikett 7.
Diplomáciai protokoll és etikett 8.
Ültetési rend Jelzések:
Rendezvények.
Barcelona Hamar Márk.
Akkermann Róbert Hoffbauer Márk Logó Róbert Molnár Nagy Dániel
Italfelszolgálás alapelvei
tanirodai gyakorlatban
Nagycenk-Széchenyi kastély
Rendezvényszervezés II.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Központi ünnepség és elismerések átadása a Honvédelem Napja alkalmából
Üzleti etikett és protokoll az USA-ban
Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
Étkezési szokások az ókori Rómában
Közszolgálati protokoll
Ételkészítő technológiák
„Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok ?”
Álló alkalmak, ültetéses alkalmak, buffet-dinner, parti
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
Svédországi beszámolóm TanumStrand
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Előadás másolata:

Protokolláris vendéglátás

Hivatalos fogadás Álló alkalmak: nagy létszámúak nem kell rangsorrendet alkalmazni állófogadás, koktélparti, garden party, buffet-dinner Ültetéses alkalmak reggeli: munkareggeli, villásreggeli (8-10 óra között) ebéd: munkaebéd, díszebéd (12-14 óra között) vacsora: munkavacsora, díszvacsora (20-22 óra között)

Állófogadás a hivatalos életre jellemző a meghívottaknak névre szóló meghívó időpontja: délután és esti órák (délben is!) napközben: félünnepélyes, este: ünnepélyes alkalom 10-15 perces késés megengedett vendégek fogadása: házigazda a terem bejáratánál bal oldalon 15-20 percig  üdvözlés + rövid kézfogás, NEM BESZÉLGETÜNK!

Állófogadás étkezés előtt házigazda pohárköszöntője + legfontosabb vendégek köszöntése a pohárköszöntő rövid legyen! italok felszolgálása – pincérek tömény, fehér ill. vörös bor, pezsgő ételek - a terem közepén lévő asztalokon hidegtálak, saláták, sajtok, gyümölcsök, apró darabos meleg étel asztal szélén: tányérok, evőeszközök, szalvéták tányérra: többször keveset elve!

Állófogadás

Állófogadás a fal melletti asztalok - az elhasznált tányérok, poharak elhelyezésére szolgálnak Nem jóllakni megyünk, hanem ismerkedni, beszélgetni! Távozás: szabadon, de a kávé felszolgálása után illik

Koktélparti a fogadás szerényebb formája a vendégek meghívót kapnak a rendezvény rövid kb. fél óra időpontja: késő délelőtt, vagy késő délután érkezés – távozás: kötetlen öltözet: kötetlen – hivatali ruha vendégek fogadása: a bejáratnál a házigazda

Koktélparti az italok felszolgálása: pincérek az ételválaszték: egyszerű, falatkák, sajtok, pástétomok Az ételeket tálcán hordozva a pincérek kínálják a vendégeknek Egyszerre csak egy-egy falatkát illik elfogyasztani, tányér nincsen

Kerti összejövetel (Garden-party) Lehet fogadás vagy koktélparti Kertben bonyolítják!! Érkezés – távozás: fogadás szokásai legyen egy olyan hely ahová a vendégek rossz idő esetén beférnek

Buffet-dinner az álló és ültetéses alkalmak keveréke az ültetéses vacsorát helyettesíti, de annál kötetlenebb a teremben: büfé asztal + asztalok és székek a meghívott vendégek részére ültetési rend nincs a vendégek fogadása: az állófogadásnak megfelelően

Buffet-dinner A pohár köszöntő elengedhetetlen Ételek: túlsúlyban vannak a meleg ételek a büfé asztalnál szednek a vendégek és az asztaloknál fogyasztják el Ital felszolgálása: pincérek halk zene is szólhat

Buffet-dinner rövid műsort is szervezhetünk a vendégeknek, de az étkezés megkezdése előtt be kell fejezni Dohányzás: csak akkor, ha van az asztalon hamutartó és a mellettünk ülőket nem zavarja távozás a fővendég távozása után illik

Ültetéses alkalmak

Ültetéses alkalmak jellemzői Kötöttebbek, mint az álló alkalmak Mindenkor érvényesülnek a vendéglátás, rangsorolás, terítés, felszolgálás, asztal melletti viselkedés szabályai!

Villásreggeli Ritka alkalom Reggel 9-10 órai kezdés Ha a házigazda és vendég napközbeni programja nem teszi lehetővé a beszélgetést Ételválaszték: reggeli és ebéd közé sorolható Hideg és meleg ételek Vendég szállodájában

Munkaebéd nincs protokoll ültetés fővendég – főhelyen és vele szemben vagy mellette a vendéglátó étteremben történik esetleg cég étterme időtartama: 1-1,5 óra a la carte étkezés – ha 5-6 főnél nem nagyobb a létszám

Díszebéd, díszvacsora ünnepélyes alkalom  külön teremben történjen! meghívó küldése visszajelzés a részvétel / távolmaradás  ültetés miatt fontos  asztalon üres teríték nem lehet érdemi megbeszélés nem lehetséges  szomszéd a protokoll szabályok szerint

Díszebéd, díszvacsora vendéglátó: kezdés előtt 10-15 perccel a helyszínen  vendégek fogadása vendégek érkezése: meghívás időpontjában – pontosság! vendégfogadás: ajtóban aperitif elfogyasztása állva házigazda hívására – asztalhoz ülés + fővendég helyére kísérése hely megtalálása: ültető kártya / ültető tabló

Díszebéd, díszvacsora az asztaltól felállni csak az étkezés végén menükártya teríték mellett pohár: vizes, fehérboros, vörösboros ültető kártya: desszert-evőeszköz fölé damaszt szalvéta balról, étkezés előtt ölünkbe tesszük evőeszköz sorrendje: kívülről befelé

Díszebéd, díszvacsora Pohárköszöntő  felszolgálni, kínálni nem szabad Sorrend: vendéglátó (előétel előtt), díszvendég (főétel előtt) Pohárköszöntő alatt inni, dohányozni, beszélgetni illemsértés

Díszebéd, díszvacsora Pohárköszöntő felépítése: A fővendég és felesége, a többi női és férfi résztvevő megszólítása A fővendég és a vendégek üdvözlése Az alkalom méltatása Az alkalomhoz illő mondanivaló kifejtése A jókívánságok kifejezése

Díszebéd, díszvacsora étkezés vége: kávé után megjelenés megköszönése először a vendég távozik vendégeket bejáratig kísérni díszétkezésen sajtó nincs!

Díszebéd, díszvacsora Menüsor: A: hideg előétel – leves – főétel – desszert – kávé B: leves – meleg előétel – főétel – sajt – desszert – kávé C: leves – főétel – desszert – kávé

Díszebéd, díszvacsora Italsor: Aperitif: pálinka, unicum, whisky, száraz pezsgő, Tokaji száraz szamorodni Előételhez: száraz fehér vagy vörösbor Főételhez: fehér húshoz (szárnyasok, sertés) – fehér száraz bor; vörös húshoz (marha, vad) – száraz vörösbor Desszerthez: tokaji aszú, édes pezsgő Kávéhoz: konyakot SÖRT NEM KÍNÁLUNK FEL!!

Köszönöm a figyelmet!