Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Diplomáciai protokoll és etikett 9.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Diplomáciai protokoll és etikett 9."— Előadás másolata:

1 Diplomáciai protokoll és etikett 9.
Ültetéses alkalmak (ábrák Görög Ibolya előadásanyagából)

2 I. Általános szabályok Kellemetlenül hat a többiekre, ha valaki nem tartja be az illemet 1.teríték: - tányér: alaptányér (lapos, esetleg rajta mély); a többit felszolgálják a mély tányérhoz nem lehet hozzáérni, csak szedésnél, a csészéből a leves kiiható - „kenyeres tányér”

3 evőeszközök: - fogásonként kintről befelé, utána fentről lefelé használni; egyes fogásokhoz a felszolgálók hozzák - kés: élével a tányér felé fordítva jobb oldalon - villa: bal (ha késsel együtt), jobb (ha kanálhoz) - kanál: jobb (ha leveshez), bal (ha spagettihez) - 3 párnál többet nem illik feltenni - használatuk: felső harmaduknál fogni; használat után párhuzamosan jobb oldalra, kanalat a tartóra, csészére, tányérra; - evés közben nem lehet asztalon a kéz

4 szalvéta: damaszt- ölünkbe rakni, nem használni illetlenség papír: bal oldalra mindkettőt használni ivás előtt ültető kártya Poharak (belülről kifelé: ásványvizes, többi fogyasztás szerint), kiinni alkoholos poharakat teljesen nem szabad (pohárköszöntő); vízből mindig ihatunk, az alkoholosból csak a pohárköszöntő után, vagy, ha a fő házigazda el kezdett inni

5 A teríték

6 2. Étkezés társaságban A házigazda szólít asztalhoz, ő nyúl először evőeszközért és int a vendégek felé; előtte mondhat pohárköszöntőt, koccintás Jó étvágyat kívánnak az első fogás előtt A többi fogásnál kisebb csoportok külön ehetnek kiszolgálási sorrendben, szomszédokat kell bevárni, rangidős nő kezdje Étkezést a házigazda fejezi be, a vendég áll fel (előtte nem lehet)

7 Nem kell mindent megenni (de lehet), de mindent megkóstolni
Ha menüsort szolgálnak fel: csak azt lehet enni, kivéve, ha előre szóltunk (kóser, vegetáriánus) á la carte étkezés kisebb csoportoknál; lehet a házigazda véleményét kérni Illik megdicsérni az ételt, legfeljebb „érdekes” Nem tukmálunk, tunkolunk, szörcsögünk, szürcsölünk, böfögünk, csámcsogunk Asztal fölé lehet hajolni, de sohasem a tányér fölé (francia parókák „potyogó” vendégei)

8 Közös edényből, tálból szedés: rangidős hölgy kezdi, aztán jobbra
Dohányzás: - van hamutartó - főételek után, amikor már nem eszik senki a környezetemben - közvetlen szomszédok engedélye - főétel megevéséig ki sem lehet menni Fogpiszkáló tilos Helyi szokás üti a nemzetközit

9 3. Mit hogyan együnk, igyunk?
a.) italok: - kínálat az ételsornál - tömény 10-12°C, sör 8-10°C, fehérbor 8-14°C, vörösbor 18°C, pezsgő jéghideg - italt a vendég előtt felbontani - borospoharat sosem töltik tele, de rátölthető - sörre nem szabad rátölteni

10 b.) Alma, banán, körte<->mandarin és narancs Burgonya Cseresznye, meggy, szőlő; olajbogyó Dinnye Eper, málna Fagylalt, parfé Főzelék Gyümölcs a koktélban Hal; halászlé Húsok: nyárson húsok, húsok, comb és szárny (ha sült, akkor kézzel), köretek, saláta Kenyér Sütemények: száraz, krémes Palacsinta: töltött, töltetlen Pizza, spagetti

11 II. Étkezési ültetési rendek
Tárgyalási Étkezési HHH-VVV HVHVHV jobb - bal – jobb – bal 65-70 cm cm

12 Házastárs rangsorolása (francia ültetési rendnél)
Mindig a saját házastársa után rangsorol Tárgyalás Étkezés V1 Mr.Red Mr. Red V1 Mrs.Red V2 (Nagykövetük) V2.Mrs.Big Mrs.Big V3 Mr.Big V4 V3 Mr.Black Mr.Black V5

13 Étkezési ültetési rend/angol
Csak brit és volt brit gyarmatok, felső körök, lakáson, rezidencián HF Vf1 Vf2 VF2 VF1 Hf

14 Étteremben, boxban HF HF Vf Vf Hf VF VF Hf

15 Étkezési ültetési rend/francia
A protokollban ezt használjuk V4 H2 V1 H3 V5 H5 V3 H1 V2 H4 Ha tolmács is van: balra, de nem rangsorol V3 t H1 V2 H4

16 Nő lehetőleg ne kerüljön a szélére
Ha túl sokan ülnek, a vége felé a rangsort meg lehet bontani Ovális és kerekasztal: - ovális követi a téglalap rendjét - kör alakúnál meg lehet bontani a rendet U alakú asztal: - elnökség, lakodalom, helyiség természete miatt - rangsor szerint, középen az 1, tőle jobbra a páros, balra a páratlan Fésű Ültető tabló: rajz, tabló Ültető kártyák: a desszertes evőeszközök felett

17 Étkezési ültetés/nagy létszám
EZT A FORMÁT NEM AJÁNLOM:

18 III. Ültetéses alkalmak
villásreggeli, munkaebéd, díszebéd, díszvacsora 1. villásreggeli: - munkareggeli - 8,9-10h; időtartam 1h - szűk körű (max. 4-6) - legtöbbször a vendég szállodájában (több napos delegációk esetén) - ételsor: hidegtál, meleg étel, sütemény, édesség - Alkohol nincs, dohányzás a kávénál - Ültetési rend nincs (H1, V1 egymás mellé ne)

19 vendég: nem szabad elsőnek érkezni; ha delegációval jön, megkérdezni mennyi jöhet
Házigazda: - jelen előtte pár perccel - munkáról beszéljen - nem lehet jegyzetelni - vendéget az étterem bejáratáig kísérni szervező: - ő ellenőrzi a helyszínt; felszolgálókkal egyeztet - házigazdát majd a vendégeket az asztalhoz kíséri, leülteti - a vendégektől az étterem bejáratánál elbúcsúzni, házigazdát kikísérni; utána a számlát elintézni

20 2. munkaebéd: előtte-utána munka, tárgyalás-> nem szabad túl sokat enni Kb. 1,5 óra, étterem elválasztott terme része, vagy a házigazda ebédlője Házigazda már a tárgyaláson meghív Szervező: étterem leellenőrzése (étel- és italsort ajánljon a cateringes) Kávé a vége Munkareggeli szabályai kivételekkel

21 3. díszebéd, díszvacsora:
Díszebédnél mindig van leves, plusz más időpont; díszvacsoránál gyertyák Ünnepélyes öltözet Meghívót küldeni (telefonon egyeztetni, hogy tud-e jönni-> ültetési rend miatt) 2,5 óra

22 Ételsor, italsor Pohárköszöntő Aperitif Hideg előétel
Leves Fehér bor (száraz, félszáraz) Meleg előétel szörbet: „lazító” (alkoholos, mentes, gyümölcsös, zöldséges) Főétel (nehéz) szörbet Főétel (száraz) Fehér/vörös bor (sz., f-sz, f-é.) pohárköszöntő, dohányzás Desszert Édes bor/pezsgő Gyümölcs Sajt digestive: likőr, konyak, whisky Kávé Ásványvíz

23 vendég: - pontosan érkezzen - aperitif alatt ismerkedhet, majd megkeresi a helyét - a fővendég pohárköszöntőre válaszköszöntőt mond - kávé után, fő házigazda megköszöni a jelenlétet-> távozni - levélben illik megköszönni - több napos delegáció esetén illik viszonozni

24 házigazda: - bemutat - először az asztalhoz megy, majd pohárköszöntőt mond szervező: - ültetési rendet betartatja, 1,7m2 - meghívó (R.S.V.P., p.m.) - vendéglátó elé kimenni, majd a vendégek elé - a fő vendéget, majd a többit az asztalhoz kíséri - gépkocsivezetőkről gondoskodik - menükártya - étel-és italsor leszervezése, számla rendezése

25 IV. meghívó Meghívón szereplő elemek: Meghívó Meghívó neve és rangja
Meghívott (neve, Ön, kísérő) Alkalom Rendezvény fajtája Rendezvény időpontja (koktélnál, állófogadásnál a befejező időpont is) Rendezvény helye R.S.V.P, vagy áthúzva és p.m. Előírt öltözék


Letölteni ppt "Diplomáciai protokoll és etikett 9."

Hasonló előadás


Google Hirdetések