Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az üzleti vacsora illemtana

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az üzleti vacsora illemtana"— Előadás másolata:

1 Az üzleti vacsora illemtana
Az üzleti vacsora célja nem az üzletféllel való kellemes beszélgetés, barátkozás, hanem az üzleti kapcsolatok megalapozása, fontos szerződések aláírásának elősegítése. Ennél fogva nem mindegy, hogy ismerjük-e az üzleti vacsorára vonatkozó legfontosabb illemszabályokat. A siker sokszor apró gesztusokon múlik, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

2 Tervezés Gondos előkészületekre van szükség, ha egy fontos üzlettársunkat vacsorázni hívunk. Olyan éttermet válasszunk, amelyet előzőleg már kipróbáltunk és elégedetten távoztunk onnan. Ha eddig számunkra ismeretlen vendéglőt szemeltünk ki, a vacsora előtt néhány nappal nézzünk be és győződjünk meg arról, hogy nincsenek-e túl közel egymáshoz az asztalok, nem túl hangos-e a zene, tiszta, kultúrált hely-e, van-e füstmentes terem stb. Célszerű olyan éttermet választani, ahol másoktól elkülönülten is le lehet ülni (pl. bokszos rendszer van vagy van különterem). Informálódjunk a nyitva tartásról, az árakról, és nem árt végigfutni az étlapon. Lehetőleg ne rángassuk partnerünket át az egész városon, válasszunk az irodájához közel eső éttermet. Ne tőle kérjünk tippet, és ha lehet, javasoljunk két helyet, hogy üzlettársunk választhasson.

3 A vacsora Először a meghívónak illik érkeznie, még akkor is, ha az illető hölgy, partnere pedig férfi. Amennyiben együtt érkeznek az étterembe, a hölgy az asztal elfoglalása után kérjen elnézést és menjen el a mosdóba rendbe hozni a sminkjét, a frizuráját. Az asztalnál nem illik kipakolni a retikült és sminkelni, púderezni, fésülködni. Amíg a hölgy elvonul, a férfi(ak)nak is van lehetősége kimenni a mosdóba.

4 A mobiltelefonunkat kapcsoljuk ki, hogy figyelmünkkel teljesen partnerünk felé forduljunk. A bevezető beszélgetés, az általános csevegés ne terelődjön vallási, politikai vagy más kényes témák irányába, csak abban az esetben, ha tudjuk, egy véleményen vagyunk. Kerüljük a személyes, magánéletbeli példálózást, ne pletykálkodjunk, és ne bonyolódjunk kétértelmű beszélgetésbe. Hasonlóképpen ne mondjunk pajzán vicceket, ne firtassuk a másik fizetését vagy cégének bizalmas dolgait, ne kérdezzük meg, mennyibe került az autója. Maradjunk az olyan biztonságos témáknál, mint az időjárás, sport, egészséges életmód, a gazdaság helyzete, közös ismerősök, hobbik. Amennyiben valami zavarja a társalgást (például a harsány zene, a szomszéd spicces társaság hangoskodása vagy a cigaretta füst), a vendéglátónak illik szólni a főpincérnek, hogy intézkedjen.

5 Amikor rákanyarodunk az üzleti dolgokra, elővehetünk egy jegyzetfüzetet vagy határidő naplót, de ne pakoljuk teli az asztalt iratokkal, notebookkal. Hagyományosan a férfi feladata a rendelés, az italkóstolás és a fizetés. Üzleti vacsora esetén, ha nő a meghívó, átvállalhatja e feladatokat. A fizetés mindenképpen a meghívó kötelessége. Ilyenkor a vendégnek nem illik belepillantani a számlába vagy a vacsora árát megkérdezni. Ha hölgy a meghívó, természetesen akkor is ő fizet. Ilyenkor azonban célszerű a vacsora előtt félrehívnia a pincért és jelezni, hogy ő fog fizetni, mivel a felszolgálónak nem mindig esik le, hogy az fizet, aki a számlát kérte. Előfordulhat, hogy automatikusan a férfi elé teszi a blokkot.

6 Fizetéskor a bankkártyával történő fizetés a legelegánsabb, bár sokan nem szívesen adják ki a kezükből a kártyát. Készpénzes fizetés esetén nem illik látványosan számolgatni a pénzt vagy nagy köteg tízezrest előhúzni a mellényzsebünkből. Az összeget diszkréten helyezzük el a tálcán, majd a visszajárót is ugyanígy vegyük el. A fizetés legilledelmesebb módja az, ha félrevonulunk a pincérrel és nem a vendég szeme láttára rendezzük a számlát.

7 Üzleti vacsora otthon Otthonunkban csak abban az esetben fogadjunk üzletfelet (vagy főnököt, külföldi vendéget), ha biztosítani tudjuk a megfelelő elhelyezésüket, kiszolgálásukat. Nem szükséges az üzletféle férjét-feleségét is feltétlenül meghívni. Ha a meghívón nem szerepel az, hogy "Önt és kedves feleségét, férjét", akkor a meghívott házastársának nem kell megjelennie. Gyermekeket pedig semmiképpen nem kell magunkkal vinni vagy meghívni.

8 Az étkezést a háziasszony irányítja: ő tálal, kínál és bont asztalt
Az étkezést a háziasszony irányítja: ő tálal, kínál és bont asztalt. Nem illik az egyes fogások között az asztal mellől felkelnie, ugrálnia. Illetlenség az ételt tukmálni, még Magyarországon is, ahol ez egy kicsit szokás. A külföldi vendég erőltetésnek értelmezi. Nyugati országokban sem szoktak kétszer kínálni (ezért ajánlatos itt előre annyit venni, amennyit meg bírunk enni.) Hasonlóan nem illik erőszakosan marasztalni a vendéget. Elég egyszer maradásra kérni, és ha távozni szeretne, fejezzük ki sajnálkozásunkat, és kísérjük ki. Tévképzet, hogy a jó házigazdának akár fizikai cselek bevetésével is maradásra kell bírnia vendégét.

9 Ital Sem étteremben, sem otthon nem illik leitatni vendégünket. Ha már jelezte, hogy nem kér többet inni, nem kell újra és újra töltögetni a poharába. Hasonlóképpen mi magunk is csak mértékletesen fogyasszunk alkoholt. Fontos szabály, hogy borra lehet rátölteni, de sörre nem. A koccintást mindig az idősebb kezdeményezi. Italt mindig a férfi töltsön, akkor is, ha a vendéglátó nő. Ha a férfi nem veszi észre, hogy cselekednie kellene, hölgypartnere udvariasan kérje meg, hogy töltsön a poharába.

10 Étteremben a főnökkel Ha a főnök étterembe hívja hölgy munkatársát, először szinte biztos, hogy teszteli. Különösen akkor, ha frissen érkezett munkatársról van szó. Hölgy kollégája megjelenése, stílusa, viselkedése, a pincérekkel való bánásmódja sok mindent elárul.

11 Jó tanácsok Ne a legdrágább fogást válasszuk, akár meghívottak, akár meghívók vagyunk.- A "cég fizeti" felszólítás illetlenség. Ugyanakkor ne is legyünk túlzottan szerények. Olyan ételt válasszunk, amelyet el is tudunk fogyasztani. (Aki nem tud kanállal és villával spagettit enni, mondjon le az olasz ételről, vagy aki még nem evett páncélos rákot, ne üzleti vacsorán próbálja ki.) Ne könyököljünk, a húsok vágásánál ne terpesszük szét könyökünket, zajos evőeszköz használattal ne keltsünk feltűnést. Nem illik a tányérokat megfogni, kivéve természetesen a leveses csészét. Nem szabad zsíros ajkakkal a pohárból kortyolni, mivel visszataszító nyom marad utána a pohár szélén. Nem illik kenyérdarabbal tunkolni, a húst előre feldarabolni. Nem szabad a tányér fölé hajolva szürcsölve enni a levest. Illetlenség jóllakottan elfeküdni a széken, és vicces megjegyzéseket tenni az ételre, ételmaradékra, különleges kinézetű koktélra.


Letölteni ppt "Az üzleti vacsora illemtana"

Hasonló előadás


Google Hirdetések