Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin."— Előadás másolata:

1 A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin

2 A plakát képi elemekkel, rövid jelmondatokkal vagy tisztán szöveges megoldással egy oldalon nyomtatott, figyelemfelkeltő, propagandacélokat szolgáló nyomtatvány. Egy jó plakát magában hordozza a rendezvény sikerét, a rossz plakát pedig a bukás okozója lehet. A plakát célja, hogy tömör kompozíciójával, sajátos ötleteivel a szín és a forma nyelvén hívja fel a figyelmet a mondanivalójára. Jellemző az erős dekorativitásra törekvés, funkciójából adódóan értelemszerűen, világosan tagoltnak, nyugodt hatásúnak, áttekinthetőnek kell lennie. A plakát kompozíciójában sajátos feladatot kapnak és szerepet kapnak a különböző hatáskeltő és figyelemfelkeltő elemek.

3 Formai kivitelezés szerinti csoportok
Szedett plakátok: Illusztrációk, grafikai elemek nélkül adják közre a mondanivalójukat. Fontos az alkalmazott betűtípusok, betűfokozatok megválasztása, és a nyomtatványon belüli arányok,a helyes szövegtagolás, szövegcsoportosítás betartása.

4

5

6 Illusztrációval ellátott plakátok: általában reklámcélokat szolgálnak
Illusztrációval ellátott plakátok: általában reklámcélokat szolgálnak. Mondanivalójuk kifejezésére a tipográfia és grafika legkülönbözőbb elemeit alkalmazhatjuk. Minél ötletesebb, szellemesebb megoldásokat használunk, plakátunk annál hatásosabb lesz.

7

8

9

10

11

12

13 Színes plakátok: A reklám elsőrendű eszközei
Színes plakátok: A reklám elsőrendű eszközei. Kevés szöveggel vagy szöveg nélkül grafikus megoldásban készülnek. Különös gondot kell fordítani a tér és szín adta lehetőségek kiaknázására. Alapelv: a plakát ne harsány legyen, hanem tartalmilag kifejező, és ezáltal feltűnő.

14

15

16

17

18 A MEGHÍVÓ A meghívó készülhet egyszerű alkalmakra akár levélformában is, de ünnepélyes alkalomhoz díszesebb forma illik. A tervezésre nincsenek merev szabályok, de fel kell tüntetni, hogy a meghívó: Milyen eseményre szól: - magánjellegű - társadalmi jellegű - egy cég rendezvénye Az esemény helyszíne-bonyolult esetben térképrészlet vagy más információ is csatolható Az esemény időpontja Milyen meghívott kört érint Egyéb információk: öltözékre vonatkozó elvárások rendezvényre vonatkozó információ

19 A meghívónak a megjelenésében is tükröznie kell a belső tartalmat
A meghívónak a megjelenésében is tükröznie kell a belső tartalmat. Olyan betűtípust kell választani, ami illik a rendezvényhez és a külső személyhez vagy intézményhez. Ennek megfelelő legyen az alkalmazott papír színe, formátuma. Fontos, hogy a mondanivalónkat egyértelműen fogalmazzuk meg, és a szöveg jól olvasható legyen. Nagyon dekoratív elemeket ne a leglényegesebb információk közlésére használjuk. Ezekkel inkább díszítsük a meghívót. A meghívó méretére nincs semmilyen szabály, a legkülönfélébb méretben és formában készülhetnek, lehetnek egylaposak vagy összehajthatóak is.

20

21 A NÉVJEGY Elsődleges funkciója az információnyújtás.
Szerkesztésénél figyelni kell arra, hogy a névjegy tulajdonosáról jó benyomást keltsen, és felhívja az általunk közölni kívánt lényeges információkat. Elterjedt a magánnévjegy melyen személyes adataink szerepelnek és külön a szakmai névjegy ami a szakmai tevékenységünkkel kapcsolatos információkat tartalmazza.

22 A névjegy a következő információkat tartalmazza:
-a névjegy tulajdonosának neve -lakcíme, telefonszáma -munkahely neve -munkahely címe, telefonszáma -egyéb információk (pl. tevékenységi kör, szolgáltatások) Mérete: 90x50mm Általában egyoldalas, de létezik kétoldalas és kihajthatós is- főleg cégek alkalmazzák

23 Szerkesztési szempontok
A névjegyet mindig ott kezdjük el olvasni, ahol a legnagyobb, legvastagabb a betűméret. Az összetartozó elemeket egymás közelébe kell helyezni, így a névjegy összeszedettebb lesz. Jó hatás érhető el a középre rendezéssel és a térközök megfelelő alkalmazásával. Előnyös lehet a vastag betűtípus megismétlése a kártya végén, mert egyértelműen lezárja a névjegykártyát és a tekintetet visszavezeti a névhez

24

25

26

27


Letölteni ppt "A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések