Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006"— Előadás másolata:

1 A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
Skype: agomag

2 Mi a poszter? Látványos kombinációja: a betűknek a képeknek
a színeknek Üzenet: Amely megragadja, és ott tartja az arra járók tekintetét elegendő ideig ahhoz, hogy az adott gondolatot eljutassa az agyukba.(Wittich-Schuller 1973)

3 A poszter-készítés követelményei
A poszter célja mindig saját munkánk látványos, tudományos igényű, tömör bemutatása Követelmény a készítővel szemben a világos gondolkodás és a pontosság – nagyon kevés szóval kell közölni sok információt Készítése két fő részre tagolódik: a tartalom és a megjelenítés elkészítése- ez utóbbi digitális kompetenciákat igényel

4 A poszter-készítés ajánlott menete
Határozd meg, kinek készíted a posztert. Határozd meg, mit akarsz közölni a nézővel-üzenet. Rendezd a közölni kívánt tényeket logikus sorrendbe. Hagyományosan a következő sorrendet használjuk: A közlés/program célja Az alkalmazott módszer rövid leírása A tények/megállapítások/eredmények vizuális bemutatása Következtetések

5 A poszter tartalmának(mondanivaló) megformázása
A cím legyen figyelemfelhívó-érdekes, meghökkentő, szokatlan és rövid. Használj olyan szavakat, kifejezéseket, amiket a célközönség megért. Rövid tőmondatokban fogalmazz. Ügyelj arra, hogy logikai ugrások ne legyenek a szövegben.

6 A poszter illusztrációinak fajtái
Fotók Rajzok Diagrammok Térképek/ábrák Lehetnek: Saját készítésűek- szükséges kompetencia: PowerPoint használata. Mások által készítettek- a készítő engedélye mindig szükséges a felhasználáshoz!

7 Fotó alkalmazása a poszter-készítésben
Illeszkednie kell a szöveges közléshez. Nagyon jó minőségűnek kell lennie. Forrásai: Újságok, fotógalériák, Internetes bázisok. Szükséges kompetenciák: fotózás, szkennelés, PhotoShop/CorelDraw vagy más, fotók kezelésére alkalmas szoftver használta. Internet-használat.

8 Rajzok használta a poszter-készítésben
A saját, vagy a program résztvevői által készített rajzok nagyon élet-közelivé tehetik a poszter közlendőjét. A karikatúrák kifejezőereje nagy, ám bánjunk velük óvatosan; erősen kultúrafüggő az értelmezésük. A művészi rajzok, festmények –a fotók is!- természetesen szerzői jogok alá esnek, használatukhoz engedély kell.

9 Szükséges kompetenciák:
fotózás, szkennelés, Photoshop/CorelDraw vagy más, fotók kezelésére alkalmas szoftver használta. Internet-használat. Ingyenes rajzoló-programok letölthetőek innen: (jó tűzfalad legyen!!!)

10 Grafikonok használta a poszter-készítésben
Összegző információk közlésére alkalmas. Elég nagy legyen, hogy az adatok olvashatóak legyenek. Egyszerű és a háttérből kiemelkedő legyen. Az oszlopgrafikonok (hisztogrammok) és a kör-diagrammok a legjobban követhetőek a nézők számára. Egy vagy kettőnél ne legyen több a poszteren! Szükséges kompetenciák: Excel használta, (esetleg Kword; lsd: vagy a HandyGraph-ot, innen: Internet és adatbázisainak használata.

11 Térképek, ábrák a poszter-készítésben
Térképeket ott használjunk, ahol jelentősége van a földrajzi fekvésnek. Ábrákat készíthetünk rajzoló program segítségével folyamatok, összefüggések szemléltetésére. Használhatjuk a Microsoft Office, vagy más szoftverek grafikus sablonjait is. Célszerű, ha ábráid jó minőségűek, kontúrral ellátottnak és kiemelkednek a háttérből. Szükséges kompetenciák: Internet és adatbázisainak használata. (térképeket letölthetsz innen: ; )

12 A poszter megjelenése Terjedelme/nagysága: minimum 6, maximum 9 A/4 oldalból/képből állhat. Mérete: ha konferenciára szánod, hat-nyolc lépés távolságból olvashatónak kell lennie. A szöveget vagy vízszintesen, vagy függőlegesen helyezd el; a kettőt ne kombináld! A papír, amire nyomtatod, mindig VILÁGOS legyen, lehet fényes, vagy fluoreszkáló is. A színek legyenek tiszták. A betűk mindig emelkedjenek ki a háttérből; jó, ha sötétek. A poszter tetején-alján és két oldalán hagyj a világos színű keretet.

13 A szövegnek hagyományosan balról jobbra olvashatónak kell lennie.
Posztered elrendezése sohase legyen teljesen szimmetrikus. Az írott szöveget ne szakítsd meg ábrával, vagy képpel. Ha PowerPointtal dolgozol, egy oldalon (A/4) lehetőleg csak egy hasábot használj. A nyomtatáshoz csak lézernyomtatót, vagy professzionális nyomdát végy igénybe. Ha konferenciára utazol, zárható, merev, vízhatlan hengerbe tedd a posztert. Mindig legyen nálad két példány. Ne feledd: poszteredet rögzítened is kell. (Eszközöket vigyél magaddal.)

14 Példák a poszter elrendezésére-1.

15 Példák a poszter elrendezésére-2.

16 Példák a poszter elrendezésére-3.

17 SOK SIKERT!


Letölteni ppt "A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006"

Hasonló előadás


Google Hirdetések