Magyar Írás- Terápiás Egyesület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az első házasság felbomlása
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
A tanári munka értékelése
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A koragyermekkori nevelésről
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Nevelés- és oktatásszociológia
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„Nagyító alatt” A GrafoKom - projektek során használt írásvizsgálati metódusról.
Szeretet, türelem, tolerancia
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A pszichikumról általában
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A történelmi tanulás sajátosságai
Magatartástudományi Intézet
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Pszichológiai Ismeretek
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Lukács Oktatási Központ
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
A Neumann – galaxis Don Quijote-éi?
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
BEISKOLÁZÁSI MUNKAÉRTEKEZLET
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Közoktatási vezető II. félév
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Magyar Írás- Terápiás Egyesület MÍ – TE

mint magunkat olvasni.” Mottó „Az írás annyit tesz, mint magunkat olvasni.” / Max Frisch /

MÍ-Te mire vagyunk képesek? Gondolatmenet MÍ-TE célkitűzések Kézírás értelmezési kerete: történelmi-kulturális és individuális paradigma Tevékenységek ÍrásTerápia irányvonalai „Egyesületi” tagok, tervek MÍ-Te mire vagyunk képesek?

A kézírás művészetének alkonya „… ha a technika el is sodorja a kézírást az életünkből, az még művészetként tovább élhet.” Umberto Eco Egyes teoretikusok már a kézírás haláltusájáról beszélnek, mondván, a Neumann-galaxison az új technikai eszközök által szükségtelenné válik a kézzel történő információrögzítés. A kézzel írt produktumok száma valóban csökkenő tendenciát mutat, s az információs szupersztrádán robogva még ráadásul jelentős külső hatások is befolyásolják. Tény, hogy a kézírás a számítógépkultúra egyre jelentősebb térhódításával folyamatosan kiszorul a mindennapi tevékenységek közül. Ezt fogalmazza meg a kézírás művészetének alkonyaként Eco, felvetve, hogy a kézírás jelentősége ugyanakkor a gyakorlati funkcióról áttevődhet a tradicionális művészet státuszába. Vagy… MÍ-TE új keretet adunk a gyakorlati funkciónak!

A kézírásról való diskurzus aktualitása Kézírás háttérbe szorulása Íráskép megváltozása Számítógépírás megjelenése Digitalizáció hatása – elsősorban fiatalokra („Digitális bennszülöttek”) Finommotorika eltűnésének hatása a gondolkodásra, figyelem-koncentrációra Stressz növekedése, flow lehetőségének beszűkülése

KÉZírásban rejlő fejlesztési, terápiás potenciálok meghatározása. Célkitűzés MÍ-TE A kézírásnak kulturális értékének meghatározása, a kollektív értékőrzés felelősségének tudatosítása társadalmi szinten. A kézírás individuumra gyakorolt hatásának meghatározása, a személyiség dinamikus működését befolyásoló komponensek azonosítása. KÉZírásban rejlő fejlesztési, terápiás potenciálok meghatározása.

Kommunikáció motivációja Kiindulópont KÉZÍRÁS filogenezise KÉZÍRÁS ontogenezise i.e. 3500 ? Kultúra fennmaradása Adatok, gondolatok, érzések írásbeli rögzítése ~ 6 hó ? Nyomhagyás gesztusa Kommunikáció motivációja

Kézírás hermeneutikája Történeti vizsgálat révén kulturális kontextusban vizsgálhatók az információrögzítés térben és időben különböző technikái, ezek háttere. Az egyén biológiai meghatározottsága által a kognitív-emocionális paraméterek vizsgálata válik lehetővé. A kézírás mint lelki transzformátor a terápiás tevékenységben meghatározó.

Kézírás történelmi – kulturális paradigmája Az írást mint céltevékenységet különböző értelmezési keret határozta meg a különböző kultúrtörténeti korszakokban. Szempontok: Gondolkodásmód Világnézet – emberkép Kifejezésmód Medialitás

A kézírás individuális paradigmája Nyomhagyás gesztusa Személyes potenciálok Produktum Írás optimuma Kulturális kontextus Modellreakció Személyiség dinamizmusa = hatékonyság

MÍ-TE új szempontja: modellreakció Szívesen írok! Miért ne?! Vajon miért? Mi lesz ennek a vége? Kérlek, írj valamit! Írok persze, … majd később! Hogyan kezdjek hozzá? Modellreakciók a szemléletnek és a gondolkodásnak olyan egységei, amelyben a vizsgált személy cselekvési szokásrendszere, pszichikus arculata érvényesül. (Mérei Ferenc) Valamint a tevékenységgel, az adott feladattal kapcsolatos attitűdök és motivációk. Így a modellreakció által a megfigyelt viselkedésből következtetések vonhatóak le adott szempontok szerint más élethelyzetekben tanúsított alapállásra, magatartásra vonatkozóan.

Eredményesebb problémamegoldás Az írás mint terápia A kézírás több szempontból vizsgálható, így preventív célokat támogat, diagnosztikai értékkel bír, adott problématerületek adekvát korrekcióját, fejlesztését teszi lehetővé. Feszültségoldás Eredményesebb problémamegoldás Figyelem-koncentráció fejlesztése

MÍ-TE Tevékenységek Írni jó! Írásvizsgálat SZAKTANÁCSADÁS ÍRÁSTERÁPIA, COACHING Írástevékenység előkészítése Írásdiagnosztikai előszűrés PREVENCIÓ Írás mint kulturális érték Kézírás mint individuális lenyomat KUTATÁS

Kutatás Kutatási területek: hogyan hat a kézírás a kognitív folyamatokra, élményfeldolgozásra? milyen területeken támogathatja az egyént a kézíráselemzés? (pl. gasztromechanikai megnyilvánulások vizsgálata a kézírásban) ÍrásTerápia lehetőségei?

Prevenció Szülők és pedagógusok tájékoztatása Írástevékenység előkészítése Finommotorika fejlesztése Kézírás agytevékenységre gyakorolt hatása Fejlesztő gyakorlatok – preventív céllal Írászavarok és azok kezelésének módja Írásdiagnosztika

Szaktanácsadás Kézírás diagnosztikai értékének kiemelése: életvezetési problémamegoldás támogatása párkapcsolati konfliktusok kezelése stressz- és konfliktuskezelés gyerekek írásdiagnosztikai szűrése!

Grafikum és narratívum egyensúlyának megteremtése ÍrásTerápia ÍrásTerápia: Komplementer (kiegészíti a klasszikus eljárásokat) Integratív (pedagógiai, pszichológiai) Alternatív (új megközelítésmód) Grafikum és narratívum egyensúlyának megteremtése az írás optimumában. A szakmai protokoll kidolgozás alatt.

MÍ-Te az új paradigma MÍ-Te, akinek igenis hiányzik a kézírás, MÍ-Te, aki örül, hogy már alig kell kézzel írnia, mert nem is szerette kusza betűit, MÍ-Te, akinek kisgyereke van, aki iskolában meg fog tanulni kézzel írni, és felismered, hogy ez egy életre szóló hatás tanulásban, és sok más egyébben, MÍ-Te, akinek a tanárság (még mindig) a hivatása, MÍ-Te, aki a kézíráselemzés szakmai hátterét magas szinten műveled, MÍ-Te, aki felismered az kézírásban rejlő lehetőségeket, ADJUNK ÚJ KERETET A KÉZÍRÁS GYAKORLATI FUNKCIÓJÁNAK – A MŰVÉSZET ÉS A TUDOMÁNY TÁMOGATÁSÁVAL!

„Egyesületi” tagok A MÍ-TE civil kezdeményezés, civil társaságként alakult meg 2012. decemberében. Egyesületté alakítása 2013-ban várható. A Magyar Írás-Terápiás Egyesületnek bárki tagja lehet, aki fontosnak tartja a kézírás megőrzését, valamint elismeri az általa közvetített kulturális és individuális értékek fontosságát.

„Útraindító” „Valami újra vállalkozni mindig kockázatos feladat. Számolni kell az értetlenséggel, az ismeretlennel szembeni idegenkedéssel, a megszokotthoz ragaszkodók közönyével... Voltak olyanok, akik merték vállalni ezt a kockázatot, mert hittek abban, hogy az új, amelyre vállalkoznak, hasznos és jó, előbbre viszi az ügyet.” (Illyés Gyuláné Kozmucza Flóra) Köszönöm!