Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás."— Előadás másolata:

1 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Debreceni Egyetem A Nyelvtechnológia és bioetika alprojekt bemutatása Debrecen, 2010. szeptember 24. Kertész András

2 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Alapfogalmak • Nyelvtechnológia: -A nyelvleírás és az informatika interdiszciplináris együttműködésére épülő tudomány. -Fő témái: beszédszintézis, beszédfelismerés, digitális szótárkészítés, gépi fordítás, digitális nyelvi adatbázisok építése, stb.

3 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Alapfogalmak • Bioetika: -A filozófia és az élettudományok interdiszciplináris együttműködésére épülő tudomány, mely az élettudományok által felvetett etikai kérdésekkel foglalkozik. - Fő témái: az eutanázia, az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés, az őssejtkutatás, a génmanipuláció etikai problémái és ezek klasszikus filozófiai háttere stb.

4 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Részprojektek • 1. részprojekt: Bioetika -1 kutatócsoport -Alapkutatási célkitűzés: a személy bioetikai kontextusainak filozófiai vizsgálata; az őssejtkutatás társadalmi diskurzusának etikai problémái. -Adatbázis-építési célkitűzés: a génmanipulált organizmusokról folytatott vita nyelvi adatbázisának etikai elemzése.

5 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Részprojektek • 2. részprojekt: Magyar emlékezethely-kutatás -10 kutatócsoport -Alapkutatási célkitűzés a francia és német előzményekhez kapcsolódva: a magyar emlékezethely-kutatás elméleti alapjainak kidolgozása.

6 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Részprojektek Az alapkutatás célja annak megállapítása, hogy hogyan és miért válnak bizonyos történelmi események, szellemi alkotások, személyek, intézmények stb. a kollektív emlékezet részévé, milyen szimbolikus jelentést hordoznak és hogyan változik szerepük a kollektív identitás alakításában. -Adatbázis-építési célkitűzés: a magyar emlékezethelyek digitális adatbázisának felépítése és a nyelvtechnológiai háttér kidolgozása.

7 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Részprojektek • 3. részprojekt: A magyar nyelv digitális adatbázisai -9 kutatócsoport -Alapkutatási célkitűzés a nemzetközi szinten jelenleg zajló vitához kapcsolódva: a nyelvészeti adatfeldolgozás tudománymódszertani problémái.

8 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Részprojektek -Adatbázis-építési célkitűzés: A Debreceni Bölcsészettudományi Adatbázis (DEBA) létrehozása és nyelvtechnológiai hátterének kifejlesztése. Elemei: oA mai magyar beszélt nyelv konverzáció- analitikai adatbázisa oMai magyar digitális helynévtár oMagyar nyelvtörténeti adatbázis oIrodalmi művek konkordancia-szótárai (Radnóti, Füst, stb.)

9 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Részprojektek oAz ember-gép kommunikáció multimodális adatbázisa oLexikai-funkcionális grammatikai korpusz és treebank oCsokonai-szókincstár II-III oA magyar nyelvű Margit legenda és latin nyelvű forrásainak digitális adatbázisa

10 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Várható eredmények • Eredeti alapkutatási eredmények mindhárom projektben. • Új és sokrétűen alkalmazható nyelvi adatbázisok létrehozása – jelentős előrelépés a hazai nyelvtechnológiai kutatások fejlesztésében. • Az eredmények folyamatos integrációja a nemzetközi szinten folyó kutatásokkal.

11 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül a Debreceni Egyetemen” Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007 „A felsőoktatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések