1 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtés a munkavilágában EBH 2011, október 04. Hercegh Mária.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Életkor és diszkrimináció
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Hercegh Mária MSZOSZ Női Választmány elnök
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Nyerjünk együtt! Esély a megváltozott munkaképességűek sikeres foglalkoztatásáért TAMOP /
Nyerjünk együtt! TAMOP /
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A fogyatékosságot érintő szabályozás az Európai Unióban.
A helyi önkormányzatok feladatai a települési esélyegyenlőségi programmal kapcsolatban készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A Grundfos Vállalatcsoport
Az esélyegyenlőség megteremtésének törekvései Magyarországon
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

1 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtés a munkavilágában EBH 2011, október 04. Hercegh Mária

2 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Szolgálati Szabályzat A magyar királyi államvasutak alkalmazottai részére. Budapest §. Nők alkalmazása Úgy a központban, mint a külső szolgálatnál, nők is alkalmazhatók és pedig – ha az előírt követelményeknek megfelelnek – évi fizetéses vagy napibéres kezelőnői minőségben. 40. §. Házasság (1) Az alkalmazottak nősülése, illetve férjhezmenetele általában nincsen korlátozva. A kinevezést…….. (2) Férjes nőt – kivéve az alkalmazott nejét – a szolgálatba kezelőnőül felvenni nem lehet.

3 VSZ Női Tagozata  Az ország egészét lefedő női hálózat  A nők egyenlőségét, a munkahely és a családi élet egyensúlyának megteremtését képviseli  Az esélyteremtés, a gondolkodás befolyásolása és a kirekesztés ellen való fellépés -- a legfontosabb célkitűzései

4 Szabályzatok, korlátok és esélyek Minden nagyon szabályozott: MÁV Értesítő  Utasításokban (üzem)  Folyamat szabályzatokban (HR, egyéb)  Megállapodások (KSZ, Foglalkoztatási, bér,)

5 Semmi nincs önmagától !?! Nem példa nélküli a női munka – vannak elődök  Menetkedvezmény a nők családtagjai részé (1972)  A nők és családok szociális kérdéseinek teljes körű felmérése elemzése és megoldási javaslatai 1979 évben (EETerv?)

6 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE  Az elfogadás korszaka 2002 Nélkülünk rólunk ne döntsenek, VÉT tárgyalási javaslatok befogadása, Eredményeink elismerése, A közéleti ismertség kivívása, 30 %-os kvóta, Sikeresebb tudatformálás.

7 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Eredmények  12 hónapos jogvédettség a gyereknevelésből vissza- térők részére  Oktatás (önálló)  Foglalkoztatási prioritások (vasutas családtag)  Egyéb felmondási tilalmak  Rugalmas munkarend lehetősége a forgalommal össze nem függő munkakörökben  Foglalkoztatási megállapodás, kitér a hátrányban szenvedő csoportokra (1998-tól)

8 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Esélyteremtő gondolkodás  Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény megalkotásában (2003. évi CXXV. Tv.)  Esélyegyenlőségi Bizottság (2002)  Esélyegyenlőségi Terv /első Magyarországon/  Cigány kérdés(?)Közfoglalkoztatási előny(?!)  Divat az esélyegyenlőség, véleményformáló tényezők lettünk

9 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Mi a haszna az esélyteremtési gondolkodásnak? MÁV Évek, MÁV Esély, Új Esély programok • Egészségmegőrző Program • Előny a karrierportálon (két hét belül) • Egyelő bér /ismeret/ • Megállapodás a „vándorlókról” • Onbucman intése (2004 évi jelentés, 2009 bírósági elmarasztalás) • Egy „pici” esélyteremtő gondolkodás • VBKJ GYES-en lévők • Nyugdíjasok megállapodása

10 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE A női foglakoztatás speciális problémákat generál  Munka és a család feladatainak összeegyeztetése  Többször törik meg a foglakoztatás  Külön programokat kellene(?) indítani a kisgyerekes anyák visszaintegrálására, a hosszú kiesés után  Szemléletbeli változás, tolerancia (cigány/meleg kérdés)  Megváltozott munkaképességűek eltűnése a munkahelyekről. ???!!!

11 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE Feladataink:  Az érdekvédelmi stratégiák részévé tenni, a nők és a hátrányos helyzetű rétegek speciális érdekvédelmét,  Az esélyteremtő munkavilága elvárásainak megfogalmazása,  Elérni, hogy az Esélyegyenlőségi Tervek elkészüljenek a munkahelyeken, és beépüljön a mindennapokba, minden szinten. (Etikai kódex, mint rivális)  A Kommunikációs stratégia részévé tenni az esélyteremtés gondolatát.

12 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE  Meghosszabbodott foglalkoztathatósági életkor új kihívást jelent a szakszervezetek, a munkavállalók és a munkaadók részére is.  Rekreációs programok /testi, lelki, szellemi/  Az oktatások szerves részévé tenni az esélyteremtés tematikáját + a zaklatást!  Növelni a nők arányát (taglétszám arányosan) a döntéshozó testületekben

13 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE „A világnak leginkább azok az emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek….” (Albert Schweitzer)

14 VASUTASOK SZAKSZERVEZETE