A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Humán rendszerek, közszféra

Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
1 Dr. Molnár Anna Balassa utcai délutánok PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYOS STANDARDOK AZ EURÓPA TANÁCS ELVEI ALAPJÁN.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
10. Tétel.
A kiskorúak védelme a média káros hatásaival szemben
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Állam munkavédelmi feladatai
Etikai alapelvek az ápolásban
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Munkahelyi egészség és biztonság
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Térfigyelő rendszer Baján
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
Rendészeti együttműködési lehetőségek és a rendőri intézkedések jog- és szakszerűségi kritériumai Kiss Róbert r. őrnagy 2014.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Migráció és nemzetközi jog
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
A rendőrség.
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Szabályozási és végrehajtási problémák a biztonsági intézkedések köréből

A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér 1. 1979. évi 11. sz. tvr. (a továbbiakba: Bv. tvr, hatályos 2009. VIII. 09-től., csak négy intézkedést szabályoz, és nem teljes körűen), 2. 6/1996.IM rendelet, (a továbbiakban: Rendelet)

A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Biztonsági elkülönítés, Különleges biztonságú zárkába, illetve körletre helyezés, A mozgást korlátozó eszközök alkalmazása, A személymotozás, A biztonsági ellenőrzés, a biztonsági vizsgálat és a biztonsági szemle, Az ajtók zárva tartásának elrendelése, Az egyes jogok gyakorlásának a Bv. tvr.-ben meghatározott felfüggesztése.

Helye és szerepe a biztonsági tevékenységben A rendkívüli események megelőzése, megszakítása, felszámolása.

Az intézkedések során betartandó alapelvek Az alapelvek forrásai: Nemzetközi egyezmények, Alkotmány, A büntetés-végrehajtásra vonatkozó jogszabályok: pl. Bv.tvr., 1995. évi CVII. tv.

Az intézkedések alkalmazására ható alapelvek 1995. évi CVII. tv. Intézkedési jog és kötelezettség  Arányosság követelménye  Kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalma  Élet, testi épség védelme

Intézkedési jog és kötelezettség A személyi állomány tagja feladatának jogszerű ellátása során a jogszabályokban meghatározott intézkedések megtételére jogosult és köteles.

Az arányosság eleve Az intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban annak törvényes céljával. Több lehetséges és alkalmas intézkedés közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett a legkisebb személyi korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár. Pl. biztonsági elkülönítés, mozgáskorlátozó eszköz alkalmazása.

Kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalma Az intézkedő nem alkalmazhat kínzást, kényszervallatást, embertelen vagy megalázó bánásmódot, az erre vonatkozó utasítást köteles megtagadni. Pl. kbk, kbz, mozgáskorlátozó eszköz, személymotozás.

Élet és testi épség védelme Az intézkedés során kerülni kell a sérülés okozását, az emberi élet kioltását. Pl. mozgáskorlátozó eszköz, személymotozás szabálytalan alkalmazása.

A különleges biztonságú zárka – és körlet Kik kerülhetnek ide? a IV. biztonsági csoportba soroltak, akinek az életének vagy testi épségének a védelme más módon nem biztosítható.

Fontosabb korlátozások: állandó felügyelet alatt áll, az intézet területén engedéllyel és felügyelettel mozoghat, zárkáját zárva kell tartani,(pl. csak mozgáskorlátozó eszközben hagyhatja el a zárkát) munkát a különlegesen kialakított körletrészen belül, illetve a parancsnok által kijelölt helyen végezhet, az elítéltek öntevékeny szervezeteiben nem vehet részt.

Az új szabályozás (2012. 01.01-től hatályos) Előzmények: Emberi Jogok Európai Bírósága: elmarasztaló ítélet, Ombudsmani vizsgálat: több hiányosság feltárása.

A kbz, kbk bekerült a Bv. tvr.-be, Indokolt határozatot kell hozni mindkettőről, A kbk-ról országos parancsnok dönt, (jelenleg bizottság,) Mindkét esetben bv. bíróhoz fellebbezhet, A fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, Kiterjeszti az előzetesen letartóztatottra is, de azonos szabályokkal.

Mozgást korlátozó eszközök Cél: a rendkívüli események megelőzése. Konkrétan: erőszakos, támadó magatartások és szökés megelőzése. Eszközök: bilincs, (patent, vagy lábbilincs)vagy a végtagra helyezett, testi sérülést nem okozó más eszköz alkalmazható. (nincs kihasználva).

Problémák Bv. tvr. nem engedi a 12 óra időtartamot áttörni, a Rendelet igen. A túlzott, szakmailag indokolatlan alkalmazás. (aránytalanság, megalázó, embertelen bánásmód veszélye) Ennek elkerülése: egyedi, személyre szóló, szakmailag indokolt döntés. Módszertani Útmutató szükségessége!

Személymotozás Problémák Megalázó végrehajtás tilalmának hiánya, Cél: Bűncselekmények és rendkívüli események megelőzése, Konkrétan: olyan tárgyak, eszközök elvétele, amelyek veszélyt jelentenek a fogva tartás biztonságára. Problémák Megalázó végrehajtás tilalmának hiánya, A jogszabályoknak nem megfelelő gyakorlati végrehajtás, (Bántalmazás hivatalos eljárásban bcs. veszélye) Módszertani Útmutató hiánya.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!