A FELNŐTTKÉPZÉSI RENDSZER VÁLTOZÁSAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Szakértői tanácsok az akkreditációs ellenőrzéshez
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Felnőttképzési akkreditáció. Jogszabályi háttér  a felnőttképzésről szóló évi CI. törvény  a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Intézmény-akkreditáció a felnőttképzésről szóló évi CI. törvény és végrehajtási rendeletei szerint Eger, november 15.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Állam munkavédelmi feladatai
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Ágazati szakképzés változásai
Szakképzési hozzájárulás Saját dolgozó képzési költségeinek elszámolása 2011.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Szakképzési dokumentumok
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szakképzési változások
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
2014. november Rendek Tímea
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Az intézményi és programakkreditáció alapjai, összefüggése és folyamata Rettegi Zsolt felnőttképzési szakértő.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

A FELNŐTTKÉPZÉSI RENDSZER VÁLTOZÁSAI Az SZMM és az OKM közti feladat-megosztás: szakképzés ágazati irányítása: SZMM szakoktatás és iskolai rendszerű szakképzés szabályozása: OKM Intézményrendszer: az azonos feladatot ellátó intézmények összevonásával a párhuzamosságok megszüntetése (NSZI + NFI + OMAI + Salgótarjáni képző központ = Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet) tanácsadó testületek integrálása (OSZT + OFKT = Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács)

A JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET MÓDOSÍTÁSA Törvényi változások: A foglalkoztatási, a szakképzési és a felnőttképzési törvény, a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztéséről szóló törvény módosítása Cél: Az SZMM és OKM közti feladatmegosztás átláthatóvá tétele Az intézményrendszer költség-hatékony működtetése, a párhuzamosan végzett szak- és felnőttképzési feladatok megfelelő szintű ellátása A támogatási rendszer eredményességének javítása A források célnak megfelelő, hatékonyabb felhasználása

A MUNKAERŐ-PIACI ALAP FELHASZNÁLÁSÁNAK MÓDOSÍTÁSA MPA felhasználására vonatkozó szabályozás: Foglalkoztatási törvény (1991. évi IV. tv.) Módosítás: képzési alaprész és a felnőttképzési célú keret összevonása Rendelkezési jog: megosztva a szociális és munkaügyi miniszter és az oktatási miniszter között

A SZAK- ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI RENDSZERBEN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK 1. Minden képzés alapvető célja a sikeres életpálya megalapozása és a foglalkoztathatóság biztosítása Problémák a magyar szak- és felnőttképzésben: kereslet-kínálat eltérései (a gazdaság igényei és az iskolarendszer kibocsátása nincs összhangban) szétaprózott intézményrendszer elavult szakmai tartalom gyakorlati oktatás/képzés problémái pályakezdők munkatapasztalatának hiánya

A SZAK-ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI RENDSZERBEN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK II. Szakmastruktúra átalakítása: OKJ korszerűsítése (HEFOP 3.2.1.) Jellemző: modul rendszer (átjárhatóság) rész-szakképesítések korszerű tananyagok gyakorló helyek, munkatapasztalat szerzés, TISZK új szakmai és vizsgakövetelmények, modulzáró vizsgák

A FELNŐTTKÉPZÉSI NORMATÍV TÁMOGATÁS RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Változás: csak a más forrás terhére kiemelt támogatásban nem részesülő, fogyatékossággal élő felnőttek képzéséhez igényelhető Ok: bevezetése óta » nagy a túligénylés » költségvetési forrás nem nőtt » támogatási igények nem kielégíthetők

AZ INTÉZMÉNY-AKKREDITÁCIÓ VÁLTOZÁSAl I. A módosítás célja: a felnőttképzési piacon a szolgáltatások minőségének emelése Intézmény-akkreditáció feltétele: legyen legalább 1 megvalósult akkreditált képzési programja (2007. július 1-től) rendelkezzen annak teljes dokumentációjávai (minőségbiztosítás)

AZ INTÉZMÉNY-AKKREDITÁCIÓ VÁLTOZÁSAI II. Állami és uniós források terhére csak akkreditált intézmények támogathatók Közoktatási feladatot ellátó szakképző intézmény egyszerűsített eljárásban akkreditálható

EGYÉB FELNŐTTKÉPZÉSI TÁRGYÚ MÓDOSÍTÁSOK A felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzését végző munkaügyi központok feladatkörének pontosítása A felnőttképzési szerződés kötelező tartalmi elemeinek előírása Szerződéskötési kötelezettség előírása az iskolai rendszerű szakképzés mellett felnőttképzésben is résztvevőkkel A felnőttképzésben résztvevők gyakorlati képzésének szabályozására miniszteri rendelet kiadása Magyarországon élő külföldi állampolgár is részesülhet felnőttképzési támogatásban

A GAZDASÁGI KAMARÁK SZEREPÉNEK NÖVELÉSE Cél: növelni a gazdasági kamarák hatáskörét a szakmai képzésben és vizsgáztatásban SZMM-MKIK keret-megállapodás alapján a kamarának átadva: 16 szakképesítés szakmai vizsgaelnök kijelölési joga 11 szakképesítés szvk-jának gondozása Mestervégzettségek magasabb szintű beillesztése, európai egyenértékűségének megteremtése

EGYÜTTMŰKÖDÉS A GAZDASÁGI KAMARÁKKAL A gyakorlati képzés ellenőrzésére vonatkozó szabályozás közös kidolgozása A vizsgarendszer-modell közös kidolgozása Együttműködés lehetősége a pályaválasztási és pálya-tanácsadási rendszer kialakításában MKIK részvétele az előrejelzések, elemzések, felmérések készítésében

VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁSBAN A szakképzési hozzájárulásból saját munkavállaló képzésére fordítható rész: Mikro- és kkv: 60% Egyéb gazdálkodó szervezet: 33% A felhasználásnak nem feltétele a munkaügyi tanácsok hozzájárulása A saját hatáskörben felhasználható rész 80% helyett 70%-ra csökken azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, amelyek nem folytatnak gyakorlati képzést Bővül az elszámolható költségek köre

A TÁMOGATÁSOK FELTÉTELEINEK SZIGORÍTÁSA, AZ ELLENŐRZÉS ERŐSÍTÉSE Az ellenőrzés kiemelt célterületei: A statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése a: A FAT által kiállított intézmény- (egyes esetekben program- akkreditációs tanúsítvány) Az állami (EU) támogatások felhasználásának ellenőrzése, szabálytalanság esetén szankciók A felnőttképzési tevékenységet nyilvántartásba vétel nélkül folytatók bírságolása (a minimálbér nyolcszorosa) Határozott időre eltiltás a felnőttképzési tevékenységtől és az ismételt nyilvántartásba vétel lehetőségétől

SZMM RENDELETEK a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásba vételének részletes szabályairól szóló 48/2001. (XII. 29.) OM rendelet módosításáról (6/2007.) a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzése során kiszabható bírságról szóló 1/2005. (1. 19.) FMM rendelet módosításáról (7/2007.) az akkreditációs eljárás és követelményrendszer részletes szabályairól szóló 2412004. (VI. 22.) FMM rendelet módosításáról (4/2007.) a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációs eljárási díjának mértékéről és felhasználási szabályairól szóló 7/2002. (XII. 6.) FMM rendelet módosításáról (5/2007.)

A FELNŐTTKÉPZÉST FOLYTATÓ INTÉZMÉNYEK NYILVÁNTARTÁSÁNAK VÁLTOZÁSAI 1. Intézményi változások A rendelet hatálya kiterjed: FSZH (FH), NSZFI (NFI), regionális munkaügyi központok (kijelölt megyei MK) A nyilvántartást vezető RMK-ok székhelyei Módosítás előtt: Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Kaposvár, Veszprém Módosítás után: Budapest, Miskolc, Nyiregyháza, Békéscsaba, Pécs, Székesfehérvár, Szombathely,

A FELNŐTTKÉPZÉST FOLYTATÓ INTÉZMÉNYEK NYILVÁNTARTÁSÁNAK VÁLTOZÁSAI II. Adatszolgáltatás: egyszerűbb, átláthatóbb Adatváltozás: - bejelentés köteles - díjköteles jogorvoslati díj 50%-a - érvényességi időt nem befolyásolja Hirdetés: - "Felnőttképzési nyilvántartási szám" Felfüggesztés/törlés: Akkreditált intézmény esetén a FA T értesítése

NYILATKOZAT A NYELVI KÉPZÉSRŐL A nemzetközi gyakorlatnak megfelelő kódolás: 1000 KER A1 - minimum szint 2000 KER A2 - alapszint 3000 KER BI - küszöbszint (hagyományos alapfokú nyelvtudásnak megfelelő) 4000 KER B2 - középszint (hagyományos középfokú 5000 KER CI - haladó szint (hagyományos felsőfokú 6000 KER C2 - mesterszint (anyanyelvi szintet közelítő) 7000 - egyedi tematikájú képzés Az új rendszerben nem értelmezhető adatok elhagyása

NYILATKOZAT A SZAKMAI KÉPZÉSRŐL Egyszerűbb kitöltés Az OKJ változása miatt átmeneti időszak: mindig az adott szakképesítésnek a kérelem beadása napján hatályos szvk-ja alapján kódolandó: Az új OKJ szerint kiadott szvk hatályba lépésének napjától 15 számjegyű kód Az új OKJ hatályba lépésének napjáig 8 számjegyű kód Az új OKJ szerint csak az szvk hatályba lépését - és a moduláris felnőttképzési program elkészítését (megvásárlását) - követően lehet képzést indítani!

BESZÁMOLÓK ELKÉSZÍTÉSE Csak a felnőttképzés szempontjából fontos adatok szükségesek A statisztikai célú, máshol is gyűjtött adatokra vonatkozó kérdéseket törölték Az oktatásra használt helyiségek tulajdonjogára nem kérdeznek rá A képzési programok szerkezetére vonatkozó kérdéseket törölték A minőségbiztosításra vonatkozó - a beszámolóból ellenőrizhetetlen - kérdéseket törölték (helyette: helyszíni ellenőrzés)

Új ELEMEK A BESZÁMOLÓBAN 1. A beszámolási időszakban befejezett képzések: A képzés megnevezése (a nyilvántartással megegyezően) azonosítója óraszáma a képzést megkezdők létszáma (fő) a képzés befejezéséig lemorzsolódottak száma (fő)

Új ELEMEK A BESZÁMOLÓBAN 2. A felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások: A felnőttképzési szolgáltatás - Megnevezése (szerepel az űrlapon) - Előzetes tudásszint felmérés - Pályaorientációs, pályakorrekciós tanácsadás - Képzési szükségletek felmérése és képzési tanácsadás - Elhelyezkedési tanácsadás - Álláskeresési technikák - Egyéb - Azonosítója (szerepel az űrlapon) - A beszámolási időszakban a szolgáltatást igénybe vevők száma

Új ELEM A BELSŐ KÉPZÉST FOLYTATÓ INTÉZMÉNYEK BESZÁMOLÓJÁBAN A beszámolási időszakban folytatott képzések: A felnőttképzési tevékenység megnevezése, (a nyilvántartással megegyezően) a képzés azonosítója, Óraszáma A résztvevők száma Általános képzés Szakmai képzés Nyelvi képzés Felnőttképzési szolgáltatás

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓK ELLENŐRZÉSE Ellenőrzést végző: kirendelt szakértő (SZMM szakértői névjegyzék alapján) Ellenőrzés módja: helyszíni szemle (telephely + képzési helyszínek) és dokumentum ellenőrzés Ellenőrzés tárgya: jogszerű működés (tv. 23. § alapján) dokumentumok vezetése (tv. 24. § alapján) Bírság kiszabása: regionális munkaügyi központ Nyilvánosság biztosítása: SZMM honlap (bírság, eltiltás a felnőttképzési tevékenységtől)

A MÓDOSÍTÁS INDOKAI Az ellenőrzési jogkör kereteinek pontos meghatározása A szankcióknak kellő visszatartó ereje legyen A büntetés álljon arányban a törvénysértés súlyával A dokumentáció vezetése tartalmilag és formailag egységes legyen A dokumentumok megőrzésének időtartama legyen összhangban a támogatásokra vonatkozó más jogszabályi előírásokkal

INTÉZMÉNY AKKREDITÁCIÓ Cél: a szolgáltatás színvonalának emelése a piaci szereplők magatartásának befolyásolása orientálás a minőségi képzést nyújtók irányába Az intézménynek legyen: minőségpolitikája minőség-céljai (tárgyévre vonatkozóan) minőségirányítási rendszere

VÁLTOZÁSOK AZ ELJÁRÁSRENDBEN Kérelem beadás: FAT Fellebbezés: NSZFI Ellenőrzés: NSZFI Adatváltozás esetén egyszerűsített eljárást kell kezdeményezni A felnőttképzést is folytató közoktatási intézmények egyszerűsített eljárásban kérelmezhetik akkreditációjukat

KÉPESÍTÉSI ELŐÍRÁSOK ÉS TÁRGYI FELTÉTELEK Képzésért felelős vezető végzettsége Oktatók végzettsége Csoportlétszámok (hátrányos helyzetűek) Tárgyi feltételek: Oktatóterem Gyakorlati képzőhely

ÚJ ELEMEK AZ INTÉZMÉNY AKKREDITÁCIÓBAN 1. Naprakész kimutatást kell vezetni a képzési helyszínekről, amely tartalmazza: Képzés megnevezését Képzési helyszín pontos címét Képzés indításának, befejezésének időpontját A Képzés óraszámát

ÚJ ELEMEK AZ INTÉZMÉNY AKKREDITÁCIÓBAN II. Kötelező a felnőttképzési szolgáltatás nyújtása Meg kell határozni, hogy mit biztosít térítésmentesen és mely szolgáltatásokért kell térítési díjat fizetni A jegyzéket nyilvános helyen (ügyfélszolgálat) ki kell függeszteni A szolgáltatás igénybevételéről név szerinti jegyzéket kell vezetni

PROGRAM AKKREDITÁCIÓ Az OKJ változásának megfelelően csak modul rendszerű képzési program akkreditálható A FAT által akkreditált képzési programot más intézmény csak a programot kidolgozóval kötött felhasználói szerződés birtokában használhat

AZ AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS DÍJAI I. Az intézmény-akkreditáció díjai kérelemre indult eljárás esetén: 400.000.- Ft adatváltozás esetén: 5.000.- Ft közoktatási intézménynek: 100.000.- Ft

AZ AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS DÍJAI II. Program-akkreditáció 0-200 óra: 70.000.- Ft 201-600 óra: 90.000.- Ft 601-1.000 óra: 120.000.- Ft 1.001 óra fölött: 150.000.- Ft Más intézmény által készített program esetén 200 óra alatt: 32.000.- Ft 200 óra felett: 45.000.- Ft