Házi feladat 1. típus Mintakérdések  Milyen mélyre kell vetni egy tetszőleges gazdasági növényt? Hogyan kell beállítani a vetőgépet?  Milyen mélyen kell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Koordináták, függvények
Advertisements

Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Excel 2. Grafikon: már ezért megéri! jobb egér, helyi menük
Gazdasági informatika 1. előadás 2003/2004. ősz MÜME II. évolyam GTK III. évfolyam
Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Az ILIAS rendszer a következő címeken érhető el:
Visual Basic for Application (VBA)
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kezdhetek mindent elölről…
Felhasználó barátság eszközei
Táblázat kezelő programok
Táblázatkezelés-Excel
Excel: A diagramvarázsló használata
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
Bekezdésformázás.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
A körlevél készítésének menete
Tartalomjegyzék és tárgymutató
Access-Űrlapkészítés
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Táblázatkezelés Az Excel.
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Gazdasági informatika II.félév
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Kimutatáskészítés Segédanyag a Felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász valamint Felszámolási és vagyonfelügyeleti specialista szakirányú továbbképzés.
Hasznos információk az SZR elkészítéséhez Hasznos információk az SZR elkészítéséhez Készítették: Szőke Eszter és Szűcs Anett.
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
Microsoft Excel Diagramok.
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VIII.
Adatkezelő lehetőségek
Microsoft Excel 6. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Táblázatkezelés alapok Ahogyan egy táblázat kinéz B3 AA5.
Az Excel mint „interaktív” kérdőív
Excel Függvények Páll Boglárka.
Űrlapok és keretek.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Turócziné Kiscsatári Nóra
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Gazdasági és logisztikai feladatok
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Telepítés és használat ICON100 központhoz Modern Alarm Hungary.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
Kördokumentum készítése
Kimutatás készítés 1..
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
TEVA SZOFTVER BEMUTATÓ
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

Házi feladat 1. típus Mintakérdések  Milyen mélyre kell vetni egy tetszőleges gazdasági növényt? Hogyan kell beállítani a vetőgépet?  Milyen mélyen kell szántani (avagy mi a helyes ekemélység)?  Mennyi műtrágya-hatóanyaggal szükséges mindösszesen a tenyészidő- szakban ellátni egy növényt (avagy mi a helyes gépbeállítás)?  Mennyi hozam várható (bármely növényi és állati termék esetén)?  Nő vagy csökken a BUX (HUF/EUR, USD/EUR) a következő napon, héten, dekádban, hónapban, negyedévben, évben?  Hány száraz (szénakészítésre alkalmas nap) következik?  Hogyan változik a kereslet az ár x%-os csökkentésére adott termék esetén?  Milyen lesz egy adott folyó vízállása adott mérőhelyen a következő napon, héten, dekádban, hónapban, negyedévben, évben?  Mennyi kártevő lesz jelen adott növény esetén a következő napon, héten, dekádban, hónapban, negyedévben, évben?  Mennyi öntözővíz esetén térül meg az öntözés, adott növény adott feno- fázisában?

INFO munkalap, tartalmaznia kell a feladat célját és rövid leírását egyetlen cellában (A1). HF 1. (1)

HF 1. (2) SZR alapkérdése Lehetséges válaszok szö- vegesen, és értelmezési intervallumban (a megje- lölt szakirodalom alapján). Kombinatorikai tér (attr. opc. ×). SZR oszlopainak és sorainak száma! (Ellenőrző funkció, a feladatban nem kell szerepelnie.) Klasszikus szakértői rendszer séma (a fela- datban nem ez kell!) Attribútumok és opcióik részletesen kifejtve. (A feladatban nem kell sze- repelnie.) DM munkalap

HF 1. (3) A klasszikus SZR tábla „x”- eit „1”-re, üres helyeit „0”- ra cseréljük (1). DM munkalap Átlépünk az EXS munkalapra és bekapcsoljuk a Nézet/Eszköztárak/Űrlapok eszközt Az értékeket szö- vegesen összefűz- zük (2). Ellenőrzések: • sztring hossza = opc. összege • „1”-ek száma = attr. száma • átfedés mentes- ség HA függ- vénnyel (?!)

HF 1. (4) Kiválasztjuk a „Kombi panel” eszközt (1). „Bemenő tarto-mány”- nak megadjuk a DM lap meg- felelő celláit (3/a). Megrajzoljuk a lenyílót, majd duplán kattin- tunk, vagy a helyi menüből a „Vezérlő formázása”-t választjuk (2). „Cellacsatolás”- ként bármelyik cellát megadhatjuk, ezt később elrejtjük (3/b). „Lenyíló sorok” száma az opciók számával lesz egyenlő (3/c). EXS munkalap

HF 1. (5) Lenyílók be- méretezve, az opciók kivá- laszthatók. A kiválasztás eredménye a csatolt cellában látszik. Az „1” és „2” kiválasztott elemszám jelzést „10”, „01” – illetve a HA függ- vények egymásba illesz- tésével összetettebb – kó- dokra váltjuk (1). A kódokat a megismert módon összefűzzük (2). EXS munkalap

HF 1. (6) Az összefűzött kódhoz megkeressük a DM mun- kalapon a megfelelő vá- laszt VKERES függ- vénnyel. Tábla: a DM mun- kalap megfelelő te- rülete (2). Keresési érték: az összefűzött kivá- lasztási kód (1). Tartományban keres: „0”, mert nincsenek sorban a kódok! (4) Sorszám: melyik sort adja vissza eredményül (3). EXS munkalap

EXS nyers változata… HF 1. (7) Az SZR-nek informatívnak és felhasználó barátnak kell lennie, ezért:  SZR alapkérdését át kell hivatkozni a DM lapról;  lenyílók előtt korrekt kérdést kell megfogalmazni;  a válaszoknak felelniük kell a kérdésekre;  mértékegységek megjelölése…

HF 1. (8) EXS nyers elsődle- gesen kész változa- ta, a PIVOT után még visszatérünk ide…

DATA munkalap Oszlopok száma és elnevezése szinkronban van az SZR-el (hivatkozással a DM lapra). HF 1. (9) A sorok száma min.= 20×(SZR-ben defini- ált kimenetek száma). Szükséges oszlopok:  megfigyelés helye,  ideje,  forrása (hipotézis, tény: forrásdoku- mentum egyértelmű beazonosítása),  attribútumok (hivatkozással a DM lapra),  kimentek számszerűen (mértékegység!) és  kategorizálva (hivatkozással a DM lapra).

HF 1. (10) Az A1-es cellán állva kapcsoljuk be az Adatok/Szűrő/Auto- szűrő menüpontot. Az attribútumok ér- tékeinél legördítve el-lenőrizhetjük, hogy jól gépeltük-e be azo-kat (nincs köztük elí-rás). A számszerű adatokat beír-hatjuk, vagy fiktív esetben VÉL függvény megfelelő intervallumba szorításával számíttathatjuk ki (értel- mes adatok!). Ez esetben a végén az értékeket másol- juk rá, máskülönben min- den egyes megnyitáskor módosulnak az adatok! Szöveges katego- rizálás a szakiroda-lom alapján, követ- kezetesen (legjobb a HA fgv. haszná- lata, így ellenőriz- hető is, hogy nem került bele értel- metlen adat).

HF 1. (11) DATA munkalap Válasszuk ki az Adatok/ Kimutatás vagy kimuta- tásdiagram (Pivot) menü-pontot. A Varázslóban adjuk meg, hogy a forrás Excel lista, a típusa Ki-mutatás (ez az alapértel-mezés…).

HF 1. (12) Tartománynak adjuk meg a DATA lap adatokat tartal-mazó részét. Vigyázat! Ha az adatsorok között üresek is vannak, nem fogja auto-matikusan felvenni a he-lyes tartományt. Ilyenkor jelöljük ki, vagy gépeljük be azt. DATA munkalap

HF 1. (13) Kimutatásunkat helyezzük el új munkalapon, ez lesz a TABLE. Nyomjuk meg az „Elrendezés” gombot (1). A mezőgombok megfe- lelő helyre való húzoga- tásával kialakítható a kimutatás (2). (Később módosítható…) DATA munkalap

A Kimutatás eszköz segítségével az oldalfejlécbe helyeztük a táblaazono- sítót. (Más módosítás is lehetséges…) TABLE munkalap HF 1. (14) Az adatmező fejlécén duplán kattintva a kimutatásmezőbe az alapértelmezett „Összeg helyett” a „Darab”-ot állítjuk be, így látható, hogy valamennyi adatsor bekerült a kimutatásba. Ellenőrzési funk-ció: a „Végösszeg” (jobb alsó sa-rok) = 100, ennyi adatsor van a DATA lapon, ill. valamennyi esetre van példa, egyetlen cella sem tartalmaz üres értéket… A max. ill. a min. kiválasztásával a plauzibilitás ellenőrizhető, azaz minden adat a megadott hatá- rok között van-e. Az átlag a homogenitás elle- nőrzésére optimális (jól elkülönülő kategóriák).

HF 1. (15) A végösszeg oszlop elemeit átmásoljuk a DM lapra. TABLE munkalap DM munkalap

HF 1. (16) A kimutatásmező beállítási le- hetőségei közül, legördítve az „Egyebek” gomb megnyomá- sára megjelenő részt. Az ada- tok megjelenítése közül „A sor százaléka” beállítást választ- juk. TABLE munkalap

HF 1. (17) TABLE munkalap A helyi menüben megjelenő, vagy a „Kimutatás” eszköz- táron definiált „Mező-beállítások” segítsé-gével letiltjuk a részösszegek megje-lenését (1). A „Táblajellemzők” beállítás segítségé- vel letiltjuk a sor- és oszlopösszegzőket (2).

Soronként megkeressük a legnagyobb értéket (1). HF 1. (18) TABLE munkalap DM munkalap Csak olyan kísérleti ada- tok kerültek feldolgozás- ra ebben a példában, me- lyek gazdaságilag rele- váns eredményt hoznak. Az értékeket áthivatkozzuk a DM lapra (2).

EXS munkalap A CNF és darabszám adato- kat a megismert VKERES függvénnyel behivatkozzuk az EXS lapra. HF 1. (19) Befejezés:  a Fájl/Adatlap-ról ki kell törölni az adatokat (cím, szerző, cégnév stb.);  az INFO munkalapra kell állni;  a fájlt a hallgató-kódnak megfelelően el kell nevezni;  gyakorlatvezetőnek elküldeni.

Házi feladat Ellenőrző kérdések  Hogyan jeleníthetünk meg egy aktuálisan nem látható eszköz- tárat az Excelben?  Mit jelent a sztring, és kisebb egységekből hogyan lehet egy egészet készíteni?  Milyen attribútumokkal rendel- kezik a HA függvény Excel-ben?  Milyen attribútumokat adhatók meg a VKERES függvénynek Excelben?  Mit jelent a tartomány mega- dásánál a felkiáltójel előtti rész?  Mire szolgál az autoszűrő, hogyan lehet bekapcsolni?  Milyen lépéseken keresztül hozható létre egy új kimutatás (Pivot)?  Milyen forrásokból készíthető kimu- tatás?  Hogyan rejthetők el ill. jeleníthetők meg a kimutatás rész- és végösz- szeg sorai ill. oszlopa?  Mi a különbség egy cella értékének behivatkozása, és az érték átmá- solása között?  Hogyan lehet a kijelölt celláknak csak az értékeit beilleszteni?  Egy Excel-fájl megnyitásakor melyik munkalap lesz az aktuális?