Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Dr. Arapovics Mária Andragógia Tanszék november 18.
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Drajkó László Microsoft Magyarország
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Felnőttképzési világkonferenciák 10. előadás
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról ● LLL gyakorlatba való átültetése – hat kulcsüzenet ● Cél: európai tudástársadalom ● Tanulási tevékenységek: formális, informális, nem-formális (!)

● Új alapkészségek erősítése és gyakorlatba átültetése - olyan készségek elsajátítása és megújítása, amelyek hosszan tartó részvételt tesznek lehetővé a 'tudás társadalomban', ami megköveteli a tanuláshoz való egyetemes és folyamatos hozzáférést. Lisszabonban öt új alapkészséget határoztak meg - informatikai ismeretek, idegen nyelvek, technológiai kultúra, üzleti, vállalkozói szemlélet és közösségi készségek. ● Növekvő befektetés az emberi erőforrásokba ● Újítások a tanításban és tanulásban - effektív tanítási és tanulási módszerek, a kontextus megteremtése az "élethosszig tartó" és az "életszéles" tanulás számára.

● A tanulás értékelése - a megértés, a részvétel elismerésének és különösen az eredmények értékelésének szükségessége a nem-formális és az informális tanulásban ● Útmutatás és információ - a legfrissebb információkhoz és a minden életkor számára szóló tanulási lehetőségekhez való hozzáférés biztosítása ● "Vigyük a tanulást közelebb az otthonokhoz" - az élethosszig tartó tanulás lehetőségének biztosítása olyan közel a tanulókhoz, amennyire az lehetséges.

Fehér könyv: tanítani és tanulni – útban a tanuló társadalom felé Európai Bizottság 1995 Három alapkövetelmény: társadalmi integráció, foglalkoztathatóság növelése, egyének önmegvalósítása – ezek összeegyeztetése Oktatás és tanulás XXI. századi stratégiája EU oktatási irányelvei

Információhoz és tudáshoz való hozzáférés nő Munka világa folyamatosan változik – változnak a kompetenciák Növekvő bizonytalanság Az ember pozícióját a tudása (megszerezhető) fogja meghatározni A jövő társadalma egy kognitív társadalom

Az oktatásnak három nagy társadalmi-gazdasági kihívásra kell választ adnia: Információs társadalom Tudomány és technika fejlődése Gazdasági globalizáció

Fontos feladat általános műveltség megszerzése és a munkavégzési/szakmai alkalmasság kifejlesztése Mik a képességek? Hogyan lehet megszerezni? Tudás: család-iskola-vállalat-információs hálózatok Nyelvek elsajátítása Műszaki ismeretek/szaktudás Szociális képességek

Egymással együttműködő képző-, nevelő-, oktató és tanulóhálózat Képzési ajánlatokat ismerni kell Új technológiák alkalmazása Szakképzettségek elismertetése Egyenlő esélyű hozzáférés

Fejlődés legfontosabb feltétele: tudás –társadalom is erre épüljön Társadalom érdeke: minél több ember jusson hozzá

5 célkitűzés Új ismeretek megszerzése Iskola és vállalat egymáshoz közelítése Küzdelem a kirekesztés ellen Három közösségi nyelv birtoklása Egyenlő bánásmód az emberi forrásokat érintő és szakképzési beruházások terén

Emelni kell az ismeretek általános szintjét Közelebb kell hozni egymáshoz az iskolát és a valóságot Küzdeni kell a kirekesztés ellen – második esély Törekedni kell három közösségi nyelv elsajátítására Egyenlően kell elosztani a tárgyi és képzési beruházásokat

Általános és szakképzés merev elhatárolásának csökkentése Szakmák határai elmosódnak Térben és időben kevésbé kötöttebb Kooperatív munkavégzés Alapismeretek – szakismeretek-szociális kompetenciák egyensúlya

Fontos a lemaradók segítése Egyre inkább a képességek határozzák meg a pozíciót – egyéni versenyképesség Lemaradók – szegregáció Iskolarendszer – információipar közötti különbségek – végzettségek (iskolai) értékvesztése (?) - tudás más fórumokon való megszerzése Oktatás mint beruházás - szemlélet

Felnőttképzési konferenciák (UNESCO) ● 1949, Hölsingör, Dánia: a felnőttképzés pótló és általános műveltség funkciója ● 1960, Montreál, Kanada: szakmai képzés előtérben, permanens nevelés – Montreáli Nyilatkozat ● 1972, Tokió, Japán: permanens nevelés, alfabetizáció, felnőttek demokratikus állampolgári nevelése ● 1985, Párizs: művelődés és a tanulás alapvető emberi jog, hátrányos helyzetűek, funkcionális analfabétizmus

V. Nemzetközi Felnőttoktatási Konferencia ● 1997: UNESCO ● Nyilatkozat a felnőttek tanulásáról ● Egész életen át tartó tanulás ● Kiemelt szerep a nem-kormányzati szerveknek a felnőttoktatásban ● Az egyén aktív állampolgárként vegyen részt a társadalom alakításában

Kulcskompetenciák Európai Tanács, 2000 ● Anyanyelvi kommunikáció ● Idegen nyelvi kommunikáció ● Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák ● Digitális kompetencia ● A tanulás tanítása ● Személyközi és állampolgári kompetenciák ● Vállalkozói kompetenciák ● Kulturális kompetencia