MUNKAKERETEK Az óvodai vizuális nevelés tevékenységeit a következő munkakeretekbe soroljuk I. Természet utáni II. Emlékezet utáni III. Elképzelés utáni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy kreatív tanulási eszköz
Advertisements

Korai fejlesztés a bölcsődénkben
PLASZTIKAI ÁBRÁZOLÁS ÓVODÁSKORBAN
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
DIFFERENCIÁLT MOZGÁSÁBRÁZOLÁS
Térábrázolás különböző életkorokban
A tudatos zenehallgatás
A munka világával kapcsolatos tudás
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Budapest, „Az ember csak azt érti meg, amire maga jön rá; amit készen kap, anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte, az egyik fülén be, a másikon.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az iskolaérettség kérdése
A megismerés fejlődése
Harmadik előadás.
Hatodik előadás.
Ötödik előadás. A képzelet Ha korábbi emlékképeinket tapasztalatainkat új struktúrába szervezzük képzeleti működésről beszélünk.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A szövegértés tanítása II.
A vizuális nevelés tevékenységeinél alkalmazott
Az óvodás korú gyermekek második legkedveltebb időtöltése a rajzolás,
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
TERVEZET.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Készítette: Horváth László
Vizuális kommunikáció kiskamaszkorban
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Rajzfejlődés-áttekintés
Múzeumpedagógia Komárom, Múzeumpedagógiáról általában: Pedagógus feladata: - Múzeumlátogató, értő közönség nevelése - környezeti nevelés.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A szövegértési feladatok összeállítása
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - Korosztály: óvoda és alsó tagozat Műveltségi terület: Ember és természet, Művészetek Várjuk.
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
1. Rész: óvodai matematikai nevelés
Elemzési szempontok az óvodai matematikai foglalkozásokhoz.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Út a sikeres tanuláshoz
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Budapest, A „fenntarthatóság” alappillérei Környezetvédelem Társadalom Gazdaság Megvalósulásának alapvető feltétele a szemléletváltás.
A JÁTÉK SZEREPE A HABILITÁCIÓS- REHABILITÁCIÓS MUNKÁBAN Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
Készítette: Lőrincz Ágota óvodapedagógus
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Az óvodás korú gyermekek második legkedveltebb időtöltése a rajzolás,
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

MUNKAKERETEK Az óvodai vizuális nevelés tevékenységeit a következő munkakeretekbe soroljuk I. Természet utáni II. Emlékezet utáni III. Elképzelés utáni IV. Díszítő jellegű V. Kézimunka barkácsolás

I. Természet utáni munkakeret Közvetlen szemlélet alapján történik → a látvány a foglalkozás végéig a gyermekek előtt van! Legfontosabb a valóság megfigyelése → formai,színbeli jellemzők, arányok, irányok stb.; hasonlóságok, különbözőségek Minél több érzékszervet kell megmozgatni (látás, tapintás, hallás, szaglás, ízlelés) Fő cél: az ábrázolási probléma megértése →formai / színbeli / aránybeli stb. Nem várhatunk valósághű ábrázolást!

A természet utáni munkakeretben végzett ábrázoló tevékenység során spontán megragadással, de elsősorban a szándékos megfigyelés által fejlődik: a színérzék a formaérzék az arányérzék a térérzék a kompozíciós érzék gazdagodnak a formaképzetek alakul a megfigyelőképesség, elemzőképesség, a reális értékelés képessége, az önellenőrzés (a készülő munka és a valóság gyakori egybevetése által) hangsúlyozottan fejlődik a figyelem, megfigyelőképesség, az analizáló és a szintetizáló képesség

II. Emlékezet utáni munkakeret Tárgyak, élőlények, jelenségek felidézése, megjelenítése Legfontosabb a lényeg megragadása Összefüggések önálló kombinálása → amit a gyermek nem tud felidézni, azt fantáziája segítségével egészíti ki Feldolgozható témák: Élményábrázolások Előzetes szemléltetés alapján készülő munkák

Élményábrázolások Spontán úton szerzett élmények → otthoni környezet, otthoni események, családi programok, ünnepek stb. Irányított módon szerzett élmények Az óvópedagógus előre eltervezetten lehetőséget ad az élményszerzésre: közös kirándulások, séták, látogatás bábszínházban, állatkertben stb. Néhány jellemző dologra hívja fel a gyerekek figyelmét, de az élmény „ízét” ne vegye el! Ábrázolás előtt beszélgetéssel felelevenítjük az élményt.

Előzetes szemléltetés alapján készülő munkák A szemléltetés történhet: 1-2 nappal 1-2 órával a kezdeményezés előtt A felidézés (ábrázolás) minél hamarabb történjen, mert az emlékképek veszítenek frissességükből. Itt már határozottan kell irányítani a megfigyelést, az élményszerzés során, de legyen élvezetes a gyermekek számára!

Az emlékezet utáni munkakeret fejleszti: az emlékezetet (forma-, színemlékezet) a képzeletet (fantáziát) a gondolkodást a térérzéket a formaérzéket az arányérzéket a színérzéket a karakterérzéket a kompozíciós érzéket Alakulnak a gyermek forma- és színképzetei

III. Elképzelés utáni munkakeret Témái: át nem élt, vagy még nem tapasztalt helyzetek, ismeretlen szituációk Az itt megjelenő formáknak, színeknek is valóságból eredő gyökerei vannak, de azokat sajátos módon alkalmazza a gyermek. Jellemző a hiányzó részek szóbeli kiegészítése, mert nem mindent tudnak megjeleníteni. Eleinte kevéssé tudnak a témára koncentrálni (elkalandoznak), később az összpontosítás egyre tudatosabb (fejlesztési feladat).

E tevékenység lehetővé teszi: az érzelmek és gondolatok önálló képi megfogalmazását az alkotó, kreatív gondolkodást Különösen fejleszti a fantáziát és az emlékezetet → a gyermek ugyanis a természet utáni tapasztalatokból szerzett emlékképeit variálja.

IV. Díszítő jellegű munkakeret Sík- és téri formák vonzóbbá, szebbé tételére szolgál. Csak tárgyat, (vagy tárgy-formát) díszítünk! Fejleszti: a ritmusérzéket – színritmus, formaritmus a színérzéket az arányérzéket a formaérzéket a kompozíciós érzéket a finommotorikát a technikai készséget Alkalmas a munkakeret a különböző technikák begyakorlására (rajzolás, festés, nyomattechnikák, kollázs stb.)

A díszítés során a gyermek a majdani írásnál is használatos elemeket alkalmazza: egyenesek hullámvonalak cikk-cakk vonalak pontok, körök, pöttyök geometriai alapformák kapuforma csészeforma X-ek, csillagok természeti formák stilizált változatai (ember, állat, levél, virág stb.) Díszítés közben a szabályos és szabálytalan formák belsővé válnak, (interiorizálódnak, automatizálódnak), így a díszítőtevékenység hangsúlyozottan szolgálja az írás előkészítést.

Megismertet bizonyos fogalmakkal: Megismertet bizonyos fogalmakkal: a forma közepe (centrum), széle, mellette, előtte, átlók stb. Megalapozza a szerkezet, elrendezés, díszítendő felület összefüggésének meglátását. Fejlődik : a türelem, a figyelem, az önfegyelem, a koncentráló képesség a variáló és kombináló képesség a díszítőérzék az ízlés

V. Barkácsolás - Kézimunka (Nem azonos a mintázással!) Elsősorban konstruálást jelent! →létrehozás, szerkesztés, megtervezés A munkakeret jó lehetőséget ad: az egyszerű szerszámok használatának elsajátítására egyszerű munkafogásoknak az elsajátítására különböző anyagok megismerésére

Fejleszti: az arányérzéket a formaérzéket a finommotorikát a konstruáló készséget a gondolkodást a fantáziát → a kreativitást HANGSÚLYOZOTTAN A TÉRÉRZÉKET Játékos „ábrázolás”, játékszerek készítése → kapcsolódik a gyermekek játéktevékenységéhez!