Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről előírja a munkavállaló, és a munkáltató kötelezettségeit: A munkavállaló : csak a biztonságos munkavégzésre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A munkavédelemről, munkavállalóknak
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A munkavédelem speciális kérdései
A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Bontási munkák előírásai
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
DE Tűz- és Munkavédelmi megbízottak továbbképzése 2008.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkáltatók és munkavállalók kötelességei
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
A munkahelyek szociális létesítményei
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
13. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Dr. Izsó István Zalakaros, május 17.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MTTSZ Tata lovas turizmus fejlesztési stratégia - lovas tevékenységek jogszabályai TTLSZ Közgyűlésre - Szilvássy István MTTSZ Tata és térsége.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET
Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
Munkaszervezési ismeretek
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Készítette: Kincses László
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkavédelemről, munkavállalóknak

„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
Építési jog 2015.március 6. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
MUNKAVÉDELEMI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSA A KÖZFOGLALKOZTATÁSBAN.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
MPK Nagyleállás 2016 Régió Biztonság MOL Régió Biztonság MOL.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
A közfoglalkoztatás munkavédelmi szabályai Viktor Veronika Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv március.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Tűzvédelmi Szabályzat
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Az évi XCIII. törvény a munkavédelemről előírja a munkavállaló, és a munkáltató kötelezettségeit: A munkavállaló : csak a biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munka végzésére vonatkozó szabályok megtartásával végezhet munkát, és köteles megjelenni a munkahelyén

a munkavédelmi oktatásokon köteles részt venni, munkája biztonságos végzéséhez szükséges ismereteket el kell sajátítania és azokat a munkavégzés során alkalmaznia, az előzetes / munkába állás előtti / valamint az időszakos foglalkozás egészségügyi vizsgálaton részt kell vennie, balesetet, sérülést, rosszullétet azonnal jelentenie kell a közvetlen felettesének, munkaterületén fegyelmet, rendet, tisztaságot kell tartania,

, az egyéni védőeszközt rendeltetésének megfelelő módon használni, és tisztítani, önkényesen nem iktathat ki, és nem alakíthat át biztonsági berendezést.

Fontos még: baleset, tűz esetén, az elsősegélynyújtó felszerelések és tűzoltó készülékek helyének ismerete, mindenki csak ott tartózkodhat, ahová beosztották, ahol egyedül munkát végezni tilos, ott legalább két dolgozónak kell tartózkodnia.

A munkáltató : köteles munkabiztonsági szakembert alkalmazni, kockázatértékelést végeztetni, és azt értékelve a veszélyek megszűntetéséről gondoskodni. egyéni, és kollektív védőeszközt biztosítani a munkavállalóknak, köteles a védőeszközök rendeltetésszerű használatát biztosítani, és pótolni, és a használatot ellenőrizni,

köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretek rendelkezésre bocsátását, a betanuláshoz való lehetőséget, köteles biztosítani a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszereléseket, munka- és védőeszközöket, az előírt védőitalt, valamint tisztálkodószereket és tisztálkodási lehetőséget, felelős azért, hogy a munkavállaló megismerhesse a reá vonatkozó szabályokat.

Munkavédelmi szabályzat a cég vonatkozásában a törvényi szabályozáson kívül a munkavédelmi rendelkezéseket a munkavédelmi szabályzat tartalmazza, a munkavédelmi szabályzat tartalma a munkavédelmi oktatás keretén belül kell, hogy ismertetésre kerüljön, a szabályzat a cég minden dolgozója részére hozzáférhető kell, hogy legyen,

Egyéni védőeszköz: Olyan eszköz, vagy berendezés, amelyet egy személy visel, vagy hord, és ezáltal használóját egy, vagy több egyidejű veszélyforrás hatásától megvédi. az egyéni védőeszközt a munkáltató biztosítja, tisztíttatja, karbantartatja, az egyéni védőeszköz átadás-átvételéről jegyzőkönyvet kell felvenni, egyéni védőeszközt természetben, a dolgozó kezébe kell adni

Munkabaleset A munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során, vagy azzal összefüggésben éri, függetlenül annak helyétől és időpontjától, valamint a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől. A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkezés, foglalkozás- egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás, stb. igénybevétele során éri. Nem tekinthető a munkavégzéssel összefüggésben bekövetkezett balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére vagy vissza, menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történik. A munkabalesetet és a foglalkozási megbetegedést (ideértve a fokozott expozíciós eseteket) be kell jelenteni, ki kell vizsgálni és nyilvántartásba kell venni.

A teher helyes kézi emelése és mozgatása Az ábrán jól látható, hogy a hát előrehajol, ezáltal a porckorongok egyik oldala túlzott nyomást, míg a másik húzást vesz fel. E testhelyzetben emelni veszélyes és káros, a b) eset a helyes. Az ábrán jól látható, hogy a hát előrehajol, ezáltal a porckorongok egyik oldala túlzott nyomást, míg a másik húzást vesz fel. E testhelyzetben emelni veszélyes és káros, a b) eset a helyes.

Helyes teheremelés Az emelendő tárggyal szemben, ahhoz a lehető legközelebb terpeszállásban helyezkedjünk el, Vegyünk fel guggoló állást úgy, hogy a lábszár és a comb között a térdünk 90- nál nagyobb szöget ne zárjon be (az ennél mélyebb helyzetben felesleges túlterhelés keletkezik), Vegyünk fel guggoló állást úgy, hogy a lábszár és a comb között a térdünk 90 o - nál nagyobb szöget ne zárjon be (az ennél mélyebb helyzetben felesleges túlterhelés keletkezik), Egyenes felső testtartással fogjuk meg az emelendő terhet, A terhet egyenletes sebességgel, sohasem lökésszerűen emeljük, Emelésnél nem szabad elfordulnunk, Olyan helyen fogjuk meg a terhet, mely a fogás biztonságát lehetővé teszi.

A munkahelyre vonatkozó általános követelmények A telepen történő közlekedés során a külön jogszabály előírásait be kell tartani. A megengedett legnagyobb sebesség az útviszonyoktól függően legfeljebb 15 km/óra lehet. Az állattartó telepen a jármű- és személyforgalom útvonala jól láthatóan legyen kijelölve. Az istálló padozata botlásmentes legyen. A csatornaszemek legyenek lefedve.

A munkavégzésre vonatkozó általános követelmények Az elszabadult állatok megfékezését legalább két - 18 év és nyugdíjkorhatár közötti életkorú - munkavédelmi oktatásban részesített férfi végezze. Az állattartó telepre - az oda beosztottak kivételével - belépni és ott tartózkodni csak a munkahelyi vezető engedélyével és szakképzett kísérő jelenlétében szabad. Szabadon, kötetlenül lévő nagytestű állatok (szarvasmarha, ló) között egyedül egy személynek nem szabad tartózkodnia. A látogatókat a kísérő köteles kioktatni a munkahelyre vonatkozó biztonsági előírásokra, melyeket a látogatók megtartani kötelesek.

A telepre vonatkozóan el kell készíteni a teleprendet is magába foglaló üzemelési utasítást, melyben meg kell határozni a munkahelyi biztonsági követelmények, a rend és tisztaság megtartásának előírásait is. Az utasítást mindenki számára hozzáférhető helyen kell tartani; tartalmát az új dolgozókkal felvételkor ismertetni kell. Fertőtlenítéshez és takarításhoz a munkavállalók részére biztosítani kell a munkáltató által meghatározott, felhasználásra kerülő vegyszerre az előírt, vagy ennek hiányában, a munkáltató által meghatározott egyéni védőfelszerelést.

Az állattartó telepen (istállóban) dolgozókat a munkavédelmi oktatás során ki kell oktatni az állatról emberre terjedő betegségek, továbbá a trágya kezelésére és elhelyezésére szolgáló berendezésekben keletkező gázok elleni védekezés módszereire is. A munkavállalókat kötelezni kell a személyi tisztaság (mosdás, fertőtlenítés) szabályainak megtartására; ennek feltételeit a munkáltatónak kell biztosítania (szociális létesítmény stb.).

Állatokkal való bánásmódra vonatkozó rendelkezések Az állatokat nem szabad ütlegelni (fenyíteni), kivéve a veszély elhárításának esetét. Az állatok mozgatása biztonságos segédeszközökkel (terelőfa, terelőlap, villamos ösztöke, orrcsíptető, vezetőrúd, vezetőkötél stb.) történjen. A vezetőkötelet nem szabad kézre csavarni. Az állatok egyedi kezelésének biztonságos körülményeit ki kell alakítani. Rögzítő berendezésről (kaloda, oltófolyosó, lekötő berendezés stb.) gondoskodni kell.

A kezelhetetlen és rosszindulatú állatot ki kell selejtezni a külön jogszabályban foglaltak szerint. A kiselejtezés végrehajtásáig, az állat állásánál a következő szövegű figyelmeztető táblát kell elhelyezni: „Vigyázat, harapós” vagy „Vigyázat, rúgós”. Rúgós, illetve harapós állatok állásait védőkorláttal kell egymástól elválasztani. A rúgós, illetve harapós ló farkába vagy sörényébe piros jelzőszalagot kell kötni.

A harapós állatra mozgatásakor szájkosarat kell helyezni. Az új munkavállalót az állatok szokásairól (természetéről) minden esetben tájékoztatni kell.

Lótenyésztésre vonatkozó rendelkezések Lóistállóban állatgondozóként csak a 18. életévét betöltött, külön jogszabály szerint egészségileg alkalmas, a szükséges szakismerettel rendelkező és a munkavégzés veszélyeire kioktatott személyt szabad foglalkoztatni. A lovasiskolának - 18 éven aluli dolgozó foglalkoztatása esetén - meg kell határoznia a foglalkoztatás feltételeit (szakmunkás-képesítés, orvosi alkalmassági vizsgálat stb.).

Az istállóban az állatgondozónak a lóállásba történő belépés előtt a lovat nevén kell szólítania, és csak azután szabad belépnie, ha meggyőződött a ló nyugodt viselkedéséről. A ló ápolására vonatkozó főbb szabályok: –a) a ló fara mögé még ápolás céljából sem szabad állni; –b) a hasi részeket kellő óvatossággal kell csutakolni. Az érzékeny, csiklandós lovaknál ezt a munkát mindenkor a ló állandó gondozójának kell végeznie; –c) a hátsó láb felemelése előtt a far irányába fordulva, szorosan a far mellé kell állni, a lábat felülről lefelé végig kell simítani;

–d) a ló úsztatását (úsztatva fürdetés) csak úszni tudó és ezzel a munkával megbízott személy végezheti. Úsztatás közben a ló hátán ülni nem szabad; –e) rúgós és harapós ló patkolásához kalodát vagy pipát kell használni. A patkoláshoz durva természetű és erős szájú lovak esetében feszítőzablát kell alkalmazni; –f) a patkók tűzi munkálatainak elvégzése során a munkahelyen csak azok a személyek tartózkodhatnak, akik e munkában részt vesznek. A patkolóvasnyújtó gép közelében idegen személyek nem tartózkodhatnak. A gépen csak az erre betanított munkavállaló dolgozhat;

–g) a harapós lovakat - kiselejtezésig - kétszárú kötőfékkel kell a jászolkarikához kötni. Lovagolni csak nyeregben és olyan csizmában szabad, amelynek talpa a sarokig sima. Lóra felügyelet nélkül csak lovaglásban megfelelő jártassággal rendelkező személynek szabad ülnie. Lovat a nyeregben ülve vezetőszáron a másik ló mellett vezetni nem szabad. A munkalovaglás során elszabadult ló elfogásáig a lovaspályát szabaddá kell tenni. A lóról ledobott lovast elsősegélyben kell részesíteni és gondoskodni kell orvosi ellátásáról.

Nyergeléskor a hevedert meghúzni csak a lónak az állásból való kifordítása után szabad. Kisebzett, elcsigázott vagy beteg lovat nem szabad megnyergelni. Mén nyergelése és kantározása során ügyelni kell arra, hogy az állat ne érjen a mellette levő ménhez. Fiatal méncsikó nyergelése, szerszámozása, ki- és befogása csak úgy végezhető biztonsággal, ha e műveleteknél segítő személy is jelen van.

Ha a mén hevederiszonyban szenved, annak hevederét csak megvezetés (járatás) után szabad meghúzni. A mének járatása kétoldali vezetéssel történjen, 3 m- es távköz tartásával. A mén kocsiba tanítása fokozott figyelemmel, közfa és szájkosár használata mellett történjen. Ha a mének összemarakodnak, azok szétválasztása vízzel való leöntéssel végezhető.

A mént próbáltatásra vagy fedezésre, rövid kantárszáron kell felvezetni. Kancát próbáltatni csak az előírt méreteknek megfelelő próbafal mellett szabad. Ideges mént próbáltatásra vagy fedezésre két személynek kell vezetnie.