A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity” Vojtek Éva, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék 2010. október 28. www.szocialismunka.hu

A flexicurity-hez vezető út Az ipari bérmunka tündöklése és bukása - a standard munka jellemzői – a foglalkoztatás bérben nem kifejezhető elemei A standard munka – a szociálpolitika következménye A standard munkaviszony gyengülése – a foglalkoztatási helyzet és a munkaerőpiac átalakulása (gazdasági, válságok, tudásalapú gazdaság, globalizáció, növekvő munkanélküliség és inaktivitás) A hazai foglalkoztatási helyzet jellemzői www.szocialismunka.hu

A flexicurity Európában – a közös stratégia Lisszaboni Stratégia - eredeti központi célkitűzése, hogy az EU 2010-ig a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő, tudásalapú gazdaságává váljék, amely képes a fenntartható fejlődésre, miközben nagyobb szociális kohézióval több és jobb munkahelyet teremt – 2004-ben átdolgozásra került (kevesebb, de jobban megvalósítható cél kijelölése) Az elsődleges prioritás ma a növekedés és a munkahelyteremtés elősegítése az infrastruktúra, a társadalmi és gazdasági kohézió és a K+F erőteljesebb támogatásával www.szocialismunka.hu

A flexicurity Európában – a közös stratégia Versenyképesség kontra európai szociális modell Alkalmazkodókészség, változásra való készség, ezzel együtt a biztonság igényének felértékelődése Flexicurity – flexibility+security – e két alapvető igény egyesítése Rugalmasság – sikeres átmenetek, munkaszervezeti formák, Biztonság – több, mint egy állás megőrzése, átmenetek megkönnyítése www.szocialismunka.hu

A flexicurity dimenziói A rugalmasság dimenziói (Wilthagen, 2003): Külsődleges számszerűsíthető rugalmasság (munkából való elbocsátás nehézsége, határozott idejű munkaszerződések alkalmazásának mértéke) Belső (cégeken belüli) rugalmasság (létszámcsökkentés, belső átcsoportosítás nehézsége – munkaórák változtatása, részmunkaidő) Funkcionális rugalmasság (szintén a munkaszervezet változtatásának nehéz vagy könnyű volta, a munkások képessége az új feladatok kihívásaihoz való alkalmazkodásra) Bér rugalmasság (teljesítménytől, eredménytől függő bérformák) A biztonság dimenziói: • A munkafeladat biztonsága • A foglalkoztatás biztonsága • A jövedelem biztonsága • A kombinációs biztonság (fizetett munka és családi kötöttségek) Ezeket egymással kombinálva hozható létre a flexicurity-mátrix. www.szocialismunka.hu

Wilthagen-féle flexicurity “útvonalak” www.szocialismunka.hu

A flexicurity politikák négy alkotóeleme Európai Bizottság (EC2007b) rugalmas és megbízható szerződési formák (mind a munkáltatók és a munkavállalók, mind az ‘’insiderek’’ és az ‘’outsiderek’’ szempontjából), korszerű munkajogi szabályozás, kollektív szerződések és korszerű munkaszervezés révén; az élethosszig tartó tanulás (lifelong learning, LLL) átfogó stratégiáinak megfogalmazása a munkavállalók, és közöttük is különösképpen a legkiszolgáltatottabbak folyamatos alkalmazkodóképességének és foglalkoztathatóságának biztosítása érdekében; hatékony aktív munkaerő-piaci eszközök, melyek segítenek az egyéneknek megbirkózni a gyors változásokkal, csökkentik a munkanélküliségben töltött életszakaszok időtartamát, és könnyítik az újra elhelyezkedést. korszerű társadalombiztosítási rendszerek, melyek megfelelő anyagi támogatást biztosítanak, ösztönzik a foglalkoztatást és elősegítik a munkaerő-piaci mobilitást. Ez magában foglalja a szociális védelem ellátásainak széles körét, amelyek elősegítik a munka, a családi élet és gyermeknevelés összeegyeztetését. www.szocialismunka.hu

A flexicurity jellemzői az OECD tagországokban • mérsékelt foglalkoztatás-védő szabályozás; • magas részvétel az életen át tartó tanulásban; • magas ráfordítás a munkaerő-piaci eszközökre (aktívra és passzívra egyaránt); • jogokat és kötelességeket egyensúlyban tartó, bőkezű munkanélküli-ellátási rendszer; • magas társadalombiztosítási lefedettség; • magas szakszervezeti lefedettség; Rugalmas munkaszervezési formák alkalmazása www.szocialismunka.hu

www.szocialismunka.hu

Flexicurity ajánlások Közép- és Kelet-Európai országai számára a vállalkozásokon belüli rugalmasság fokozása: 1). szabadabb lehetőség biztosítása a munkaidőt, mozgóbért és képzettségi követelményeket szabályozó a kollektív szerződések tartalmát illetően; 2). a nők munkavállalásának elősegítése rugalmas munkaidő, részmunkaidő, a család és a munka összeegyeztetése a munkaerőpiacra történő belépést alacsonyabb közterhekkel és nagyobb rugalmassággal kell elsegíteni, a biztonságot pedig az után kell felépíteni, az informális foglakoztatásnak a formális foglalkoztatás irányába terelése, úgy, hogy közben a rugalmasságban rejlő előnyök ne vesszenek el, www.szocialismunka.hu

Flexicurity ajánlások Közép- és Kelet-Európai országai számára a foglalkoztatás közterheinek csökkentése, a munkaügyi ellenőrzés hatékonyabbá tétele, az idősebb munkavállalók számára a részleges nyugdíj és a részleges foglalkoztatás lehetőségének biztosítása, a nyugdíjasok számára pedig – tisztességes nyugdíj mellett – a részleges foglalkoztatás lehetőségének biztosítása, az idősebb munkavállalók bevonása a szakmai képzésbe, pl. kisvállalkozásoknál történő szakképzési gyakorlat vezetésével, a munkaerő-piaci politikák aktív eszközeinek előtérbe helyezése a passzív eszközökkel szemben; különösen a szakképzésnek a munkaerő-piaci igényekhez igazításával, az élethosszig tartó tanulás rendszerszerűvé tétele (kollektív szerződésben megjelenítve) www.szocialismunka.hu

Flexicurity ajánlások Közép- és Kelet-Európai országai számára könnyen hozzáférhető lehetőségek biztosítása vállalkozási ismeretek megszerzésére, mind a fiatalok, mind az idősebbek számára, a társadalombiztosítási járulék fizetésének rugalmassá tétele, a rendszertelen befizetések lehetővé tétele (tekintettel a szabadúszók, önfoglalkoztatók jövedelmeinek rendszertelenségére – fekete-szürke zónába sodródás elkerülése) a jóléti juttatások munkaerőpiacra kerülést szolgáló erőfeszítésekhez kötése, egyidejűleg az aktív munkaerőpiaci eszközök erősítése a munkaerőpiaci integráció tényleges elősegítse érdekében, a társadalmi párbeszéd erősítése és hatékonyságának fokozása. www.szocialismunka.hu

Köszönöm a figyelmet! www.szocialismunka.hu