Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák"— Előadás másolata:

1 A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus

2 A foglalkoztatáspolitika a foglalkoztatás bővítésére, a foglalkoztatási esélyek megteremtésére irányuló politika. A foglalkoztatáspolitika alapvető feladata: A foglalkoztatáspolitika a munkaerőpiac olyan külső szabályozó rendszere, amelyik a munkaerőpiacot úgy igyekszik befolyásolni, hogy ezáltal: rugalmasabb és hatékonyabb legyen annak működése, segítse elő a munkaerőpiaci egyensúly létrejöttét, a racionális foglalkoztatást, és egyúttal érvényesüljenek a társadalmi, szociális funkciók is.

3 A foglalkoztatáspolitika feladata elősegíteni, hogy:
a munkaerőpiacra belépő kínálat nagysága, szakmai, képzettségi struktúrája megfeleljen a kereslet igényeinek a munkaerőpiaci kínálat csökkentését (képzésben résztvevők számának növelésével, képzési idő bővítésével) a munkaerőpiaci kínálatnak a kereslethez való minél tökéletesebb folyamatos igazítását (munkahelymegőrzés, szolgáltatások stb.) a munkaerő kereslet növekedését a szolidaritás elve alapján azok megélhetésének biztosítását akik önhibájukon kívül kerültek ki a munkaerőpiacról

4 A foglalkoztatáspolitika modelljei:
A teljes foglalkoztatottság szocialista modellje. Ebben a verzióban létezett a vállalatokon belüli munkanélküliség, amely által háttérbe szorultak a hatékonysági követelmények (termelékenység), a piaci verseny és a nyereséges termelés. A foglalkoztatás általános piaci modellje: A foglalkoztatási folyamatok elsődleges szabályozója a munkaerőpiac. A foglalkoztatás hatékonyságát tekinti alapvető követelménynek. A foglalkoztatás a racionális munkaerő-kereslet szintjén alakul. Jelentős a munkanélküliség. A teljes foglalkoztatottság a piaci modellben: Kettős cél fogalmazódik meg: a munkanélküliség, létbizonytalanság feloldása és a rendelkezésre álló munkaerő, mint kapacitás teljesebb kihasználása, ezáltal a teljesítmény és a termelés növelése. A 3-6%-os munkanélküliségi rátát még elfogadhatónak, a teljes foglalkoztatás kategóriájával összeegyeztethetőnek tartják.

5 Munkaerőpiaci politika:
Célja: A munkanélkülivé válás megelőzése, a munkanélküliek és a munkaerőpiacról kiszoruló inaktívak keresleti oldalhoz való jobb alkalmazkodásának elősegítése, a munkaerőpiacra való visszavezetésük a foglalkoztathatóságuk fejlesztésével (pl. átképzés). A munkaerőpiaci politika hangsúlya a kínálati oldalra helyeződik, nagy szerepe van a jelentkező feszültségek kezelésében, ennek érdekében ellátást, szolgáltatást és az elhelyezkedéshez támogatást nyújt az álláskeresők részére. A munkaerőpiaci politika létrehozott egy sajátos ún. második munkaerőpiacot, amelynek működési köre a non-profit szféra és a szociális gazdaság.

6 Egyéb politikák Gazdaságpolitika: a gazdaság működésének szabályozásával ösztönzi vagy fékezi a termelést és a beruházást, ezzel alakítja a munkaerő-keresletet. Monetáris és fiskális politika: az árszínvonal, a háztartások és a vállalkozások jövedelmi folyamatainak szabályozásával ösztönzi vagy korlátozza a foglalkoztatást. Népesedéspolitika: befolyásolja a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-kínálat alakulását.

7 Mit gondoltok az új felsőoktatási törvényről?
Oktatáspolitika: Alakítja a munkaerő képzettségének a jellegét és színvonalát, az iskolai képzés idejének kitolásával alakíthatja a munkaerőpiacra való belépés időpontját. Mit gondoltok az új felsőoktatási törvényről? Jövedelempolitika: szabályozza a vásárlóerőt, a kereseti színvonalat, ezen keresztül a munkavállalási hajlandóságot illetve a foglalkoztatási szándékot. Szociálpolitika: az önhibájukon kívül munka nélkül maradottak megélhetésének biztosításával tehermentesítheti a foglalkoztatáspolitikát.


Letölteni ppt "A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések