Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

8. hét: Rövid táv IS-görbe

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "8. hét: Rövid táv IS-görbe"— Előadás másolata:

1 8. hét: Rövid táv IS-görbe
Csortos Orsolya Kádár András 2011. március 31.

2 Rövid táv Szélsőséges esetben az árszínvonal rögzített
Következmény: kereslet határozza meg a kibocsátást (a vállalati szektor bármekkora termékmennyiséget hajlandó létrehozni – a kibocsátás szempontjából most a munkapiac és a tőkepiac pillanatnyilag nem számít) Célunk azoknak a változóknak a meghatározása, amelyek eltolják az aggregált keresleti görbét, és a nemzeti jövedelem kilengéseit okozzák

3 Klasszikus dichotómia
A monetáris politika a pénzmennyiség növelésével rövid távon képes növelni a kibocsátást (a gazdasági szereplők jövedelmét) Hosszú távon azonban nem hat a kibocsátásra, csupán az árszínvonalat növeli. Azaz hosszú távon nem befolyásolja a reálváltozók pályáját, csak a nominális változók alakulását.

4 A modell Szereplők: Piacok: Egyensúly Fogyasztó Vállalat
Állam – csak fiskális politikai funkció Piacok: Árupiac Egyensúly

5 Tehát a modell: Kibocsátás: Y = C + I + G
Fogyasztási fgv.: C = C0 + MPC*(Y – T) Beruházási fgv: I = I0 – a*r Kormányzati kiadás: G = G Adók: T = T Kamatláb: r = r

6 A keynesi kereszt A keynesi kereszt egyensúlya Y és E metszéspontja, ahol a jövedelem egyenlő a kiadással.

7 Mi történik ha az állam megnöveli kiadásait?

8 Multiplikátor hatás A kormányzati kiadások növekedése a jövedelem még jelentősebb emelkedését idézi elő.  ΔY > ΔG A ΔY/ΔG hányadost a kormányzati kiadások multiplikátorának nevezzük. Megmutatja, hogy mennyivel emelkedik a jövedelem a kormányzati vásárlások 1 dollárral való növelésének hatására. ΔY/ΔG = 1/(1-MPC)

9 Adómultiplikátor Az adók csökkentése is a jövedelem emelkedését idézi elő.  ΔY > ΔT A ΔY/ΔT hányadost a adómultiplikátorának nevezzük. Megmutatja, hogy mennyivel emelkedik a jövedelem az adók 1 dollárral való csökkentésének hatására. ΔY/ΔT = -MPC/(1-MPC)

10

11 IS-görbe Ha a kamatláb nő  beruházás csökken  kiadási függvény lefelé tolódása Az IS-görbe a beruházási függvényből és a keynesi keresztből származtatható kamatláb és jövedelemszint között fennálló kapcsolatot foglalja magában.  Az IS-görbe a kamatláb és a jövedelemszint között az árupiacon fennálló kapcsolatot fejezi ki. Jobbra tolódik, ha a fiskális politika növeli az áru piaci keresletet (G↑ vagy T↓)

12 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "8. hét: Rövid táv IS-görbe"

Hasonló előadás


Google Hirdetések