Kocsis Erzsébet KÖZÖSSÉGI MUNKA – A JÖVŐ ÚTJA?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A stratégiai tervezés módszertana
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Közösségfejlesztés.
Európai Uniós ismeretek
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Ágazatközi szakmai találkozók
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

Kocsis Erzsébet KÖZÖSSÉGI MUNKA – A JÖVŐ ÚTJA? A képzők felelőssége…

Felvetődik a szakmában már kezdetektől meglévő dichotómia: Megtanítani együtt élni a rossz körülményekkel és/vagy Megtenni mindent a körülmények megváltoztatásáért (pl. a közösségi munka eszközeivel) Közösségi munka: a szociális munka hagyományos alkalmazási területe, melynél lakóterületek vagy más közösségek tervezési-szervezési ügyeivel foglal- koznak annak érdekében, hogy új szolgáltatásokat alakítsanak ki, illetve elősegítsék az életkörülmények javítását egy bizonyos közösség tagjai részére. (Dean Pierce) Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

HÍVÓSZAVAK (különösen az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után): Integráció Állampolgári részvétel Szolidaritás Szubszidiaritás Helyi problémákra helyi megoldások keresése Inkluzió (bevonás) Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd Eddigi tapasztalataink alapján miért kell hangsúlyt adni a „bevonásnak”? adott közösség tagjai alacsony részvételi aktivitást mutatnak, gyenge az egymás iránti bizalom és szolidaritás, csekély a kölcsönös segítés, a cselekvő viszonyok száma, a lakosok nem ismerik a jogaikat, kötelességeiket, lehetőségeiket, az intézmények elvileg értük, gyakorlatilag nélkülük működnek, a döntési/ellenőrzési folyamatban résztvevők száma alacsony (ld. a vidék – térség - regionális fejlesztések stratégiáinak kidolgozásakor nincsenek jelen, nem tényezői a megrendelői környezetnek) Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

A szociális munkás feladatai a megváltozott társadalmi környezetben: párbeszédet kezdeményez, a közösség szempontjá-ból fontos információkat eljuttatja a helyi társa-dalmi rendszerekbe, bátorítja az embereket és szervezeteiket a számonkérésre („nyilvánosságot szervez”), összekapcsolja a formális és informális erőforráso-kat, a közösség erőforrásait mobilizálja („projekt-munkában gondolkodik”), a partnerség szellemében az embereket és a helyi intézményeket érdekeltté teszi saját ügyeikben („regionális és kistérségi tervezés”), és képessé teszi őket a részvételre („kapcsolatszervezés”), figyelmet fordít a hálózatok kiépítésére (ld. civil szerveződések és az általuk felvállalt szociális ellátások, „menedzsment”). Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

A képzésre ható kihívások: A II. Nemzeti Fejlesztési Terv, a közösségi tervezés (LEADER-program), a településtervezési folyama-tok (főleg a kistérségekben) igénylik a felkészült szociális szakembereket is, akik képesek a helyi társadalom, a szomszédságban élők, (lakosok, civil szervezetek, helyi kormányza-tok) együttműködésének generálására, akik képesek eddig nem (vagy csak részben) alkal-mazott munkaformák, szervezeti keretek bevezeté-sére és működtetésére. A „képessé tétel” a szociális munkások képessé tételével kezdődik, a képzésben is érvényesülnie kell a „bevonás” stratégiájának: megszólítás megvitatás összefogás cselekvés felelőssé válás Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd A közösségi irányultságú képzés helye a BA-tantervben: * szakmai törzsmodul * komplex modul Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Szakmai törzsmodul - Közösségi szociális munka Célja: hogy a hallgatók megtanulják értelmezni a közösséget, elsajátítsák a közösségi szociális munka modelljeinek elméletét, a szomszédság megismerésének és a hálózatépítésnek a folyamatát. Programja: A közösségfejlesztés, a szociális tervezés, a szoci-ális akció. A közösségi szerveződések természete. Modellek a gyakorlatban külföldön és hazánkban. A szociális munka problé-mamegoldó eljárásának alkalmazása a közösségi munkában. A közösségi munkás szerepei. Értékek és dilemmák a közösségi munkában, etikai kérdések. Eredménye: a hallgató ismeretet szerez a társadalmi problémákra adható vála-szokról, képessé válik a közösségekben a probléma-megoldó modell alkalmazására, a szakma etikai normáinak megfelelő munkavégzésre. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Szakmai törzsmodul - Közösségi munka módszertana Célja: hogy a hallgatók érdeklődését felkeltse a helyi közösségekben végezhető munka iránt, a közösségi munka szemléletének és módszereinek elsajátítása. Programja: A település és a közösség megismerésének módszerei – szükségletfelmérés, diagnóziskészítés a szomszédsági környezetben, helyzetfeltárás. A közösségi stratégia megvalósítása – koalícióképzés és hálózat-építés. Források mobilizálása, a támogatásszerzés módszerei. Viták, értekezletek, gyűlések. Bizottságok, testületek. Programtervezés, forgató-könyvírás. Nyilvánosság, a médiával való munka. Eredménye: A hallgató képessé válik az adott közösség megismerésére, annak módszeres elemzése révén a beavatkozás, a képessé tevés stratégiájának kidolgozására. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Szakmai törzsmodul - Közösségi munka gyakorlata Célja: hogy a hallgatók megismerjenek egy azonos problémával küszködő közösséget, vegyenek részt egy akció kezdeményezé-sében, megszer-vezésében és a kivitelezésben. Programja: Az adott közösség szükségleteinek felmérése és értékelése. Diagnóziskészítés majd programtervezés. A témától függően részvétel (érték- és érdekközvetítő szereppel) a helyi politika alakításában – különböző testületek, bizottságok ülésein. A pénzalap-gyűjtés módszereinek feltérképezése, abban való részvétel. A nyilvánosság használata a probléma és a program bemutatására. Eredménye: a hallgató képessé válik arra, hogy elősegítse és támogassa a különböző csoportérdekek kifejeződését és találkozását, a közösség erőforrásainak jobb kihasználá-sát. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Szakmai törzsmodul - Projektmunka Célja: hogy segítse az innovatív szemlélet kialakítását, a projektgondolkodás elsajátítását, a projekttervezés fő elemeinek megismerését, vezesse be a hallgatót a megváltozott hazai és nemzetközi környezetben az új ötletek menedzselésébe. Programja: A projekt és a projektlánc, a projektciklus szakaszai. A projekt meghatározásához és előkészítéséhez kapcsolódó feladatok és módszerek. A team-munka, a hálózatépítés, az önkéntesek bevonása. Projektterv összeállítása egy valóságos problémára. Kitekintés a gyakorlatba: már működő projekt elemzése. Eredménye: a kurzus felkészíti a hallgatót a szociális ellátások megszervezésének innovatív szemléletű megközelítésére, a partnerségben gondolkodásra. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Komplex modul - Szociális menedzsment Célja: adjon a gyakorlatban hasznosítható ismereteket az intézmények/ szervezetek létrehozásának, működtetésének szervezés- és vezetéselméleti alapkérdéseiről. Programja: A szervezés- és vezetéselmélet alapjai. A hatékony szervezet. Menedzselés, menedzsment. Marketing alapismeretek. Szociális menedzsment: szociális feladatvállalás közösségek, civilek megszervezésével. Beruházás az emberi tőkébe, emberi erőforrás-tervezés, munkahelyi motiváció. Eredménye: a hallgató ismeretet szerez a szociális területen működő innovatív kezdeményezések megszervezésének mikéntjéről, módszereiről, amelyek az állami, a piaci és a civil szektorban egyaránt jól hasznosíthatók. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Komplex modul - Regionális és kistérségi tervezés Célja: hogy felkészítse a hallgatót a II. Nemzeti Fejlesz-tési Terv és ezen belül a Regioná-lis Operatív prog-ramokban való eligazodásra, annak felismeré-sére, hogy hol lehet helye és szerepe a szociális munkásnak ebben a folyamatban. Programja: A területfejlesztés struktú-rája, alapelvei, az EU regi-onális politikájához való illeszkedés. A vidékfejlesztés új lehetőségei, a fejlesztés folyamata, konkrét tartalma és módszertana. A közösségi tervezés (LEADER program) gyakorlata, alkalmazásának lehetősége a települések és a kistérségek fejlődése érdekében. Eredménye: A megszerzett ismeretek birtokában a hallgatók ismerői, értői, későbbi hivatásukban gyakorlati alkalmazói lehetnek a terület- és településfejlesztés, ezen belül a közösségi munka rendszerének és módszertanának. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Komplex modul - Nyilvánosság- és kapcsolatszervezés Célja: hogy megfelelő ismereteket adjon a különböző intézményekben, szervezetekben dolgozó szakembereknek a hálózatépítéshez, a médiapolitika és a saját hírközlés megteremtéséhez és terjesztéséhez. Programja: Nyilvánosság, helyi nyilvánosság, civilek nyilvánossága. Célcsoportos motiválás. Marketing, szocio-marketing. PR, belső és külső kommunikáció. Médiapolitika, kapcsola-tok építése. Kapcsolat- és támogatásszervezés. Eredménye: olyan technikák elsajátítása, amelyek segítségével a hallgatók hatékonyan tudják az információkat átadni, mozgósító hatású stratégiákat kidolgozni, és a médiapolitikai forrásaikat felfedezve azokat mobilizálni. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Komplex modul - Szociális ellátások szervezése gyakorlata Célja: hogy a hallga-tó részese legyen a szer-vezet, a település, a kistérség lehetőségei feltérképezésé-nek, annak alakításában és fejlesztésé-ben aktív részt vállaljon. Programja: A szükségletek és a szolgálta-tások közötti viszony elem-zése, a szolgáltatás korláta-inak, a feltételek javításának és az újabb szolgáltatásigé-nyeknek felismerése és felis-mertetése. Egyének és közös-ségeik hozzásegítése a prob-lémák hatékony megoldását elősegítő demokratikus rész-vételhez. Az erőforrások mobilizálása, pályázatírás, konferenciaszervezés, tanfolyamok, tréningek a közösség tagjainak fejlődésé-ért. Koalícióképzés, hálózat-építés. Eredménye: a hallgatók képessé válnak a társadal-mi megismerés sokoldalú eljárásai-nak alkalmazására, a különböző rendszerekben való tevékenységre, az új iránti fogékonyság-ra, a korszerű adminisztrációs rendszerek és eszközök használatára. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Komplex modul - Gyakorlatelemzés Célja: hogy a gyakorlat és az elmélet találkozása kapcsán felmerü-lő dilemmákat tisztázza, melynek révén mélyül a hallga-tók intellektuális nyitottsága, az új iránti fogékony-sága. Programja: Az adott helyi közösség struktúrájának, műkö-désének, aktuális problé-máinak, konfliktusainak, szociális ellátó rendszerének komplex ismertetése. Mi az adott intézmény/ szervezet küldetése, hol helyezkedik el a szociális ellátó rendszerben. Az erőforrások feltérképezé-sének tapasztalatai, a nyilvánosságnak szánt anyagok bemutatása és elemzése. Eredménye: a hallgató képessé válik saját gyakorlati tapasztalatainak kritikus elemzésére, a társak által felvetett kérdések és dilemmák kapcsán a konstruktív véle-ménynyilvánításra. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd

Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd Végezetül… „ A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem.” … hogy hová helyezzük az írásjeleket, a hangsúlyokat. Kocsis Erzsébet PTE IGYFK Szekszárd