Dr. Balázs Béla Dr. Balázs Béla (Munkakultúra-szakképzési modellek c. OKTÁV konf., Hajdúszoboszló, 2009.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Bókay János Humán Szakközépiskola tanév
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Készítette: Vári Lászlóné Szolnok,
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
A LEXINFO informatikai nyelvvizsga rendszer
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Dr. Balázs Béla, Pécs, november 14. Dr. Balázs Béla, Pécs, november
Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga
Az üzleti szaknyelvi ECL nyelvvizsga
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
A gyakorlatvezető mentor
Beszélj velünk és a világgal!
Nyiss velünk a világ felé ! PTE BTK Idegennyelvi Lektorátus Zank Ildikó.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Dr. Balázs Béla Dr. Balázs Béla B e v e z e t é s  Az informatikában különösen nyilvánvaló, hogy megfelelő nyelvismeret (elsősorban szaknyelvismeret)
SZAKNYELVI KOMMUNIKÁCIÓ Balázs Béla – Bátri Blanka – Kozmér Bianka.
Dr. Balázs Béla Dr. Balázs Béla B e v e z e t é s  Az informatikában különösen nyilvánvaló, hogy megfelelő nyelvismeret (elsősorban szaknyelvismeret)
LEXINFO Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga sajátosságai Babos Krisztina Dunaújváros, május 09.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Dr. Balázs Béla, december 5. Dr. Balázs Béla, december 5. 5.
Balázs Béla B e v e z e t é s  Századunk kifejlődő tudásalapú társadalma és globálissá váló gazdasága megköveteli a szakemberektől, hogy külhoni kultúrák.
INFORMATIKAI NYELVVIZSGA - KÖZPONT A vizsgákkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók Spisák Andor.
1 NYESZE KONFERENCIA NYESZE KONFERENCIA ÁLTALÁNOS NYELVI ÉS SZAKNYELVI VIZSGÁK, VIZSGAANYAGOK Varga György
Dr. Balázs Béla, április 10. Dr. Balázs Béla, április LSI.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Az idegen nyelvi képzés kihívásai, tanulás-módszertani problémái
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Felnőttoktatási tájékoztatója
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Szilágyi Szilvia1 A szakmai gyakorlat szabályai.
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Értékesítési képviselő – HoReCa
Értékesítési képviselő – HoReCa
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Előadás másolata:

Dr. Balázs Béla Dr. Balázs Béla (Munkakultúra-szakképzési modellek c. OKTÁV konf., Hajdúszoboszló, 2009.)

B e v e z e t é s  Századunk kifejlődő tudásalapú társadalma és globálissá váló gazdasága megköveteli a szak- emberektől, hogy külhoni kultúrák képviselőivel is problémamentesen tudjanak kommunikálni.  Jelenleg mintegy ötévente megkétszereződik a rendelkezésünkre álló tudás tömege; egyre komplex- ebbé válik, de sok területen gyorsan elavul, és teljes spektrumában csak világnyelveken követhető.  Korunk legfontosabb pedagógiai feladata az inter- aktivitáson, dialóguson alapuló önálló, rendszeres tanulás módjának megtanítása, az adekvát tanulási környezet létrehozása, ezen belül a nyelvismeret fejlesztése.  Megfelelő nyelvismeret nélkül ugyanis csak hiányosan alakulhat ki a korszerű kulcskvalifikációvá vált önálló tanulás és tudás-menedzsment képessége.

Az Interneten leggyakrabban használt tíz nyelv a as adatai alapján

Miért tanuljunk nyelveket?  Mert a Föld felszínének kevesebb, mint ötezred részén magyar az államnyelv.  Mert a nyelvismeret idegen kultúrákhoz nyit kapukat.  Mert idegen nyelvek tanulásával az ember a saját kultúráját is jobban megérti.  Mert a globalizáció és az Európai Únió létrejötte egyre erőteljesebb multinacionális összefonódásokat hozott létre.  Mert a nyelvismeret a munkaerőpiacon tágabb horizontot nyit.  Mert a nyelvismeret a nemzetközi szakmai/üzleti kapcsolatok kiépítésének egyik legfontosabb kulcsa.  Mert a nyelvismeret erősíti a szociális kompetenciát, és a privátéletben is komoly haszonnal járhat. Sajnos a hazai helyzet nem éppen rózsás. Míg a szomszédos Ausztriában a lakosság ~58 %-a beszél legalább egy idegen nyelven, addig hazánkban ez az arány ~27 %. (Az EU átlag 56 %.)

Szaknyelv I. A szakmai nyelvvizsgáztatás fő fi- gyelme a nyelv kommunikatív funkciójá- ra irányul. A szakmai kommunikáció olyan emberek között valósul meg, akik azonos szakmai beszédközösséghez tartoznak. A LEXINFO rendszerben elsősorban a kommunikatív kompetenciát mérjük. A nyelvvizsgáztatás korábbi gyakorlatában ugyanis a nyelvi, lingvisztikai kompetencia (a kódismeret) mérése indokolatlan előnyt él- vezett. A nyelvi kód ismeretét preferáló vizsgák szakmailag elavulttá váltak.

Szaknyelv II. szaknyelv szaknyelv A szaknyelv sajátosságai: A köznyelvnél gyorsabban fejlődik és differenciálódik, de annak nyelvi logikáját követi. (A jelenleg leg- gyorsabban fejlődő szaknyelv éppen az informatikai.) Szakmaspecifikus szókincse mellett a felvonultatott gramma- tikai apparátus elemeinek gyakoriságában is eltér az általános nyelvtől. A szaknyelvi kifejezések értelme gyors, ökonomikusés egyértelmű információ- átadás A szaknyelvi kifejezések értelme gyors, ökonomikus és egyértelmű információ- átadás  szakmán belül  szakmák között vagy  a laikusok számára

Kifejlesztendő szaknyelvi készségek •Szövegértés (olvasás és hallás után) •Általános szakmai kommunikáció •Szakmai témakör írásos kifejtése •Fordítás •Szakszókincs ismerete •A nyelvtani szabályok szerepének ismerete a szaknyelvi kommunikációban •Önképzés, önálló felkészülés

A vizsgafeladatok kidolgozásánál maximálisan figyelembe vettük a Közös Európai Refrenciakeret (KER) előírásait. (A vizsga eurokonform.) A LEXINFO informatikai szaknyelvi vizsgarendszer A LEXINFO vizsgák alap közép és felsőfokon négy alapkészséget mérnek: A hallott szöveg utáni értés ellenőrzése nyelvi laborban, kifejlesztetten a LEXINFO céljára kifejlesztett szoftver segítségével történik

SZERVEZETI FELÉPÍTÉSÜNK, ELÉRHETŐSÉGÜNK SZERVEZETI FELÉPÍTÉSÜNK, ELÉRHETŐSÉGÜNK  Szervezeti egységeink:  Nyelvvizsga-központ. Feladata (az általános irányítás mellett) mindenekelőtt a vizsgaanyagok fejlesztése és a bizonyítványok, anyakönyvek kiadása.  Nyelvvizsga-hely(ek). Feladata a jelentkezések fogadása, a vizsgák lebonyolítása és a vizsgaeredmények meghatá- rozása. (Jelenleg nyolc van, de továbbiak szervezését tervezzük.) További részletek kiadott tájékoztatónkban és Internet címeinken találhatók: PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Idegennyelvi Lektorátus 6. sz. LEXINFO akkreditált Nyelvvizsgahely 7624 Pécs, Boszorkány út 2. FÉNY-SZOFT Kft. 7. sz. LEXINFO akkreditált Nyelvvizsgahely 9400 Sopron, Kurucdomb sor 2.. COVENTRY HOUSE NYELVISKOLA Kft. 8. sz. LEXINFO akkreditált Nyelvvizsgahely 6000 Kecskemét, Budai u. 1.

KINEK AJÁNLJUK A LEXINFO VIZSGÁT?  informatikát tanuló diákoknak, egyetemi és főiskolai hallgatóknak,  számítástechnikai/tudományi szakembereknek  informatika iránt érdeklődőknek,  mindazoknak, akik munkahelye, oktatási intézménye feltételként kötötte ki a megfelelő szakmai nyelvvizsga bizonyítvány meglétét,  minden olyan angolul vagy németül kommunikáló, információt gyűjtő vagy cserélő felhasználónak, aki szívesen készül fel egy mindennapi tevékenységeihez közvetlenül kapcsolódó nyelvvizsgára.

LEXINFO unikális innovatív innovatív autentikus piacorientált REZÜMÉ

Köszönöm szíves figyelmüket! LSI LSI Informatikai OktatóközpontBudapest