Életpálya modell, portfólió

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
A pedagógusok minősítési rendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Tanári portfolió készítése
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Az OH TÁMOP fejlesztései
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A szaktanácsadás támogató szerepe
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A pedagógusminősítési rendszer
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az e-portfólió használati köre
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
„A XXI. századi köznevelés”
Szaktanácsadói fórum VÁLTOZÁSOK ÉS A PORTFÓLIÓ
Hogyan készüljünk a pedagógus minősítési eljárásra?
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A szaktanácsadó segítő szerepe
A portfólió - óvodai szakterület
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Az óvodai tevékenységterv
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Pedagógus értékelési rendszer
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Barcsák Marianna KPSZTI
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Önértékelési projektterv
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
Hogyan? Mit? Mennyit? Ötletek a készítéshez
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Előadás másolata:

Életpálya modell, portfólió

Az életpályamodell koncepció az „egyéni teljesítmény” értékelésén alapul. Előnyei: Emelkedhet a pedagógusoknak jelentkezők száma. (kiválasztás) Növelheti a pálya presztízsét a teljesítmény-elv érvényesülése miatt. Az egyéni érdemeket honorálja. Motiválja a tanárokat.

Minősítés A minősítő bizottság a jelölt pedagógus teljes körű tevékenységét, különösen a jogszabályokban és a pedagógus munkaköri leírásában megfogalmazott kötelezettségek teljesítését vizsgálja. Nkt. 64. § (7) Minősítő vizsga: a gyakornok részére. Minősítő eljárás: a pályán lévő pedagógusnak. A minősítést a kormányhivatal szervezi, ITT KELL JELENTKEZNI. A minősítési eljárás összetett folyamat a minősítés szempontjai, az eljárásban résztvevők, a módszerek és a minősítő eljárás időtartama tekintetében is.

Az életpálya fokozatok 1. fokozat: Gyakornok (2-4 év) 2. fokozat: Pedagógus I. (6-9 év) 3. fokozat: Pedagógus II. (min. 6 év) 4. fokozat: Mesterpedagógus feltétele: 14 év gyakorlat, szakvizsga, 2. minősítés 5. fokozat: Kutatótanár feltétele: PhD, 8/14 év gyakorlat, 2. minősítés)

A minősítési szempontok A bizottságnak figyelembe kell venni többek között: A pedagógussal készített önértékelést (portfóliót), interjút; Az intézményvezető összegző véleményét; Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésen készült jegyzőkönyveket; A foglalkozás-megfigyelések eredményeit; A pedagógus munkájával kapcsolatos dokumentumokat; A munkaközösség-vezetők, a diákok és a szülök véleményét.

Minősítési eljárásra jelentkezés Keretszám alapján a pedagógus adott év március 31-ig kezdeményezi a kormányhivatalnál Munkáltató véleményének kikérése alapján jelentkezik Megjelöli a minősítés során elérni kívánt fokozatot Adott év április 30-ig dönt a részt vevő pedagógusokról Adott év május 31-ig értesít a döntésről A pedagógus a jelentkezést követő évben teszi le a minősítő vizsgát. A munkáltató köteles a részvételt biztosítani Átsorolás a sikeres vizsgát követő év első napjától történik A Kormány 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelete MAGYAR KÖZLÖNY • 2013.évi143.szám

PORTFÓLIÓ Jelentése: Dokumentumdosszié, műfaját tekintve gyűjtemény. Olyan dokumentumok gyűjteménye, amelyek megvilágítanak egy területen megszerzett tudást, gyakorlottságot. A tanárok munkáiból (dolgozatok, írások, kérdőívek, előadások, fotók és minden olyan munka, ami az oktatási munkához kapcsolódik) készült összesítés. Összegezve: A tanári gyakorlat eredményességét adatokkal alátámasztó, a saját gyakorlati munkát, fejlődést dokumentálja a portfólió.

Készítése nem igényel részletes központi előírásokat. Munkaportfólió A tanári pálya eseményeinek munkanaplószerű rögzítése, melynek célja az egyéni fejlődés biztosítása. Összegyűjti mindazokat a tapasztalatokat, amelyek tudatosítása és felhasználása a pedagógus későbbi munkája során nagy segítséget jelenthet. Bemutatja a tanári kompetenciák meglétét, illetve fejlettségét. Összeállítása egyedi. Készítése nem igényel részletes központi előírásokat.

A portfólió tartalma A szakmai életpálya bemutatása A szakmai munka dokumentumai Reflexiók, önértékelés Külső értékelések A szakmai fejlődés útja

A szakmai életpálya bemutatása Tanulmányok (iskolai végzettségek, részvétel képzéseken, továbbképzéseken); Munkahelyek, reflexiók az eddigi munkahelyekről; Szakmai tevékenységek; Közéleti tevékenységek; Publikációk; Innovációk bemutatása (pl. tananyagfejlesztés); Előző minősítések dokumentumai; Elismerések, díjak;

A szakmai munka dokumentumai A pedagógiai munkával kapcsolatos elemzések, értékelések, írásos anyagok, képek, videók, hanganyagok, stb. Óraleírások (10) Tanórán kívüli programokról készült anyagok; A pedagógus továbbképzését, önképzését igazoló szakmai anyagok; Tréningek, képzések magtartását igazoló dokumentumok; Programokról készült anyagok, dokumentációk;

Reflexiók, önértékelés Reflexió - a pedagógus elemző-értékelő gondolatai. Az önértékelés „az ember kritikai megítélése és minősítése önmagáról, képességeiről, tevékenységéről, magatartásáról. A folyamatos önmegfigyelésen és önellenőrzése alapuló önértékelés lehetővé teszi az egészséges, személyiségre jellemző önismeret és önbizalom kialakulását, az önirányítás képességének fejlődését.” Az alábbi tényezők alakítják a tanár önértékelését, identitását: egyéni tapasztalatai; környezetének visszajelzései. Báthory Zoltán - Falus Iván: Pedagógiai lexikon III., Keraban, Budapest 1997, (102. o.)

Külső szakemberek véleménye: Külső értékelések Külső szakemberek véleménye: szakmai munkaközösség-vezető; igazgató, szaktanácsadó, szakértő, szülők, tanulók véleményét tartalmazó anyagok, amelyek lehetnek: írásos dokumentumok; a minősítés során folyatott interjúk.

A szakmai fejlődés útja Rövid, néhány oldalas összefoglalás: a pedagógus szakmai fejlődésének útjáról, a fejlődését segítő és gátló tényezőkről, folyamatokról; a pedagógus jövőbeni terveiről.

A portfólió készítésének szakaszai Célok megismerése A cél eléréséhez szükséges dokumentumok körének meghatározása. Anyaggyűjtés A cél elérésének bizonyítására alkalmas dokumentumok gyűjtése, reflektív jegyzetek készítése. Válogatás A portfólióba kerülő anyagok kiválasztása. Reflexió A választás indoklására minden dokumentumhoz reflektív jegyzetek csatolása. Reflektív önértékelés írása a bemutatott fejlődésről, eredményekről. Szerkesztés A portfólió gondosan szerkesztett, átlátható, vizuálisan is vonzó formába öntése.

Lehetséges portfólió-tartalmi elemek Minden tartalmi elemhez reflexiót kell készíteni, melyben igazolni kell az ott megjelent tanári kompetenciák meglétét! Tanulmányok készítése a tantárgy oktatásával kapcsolatban; Hazai, külföldi szakirodalom reflektív elemzése; Módszertani segédanyag készítése; Helyi tanterv kidolgozása; Saját készítésű tanmenet; Fejlesztési tervek; Projektoktatás dokumentumai; Szabadidős programok dokumentumai; Táborok programdokumentumai; Szakmai rendezvényeken való részvétel dokumentumai; Fényképek, videók mellékletként csatolva; … stb.

A portfólió minősítésének kritériumai A gyűjtemény megtervezettsége, szerkesztettsége, koherenciája; A bemutatott dokumentumok mennyisége; A bemutatott dokumentumok minősége, feldolgozottsága; A dokumentumok sokszínűsége (eredetiség, változatos médiumok); A dokumentumokkal kapcsolatos reflexiókban: a kifejtés szakszerűsége, szabatossága; szaknyelv alkalmazása; az elemzés /értelmezés/ összegzés terjedelme; az elemzés /értelmezés/ összegzés színvonala; A formai követelményeknek való megfelelés Lehetővé teszi a tanárok teljesítményének munkájuk alapján történő értékelését, ami növeli az értékelés érvényességét.

Formai követelmények a papírméret A4-es (29,7 × 21 cm); margók: alul, felül, jobb és bal oldalon egyaránt 2,5 cm-es, kötés(margó): bal oldalon, értéke 1,5 cm; a dokumentum egyoldalas, azaz nyomtatás kizárólag a lap egyik oldalára történhet; A betű mérete 12 pt; a bekezdés igazítás sorkizárt; sortávolság 1,5-es, a tartalomjegyzék (oldalszámmal ellátva) a dolgozat elején, a bibliográfia a végén helyezkedjen el, oldalszámozás Arab számokkal történik. A tartalomjegyzéktől kezdve, folyamatosan végezzük.

Formai követelmények Az irodalomjegyzék feltüntetésére vonatkozó szabályok: Az irodalomjegyzékben csak a dolgozat elkészítéséhez valóban felhasznált irodalom szerepeljen! Könyvre való hivatkozásnál tartsuk be az általánosan elfogadott szabályokat! Ha folyóiratcikkre hivatkozunk: 1. A kiadás éve mellett jelöljük meg az évfolyamot, a füzetszámot és a pontos oldalszámot: Nagy, Á. (2000). Információs műveltség és informatikai intelligencia. Új pedagógiai szemle. 50. évf. 4. sz. 34-41. Az Internetről letöltött dokumentumok leírásával kapcsolatos előírások: A hivatkozott link mellett mindig meg kell jeleníteni a letöltés pontos dátumát.

1. Bevezetés, bemutatkozó esszé Bemutatkozás: Visszatekintés saját szakmai fejlődésemre; Szakmai fejlődésem állomásai; Az esszében bemutatkozom, leírom a tanári pályám során a pedagógiához, a tantárgya(i)mhoz kapcsolódó tanulmányaimat, szakmai fejlődésem állomásait. Ezekkel a már meglévő kompetenciáimat fogom alátámasztani.

Pedagógus kompetenciák A tanár szakmai felkészültsége birtokában, hivatásának gyakorlása során alkalmas: A tanulói személyiségének fejlesztésére, az egyéni bánásmód érvényesítésére; A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítésére, fejlesztésére, esélyteremtésre, nyitottságra a különböző társadalmi-kulturális sokféleség iránt; Szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás megszerzésére, birtoklására; A pedagógiai folyamat tervezésére; A tanulás támogatására; A pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelésére; Kommunikációra és szakmai együttműködésre; Elkötelezettségre és felelősségvállalásra a szakmai fejlődésért.

Lehetséges megoldás a meglévő tanári kompetenciák bemutatására I. Bevezető Óravázlat Tanterv - elemzés Projekt-oktatás Szabadidős tevékenység 1. A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesülése X 2. A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése, esélyteremtés, nyitottság a különböző társadalmi-kulturális sokféleségre 3. Szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 4. A pedagógiai folyamat tervezése 5. A tanulás támogatása 6. A pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése 7. Kommunikáció és szakmai együttműködés 8. Elkötelezettség és felelősségvállalás a szakmai fejlődésért

Lehetséges megoldás a meglévő tanári kompetenciák bemutatására I.

Óraterv A tanítási gyakorlat elemzése, reflexiók Az óra helye, célja, A tananyag tartalma, terjedelme megfelelt, e a tantervi követelményeknek? Milyen készségeket, képességeket igyekeztem fejleszteni? Mik voltak a nevelési célok és azok megvalósultak-e? Motiválás Tanulásszervezés Differenciálás Megvalósultak-e a következők: Tanulói önállóság Egyéni korrekció Felzárkóztatás Tehetséggondozás Saját munkám értékelése A kompetenciák, amik megvalósultak

RJR modell Ráhangolódás – Jelentésteremtés - Reflektálás Tudományos megfogalmazása: Tanulási-tanulássegítés modell a kritikai gondolkodás és az aktív tanulás érdekében. Minden maradandó tudást a már meglévő és megértett ismeretekre alapozzuk Ráhangolódás: motiváció, előzetes ismeretek Jelentésteremtés: az új ismeretek megértése, tudásrendszerbe való beépítése és rögzítése Reflektálás: az új ismeretek erősítése, ellenőrzése Önállóan megoldandó tanulási helyzetben alkalmazzák saját gondolkodásuk és a tanulási folyamat megfigyelésére, képessé válnak arra, hogy az új információt hozzáadják a már korábban megszerzett tudásukhoz. A maradandó tudás megszerzése és az elmélyült megértés személyes dolog.

Segédeszközök és időbeosztás Óravázlat Tantárgy: testnevelés Évfolyam: Téma: Tanár: Óraszám: AZ ÓRA ELŐTT Motiváció Az óra értéke: Oktatási folyamatba illeszkedés (korábbi és következő tananyag): Tervezés szempontjai és indokai: Célok Oktatási anyag: Várható eredmények: Hasznosítása a tudásnak: Előfeltételek Milyen ismeretekkel, készségekkel és képességekkel kell rendelkezniük a tanulóknak? Értékelés Eredményesség mérése: Segédeszközök és időbeosztás Eszközszükséglet: Időbeosztás: Munkaforma Alakzatalakítás: Csoportbeosztás: Egyéb:

Óravázlat AZ ÓRÁN Bevezető rész (Ráhangolódás) Rendtartó intézkedések: Órai feladatok ismertetése: Előkészítő mozgások: Fő rész (Jelentésteremtés) Rávezető gyakorlatok: (alakzatalakítás) Célgyakorlatok: (csoportbeosztás) Tervezett tevékenység rögzítése: Csoport feladatcserék: Végrehajtás ellenőrzése Tanulói önértékelés: Befejező rész (reflektálás) Tanultak hasznosítása: Milyen irányítást kaptak a tanulók ahhoz, hogy tudásukat megszerezzék és hasznosíthatják? Eszközök helyretétele Óra értékelése: AZ ÓRA UTÁN Mentálhigiéniás feltételek, szertár- és öltözőrend Óraterv értékelése: Személyes reflexiók:

Felhasznált irodalom A Kormány 326/2013. (VIII. 30.) Korm. Rendelete MAGYAR KÖZLÖNY • 2013.évi143.szám http://pszk.nyme.hu/tamop412b/kompetencia_alapu_pedagogia/a_kompetencia_fogalma. html (2013. 09. 15.) http://pszk.nyme.hu/tamop412b/kompetencia_alapu_pedagogia/nat__kompetencia_rtelm ezs.html (2013. 08. 21.) http://pszk.nyme.hu/tamop412b/kompetencia_alapu_pedagogia/az_iskolai_nevelsoktats_ alapvet_cljai.html (2013. 09. 20.) http://pszk.nyme.hu/tamop412b/kompetencia_alapu_pedagogia/kpessgfejlesztsi_stratgik __hrom_t.html (2013. 08. 20.) http://tamop314.keszthely.hu/tamop/a-nat-kompetencia-teruletei (2013. 08. 20.) Ajánlom: http://www.nefmi.gov.hu/letolt/kozokt/jogyak_090323_04.pdf (2013. 09. 03.)

A FIGYELMET! JÓ MUNKÁT ÉS SOK SIKERT! erdeine.bekesi.valeria@ofi.hu www.ofi.hu KÖSZÖNÖM