Révkalauz, Fókuszban az atipikus foglalkoztatás munkáltatói Fórum

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.

8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
ATIPIKUS FOGLALKOZTATÁS A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JEGYÉBEN
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
Atipikus foglalkoztatás trendjei és tendenciái Magyarországon és Szlovákiában empirikus vizsgálatok tükrében Budapest, május 22. (ISBN: )
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Starjobs Magyarország Kft.. A Starjobs Magyarország Kft óta kínál megoldásokat munkaerő-közvetítés, -kölcsönzés területén, a diákmunkában 1983 óta.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
3. előadás.
Egy nem-konvencionális forma
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS A TURISZTIKAI VÁLLALATOKBAN
Munkajogi alapismeretek
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott munkavállalók országos statisztikája, a továbbfejlesztés irányai Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
Munkajogi ismeretek.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Atipikus foglalkoztatási formák ismertetése
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Révkalauz, Fókuszban az atipikus foglalkoztatás munkáltatói Fórum 2010. október 13.

Előadó: Pataki Zoltán EU-JOBS Kft. Ügyvezető igazgató Az előadás témája: Atipikus foglalkoztatás gyakorlati elterjedése

Atipikus foglalkoztatási formák Atipikusnak nevezzük azon foglalkoztatási formákat, amelyek eltérnek a határozatlan idejű, hagyományosan alkalmazott munkaviszonyban történő teljes munkaidős foglalkoztatástól. Munkaerő-kölcsönzés Távmunka Részmunkaidős foglalkoztatás Határozott idejű foglalkoztatás Diákmunka

Atipikus foglalkoztatási formák II. Egyszerűsített foglalkoztatás Bedolgozói munka Jobshare (Munkamegosztás) Önfoglalkoztatás Megbízásos szerződéses jogviszonyok Közmunka, közhasznú- és közcélú munkavégzés

Külön említést érdemel az állami támogatás megjelenése az atipikus foglalkoztatás fejlesztésében. Az állam nem csak a munka törvénykönyvén keresztül, annak szabályozásának megteremtésével tudja segíteni az atipikus foglalkoztatási formákat, hanem egyéb támogatói programok bevezetésével is, mint például: Új munkahelyek létrehozásának támogatása Beruházási támogatások Képzési támogatások Munkanélküliek vállalkozóvá válását elősegítő támogatások Önfoglalkoztatási támogatások Foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulék átvállalás Távmunka programok Részmunkaidős programok

Történeti áttekintés Mit is jelent az atipikus foglalkoztatás? E fogalom, illetve a hozzá kapcsolódó foglalkoztatási formák a XX. század második felében kezdtek Európában elterjedni. A hagyományos munkaviszonyhoz sokféle munkavállalói jog kapcsolódott (fizetett szabadság, a munkáltató által is fizetett egészségbiztosítás, több országban kötelező nyugdíjbiztosítás, fizetett ünnepek, stb.) Hosszú évtizedeken át generációk számára ez volt Európában (és Magyarországon is) a tipikus, jellemző munkaviszony. A helyzet a 70-es évektől kezdett érzékelhetően változni, elbizonytalanodni. A változások - úgy tűnik - megállíthatatlanok: a legfejlettebb országokban a keresők 40-60%-a már nem a hagyományos munkaviszonyban dolgozik. Egyre kevesebben dolgoznak (az egyre több tőkével modernizált) termelő szektorokban (mezőgazdaság, ipar) és mind többen a szolgáltatásokban. A legfejlettebb országok keresőinek mintegy 70%-a már a szolgáltatásokban foglalkoztatott.

Miért és hogyan? A gazdaság és a vállalatok életében a humánerőforrásnak kiemelten fontos szerepe van. Csökkenő foglalkoztatás Növekvő munkanélküliség A munkavállalók is kénytelenek az alternatív megoldásokban is gondolkodni. Az atipikus foglalkoztatási formák esetében találkoznak a munkaadók és a munkavállalók érdekei. Egyre több vezető támogatja a projektalapú munkaszervezést, vagyis az eredmény érdekli őket, és nem az, hogy mikor és hogyan végzik el a feladatot a munkavállalók.

Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő kölcsönzés sajátosságait pontosan a legfontosabb kritériumainak felsorolásával adhatjuk meg: a munkavállaló és a kölcsönadó cég között munkaviszony áll fenn, a munkaviszony a foglalkoztató (kölcsönvevő) cégnél való munkavégzésre jön létre, a munkavégzés irányítása és ellenőrzése a foglalkoztató cég feladata, három részvevője van a kölcsönzésnek és két jogviszony jön létre annak megvalósulásakor (egy munkajogi és egy polgár jogi), az alkalmazás során munkáltatói jogkört megosztva gyakorolják a felek, ideiglenes jelleg

Munkaerő-kölcsönzés 2. A munkaerő kölcsönzés lehetséges alkalmazási területei és előnyei: A vállalatnak nem áll annyi munkavállaló rendelkezésre, mint amennyire szüksége lenne A termelés nem kiszámítható, gyakran változik A vállalatnak nem áll rendelkezésre megfelelő HR osztály a szükséges munkaügyi adminisztrációhoz A vállalat nem rendelkezik megfelelő kapacitással és idővel a szükséges létszám toborzásához, felvételéhez A vállalat tulajdonosa nem engedi az állományi létszám növekedését (létszámstop) A vállalatnak nincs kapacitása munkaerő területi átcsoportosítására, vidéki beszállítására, munkásszállás biztosítására

Munkaerő-kölcsönzés 3.

Diákmunka Az Iskolaszövetkezetek olyan költséghatékony megoldást tudnak kínálni a cégeknek, mely a felnőtt munkavállalók alkalmazása során nem lehetséges: Szolgáltatási díjaik kedvezőek, mert az Iskolaszövetkezetekre vonatkozó egyedi kedvezményrendszer miatt a diákbérek járulékmentesek, csak személyi jövedelemadó kötelesek. Nappali tagozatos hallgatók után, amennyiben őket iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatják, a munkáltatói járulékok mértéke 0 Ft. Az együttműködés során kizárólag a teljesített munkaórák után kell fizetni, nincs fizetett szabadság, betegszabadság, fizetett ünnep vagy felmondási idő. A diákok teljesítésének díjazása nem munkabérként terheli a céget, az adott szolgáltatás költségszámlájaként jelentkezik a könyvelésében, ezáltal kevesebb az adminisztráció is.

Távmunka A magyar vállalatoknak csak a 14 %-a alkalmaz távmunkásokat, és a cégek további 1%-a tervezi ezt a közeljövőben bevezetni, holott a távmunka a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a munkaerő- és a céghűség megtartását jelentheti. Napjainkban az informatika-, a pénzügy- és a média területén működik leginkább a távmunka-rendszer. Az elmaradott térségek foglalkoztatási problémáira nyújthat segítséget a távmunka megoldása, és annak is egy speciális fajtája, a távmunkaház. A távmunkaházak olyan nem nyitott közösségi munkahelyek, ahová az ott dolgozók kizárólag munkavégzés céljából léphetnek be. Ezeket a házakat egy harmadik fél - akár az önkormányzat, akár egy vállalkozó - alakítja ki és tartja fenn a munkaadók egyedi elvárásai alapján.

További atipikus foglalkoztatási formákról néhány gondolat Részmunkaidős foglalkoztatás Elsősorban a nők és kisgyermekes anyák szeretnének ilyen formában dolgozni. A vállalkozások részéről technikai alkalmazása létezik (pl. kereskedelem – csúcsidőben több pénztárost foglalkoztatnak) Bedolgozói munka megbízási szerződéssel, otthonról is végezhető, a bérezés teljesítmény alapú Jobshare lényege, hogy egy munkakört két munkavállaló lát el részmunkaidőben (pl. 4-4 óra délelőtt/délután vagy heti 2,5-2,5 napos megosztásban). A kismamákat, vagy az idősebb dolgozókat ezzel a cégek képesek hosszabb távon is megtartani Egyszerűsített foglalkoztatás az Alkalmi Munkavállalói kiskönyvet váltotta ki, 2010. augusztus 1-jétől a 2010. évi LXXV. Törvény rendelkezései szerint létesíthető munkaviszony. Alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Pataki Zoltán Elérhetőség: E-mail: zoltan.pataki@eucsoport.hu Tel.: 06/20-927-7852