VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA EGYSZERŰ LEPÁRLÁS Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i@neobee.net
A forralóban levő folyadékelegy tartós elpárologtatásával végzik. A keletkező gőzöket elvezetik, és kondenzáltatják. A művelet lehet: szakaszos, vagy folyamatos üzemű.
Frakcionált (szakaszos) lepárlás Az elegyet az 1 forralóba töltik, amelyben felforralják, és forrásban tartják. A távozó gőzöket a 2 kondenzátorba vezetik. A párlat egyes frakciói a 3 nézőüvegen keresztül a 4, 5, 6 tartályokba kerülnek. A 4 tartályban gyűlik össze a legnagyobb koncentrációjú frakció, majd az 5 -ben a kisebb és a 6-ban a legkevesebb illékony alkotót tartalmazó frakció. A művelet befejezése után a forralóból a maradékot leeresztik, majd ismét feltöltik új eleggyel.
Egyensúlyi desztilláció Az elegyet a 9 szivattyú segítségével juttatják az 1 forralóba, ahol a folyadék egy része elpárolog. A 2 szétválasztóban a folyadék fölül a gőzt a 3 kondenzátorban kondenzáltatják. A 8 desztillátumot szedőedényben gyűjtik össze, míg a 7 maradékot a szétválasztóból vezetik el.
Differenciális desztilláció Az 1 elpárologtatóba adott mennyiségű elegyet vezetnek be, amit a 4 fűtőtest segítségével a forráspontra melegítenek. A keletkező gőzöket a 2 kondenzátorban lecsapatják, és mint párlatot a 3 szedőedényekbe gyűjtik össze.
Az éles gőz a 2 csövön keresztül buborékol a forralóba. Vízgőz desztilláció Az elegyet az 1 forralóban, a köpenyen keresztül közvetett gőzfűtéssel melegítik fel. Az éles gőz a 2 csövön keresztül buborékol a forralóba. A keletkező gőzök a 3 kondenzátorba kerülnek és lecsapódnak. A keletkező kondenzátum az 5 szeparátorba jut szétválasztásra.