Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos"— Előadás másolata:

1 Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos
Tengerek Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos

2 Miért sós a tenger? A jelenleg elfogadott álláspont szerint a tengervíz sótartalma a Föld kialakulása és lehűlése során jött létre. Az aktív vulkáni tevékenység által kibocsátott gázok , vegyületek oldódtak a vízbe, a szárazföldről pedig a folyók és a szelek mállástermékeket juttattak a tengerbe. E kettő vegyületei alkották a tengerek sóit. Ha megkóstolnánk a különböző tengerek, óceánok vizét, azt tapasztalhatnánk, hogy egyes helyeken a víz szinte iható, más részeken viszont borzalmasan sós. Vagyis a különböző tengerek különböző sótartalmúak is. Ez igaz, azonban ha ezekből a mintákból elpárologtatnánk a vizet és kinyernénk a sót, és a só összetételét elemeznénk, akkor meglepő módon azt látnánk, hogy a különböző óceánok, tengerek vizében a sóösszetétel ugyanolyan! A tengerek sóját alkotó ionok arányában semmilyen különbséget nem találnánk. Az átlagos sótartalom 34,7 ezrelék, (34,7 gramm/dm3) ami azt jelenti, hogy 1 liter tengervíz kb. 35 gramm sót tartalmaz. Ennek legnagyobb része, majd 80%-a, konyhasó. A tengerben oldott sók miatt fagy megy a 35 ezrelékes tengervíz -1,91 ºC-n.

3 Hogyan lehet tengervízből édesvizet nyerni ?
Kettő módszer van erre: A fordított omzózis És a desztilláció módszere.A következő diákon ezeket mutatom be részletesen.

4 A fordított ozmózis az édesvíz készítésének egyik módja a fordított ozmózis. Ennek lényege, hogy zárt rendszerben, speciális szűrő membránokat használnak és nyomást gyakorolnak a tengervízre. A módszer lényege, hogy (az ozmózissal ellentétben) a tengervízben levő víz fog átlépni a membránon (hártyán) a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú tengervíz visszamarad. A fordított ozmózishoz elektromos áramra van szükség, illetve a szűrők előállítása korábban drága volt, ezért ez a technológia nem mindenhol terjedt el. 

5 A desztilláció A desztilláció módszerét különböző anyagok forráspont különbség alapján történő szétválasztására használjuk. Ez a technológia azonban alkalmas arra is, hogy tengervízből édesvizet készítsenek. A módszer lényege, hogy a desztilláció sok, egymással sorba kapcsolt tartályban zajlik. A rendszer magas hőmérsékletű gőzt igényel, amely felmelegíti a hideg tengervizet. A forró vízgőz érintkezik a hideg tengervizet vezető csövekkel és kicsapódik a tiszta víz, melyet összegyűjtenek. Minél több tartállyal dolgoznak, annál tisztább vizet kapnak a rendszer kimeneténél.

6 Vége Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos"

Hasonló előadás


Google Hirdetések