Tisztázatlan halálokok fiatal korban fiatalkori hirtelen halál

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
A betegségek globális súlya
OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Holttest boncolására vonatkozó szabályok
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
„Sürgősségi ellátás 2006: Szenvedélybetegségek sürgősségi vonatkozásai - Drog és alkohol” Prehospitális ellátás Dr Mártai István Országos Mentőszolgálat.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Népmozgalmi adatbázisok
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
Munkaszervezési ismeretek
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkavédelmi előírások rendszere
A Halottvizsgálati bizonyítvány kitöltése
1 A 7/2006. GKM RENDELET TERVEZETT MÓDOSÍTÁSA KBSZ SZAKMAI NAPOK Budapest, november 24. dr. Gincsai János főosztályvezető.
Változások a szabálysértési jogban
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
Korai hazaadás- újszülöttkori anyagcsere szűrések
6. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Az orvos szabálysértési felelőssége
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Nehézségek a halottvizsgálat dokumentációja során C /V/új r. sz
Az OGYEI kiemelt programjai
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Rendkívüli halálesetek Budapesten, bűnügyi orvos szerepe a helyszínen.
Elsősegély.
Halottvizsgálat jogi szabályozása
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Készítette: Kincses László
A legfontosabb teendőink vészhelyzetben:
A Halottvizsgálati bizonyítvány kitöltése
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Az adatvédelem szabályozása
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
BCG lymphadenitis és ellátásuk
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
A halottvizsgálati jelentések jogi követelményei
Halálfogalmak, hirtelen halál, epikrízis
Előadás másolata:

Tisztázatlan halálokok fiatal korban fiatalkori hirtelen halál Dr.Keller Éva

Hirtelen halál-Váratlan halál Látszólag egészséges egyénen Kimutatható külső ok nélkül Rövid időn belül Ismert betegség A halál beállta nem volt várható az általános állapot alapján A halál nem várt szövődmény miatt következett be

Hirtelen halál Hajlamosító tényezők Kiváltó tényezők Status lymphaticus Status thymolymphaticus Platybasia Foramen jugulare szükület Kiváltó tényezők Telt gyomor Fizikai megterhelés Pszichés megterhelés Meterológiai változások Abuzus szerek

Hirtelen halál életkor szerint 1. Újszülött Fejlődési rendellenességek:, szív, idegrendszer Veleszületett fertőzések Intrauterin asphyxia Csecsemő-gyermek Fejlődési rendellenességek Oltási szövődmények Akut bakteriális és vírus fertőzések SIDS

Hirtelen halál életkor szerint 2. Fiatal felnőttkor Platybasia Foramen jugulare szűkület Akut bakteriális és vírus fertőzések Sportolás, edzőtermben bekövetkező elhalálozások –sportszív, anabolikus szteroidok-

A „rendkívüli halál” fogalma 9/1965 EüM-BM-IM. r. 19§ A „rendkívüli halál” fogalma 9/1965 EüM-BM-IM.r.19§ 1997 évi CLIV törv. a) bűncselekmény gyanúja b) közlekedési vagy foglalkozás körében bekövetkező baleset okozta c) egyéb baleset vagy mérgezés okozta, és a halál bekövetkezésével összefüggésben szükséges a felelõsség vizsgálata, d) öngyilkosság okozta, vagy a körülmények arra utalnak, e) az egészségügyi ellátás során következett be, és az egészségügyi dolgozó foglalkozási szabály- szegésének gyanúja merül föl, f) bekövetkezésének elõzményei, körülményei ismeretlenek,… g) fogvatartott elhalálozása esetén. a.) a halál bűncselekmény, baleset, öngyilkosság miatt következett be b.) a halál altatás, érzéstelenítés, műtét közben következett be c.) a haláleset orvosi gyógy kezelés hiányával kapcsolatos d.) a halál oka tisztázatlan e.) a halott személye ismeretlen

A halottvizsgálat elvégzése A közterületen, illetőleg járművön ….. történt halálesetnél a halál bekövetkezését a haláleset helyszínére, illetőleg a holttestnek a járműről való leemelése helyére a legrövidebb időn belül hívható orvos állapítja meg. ezt követően a helyszínen tartózkodó vagy az orvos által értesített rendőri szerv intézkedik a holttest elszállításáról és a halottvizsgálat további teendőiről. A hatályos szabályozás ez utóbbi rendelkezést úgy módosította, hogy a halál megállapítását követően a halottvizsgálat további teendőit a halál helye szerint illetékes háziorvos, illetve ezen szolgálat ügyeletes orvosa végzi. Tehát amíg korábban a közterületen történt halálozás esetén minden esetben a rendőrség feladata volt a halottvizsgálat teendőinek ellátása, ez most a területileg illetékes háziorvosra hárul.

A hatósági boncolás elrendelésére vonatkozó eljárás A Rendőrség Szolgálati Szabályzatáról szóló 3/1995. (III. 1.) BM rendelet 26. §-ának (1) bekezdése szerint a helyszínre ilyenkor a szolgálatot teljesítő rendőr megy ki. A rendőr a nyilvános helyen bekövetkezett halálesetről, illetve a magánlakásban bekövetkezett rendkívüli halálesetről jelentést tesz, gondoskodik a helyszín biztosításáról mindaddig, amíg a rendőrhatóságtól a szemlebizottság megérkezik. A Rh.r. 1.§-ának (5) bekezdése szerint, ha a helyszínen a hatóság azt állapítja meg, hogy a haláleset nem rendkívüli, és a szemle megtartását egyéb körülmény nem indokolja, a megállapításairól készített feljegyzést a halottvizsgálat végzésére illetékes orvosnak átadja, aki gondoskodik a halottvizsgálat további teendőinek ellátásáról, vagyis ezek után már csak kórbonctani vizsgálat elvégeztetésére van mód.

A hatósági boncolás elrendelésére vonatkozó eljárás Az, hogy a szemlebizottságot ki kell-e hívni, vagy nem, az annak a szolgálatos rendőrnek a döntésén múlik, aki semmiféle igazságügyi orvostani képesítéssel nem rendelkezik.

Hirtelen halál-Váratlan halál Tisztázatlan halál szervrendszerek szerinti csoportosítás 1. Légzőszerv Felső légutak gyulladása Alsó légúti gyulladások Tüdőgyulladás Bakteriális Virális TBC Asthma Tüdővizenyő Heveny gégevizenyő Spontán pneumothorax Alvási apnoe Központi idegrendszer Fejlődési anomáliák Idült agynyomás fokozódás Meningitis Subarachnoidális vérzés Daganat Epilepsia

Hirtelen halál-Váratlan halál Tisztázatlan halál szervrendszerek szerinti csoportosítás 2. Hasüreg-kismedence Nyelőcsővarix ruptura Fekélybetegség Bélcsavarodás Mesenterica thrombosis Ecchinococcus tömlő Diabeteses coma Méhenkívüli terhesség

Hirtelen halál-Váratlan halál Tisztázatlan halál Differenciál diagnózis Önkezű Idegenkezű Baleset