Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ"— Előadás másolata:

1 Tapasztalatok új oltóanyagokkal kapcsolatban BCG után-követéses vizsgálat 2012 / 2013
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ Immunbiológiai Készítmények Minőségellenőrzése 2013. Április 26. 19. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam

2 Vakcinológia történet: a BCG
1921-ben Franciaországban használták először a BCG oltóanyagot. Az első jelentős kampányoltást Magyarországon 1947-ben végezték – Dán eredetű oltóanyaggal. Az újszülöttek BCG oltása 1953-ban, az újraoltások 1958-ban váltak kötelezővé hazánkban. Az Országos Közegészségügyi Intézetben a BCG oltóanyag termelő osztály 1963-ban vált önálló szervezeti egységgé és egészen 2001-es megszűnéséig ellátta oltóanyaggal hazánkat. 2002-ben az SSI BCG oltóanyag került bevezetésre – oltási rend változással egy időben. 2012. májusától Bolgár BCG oltóanyag került bevezetésre – ettől függetlenül az oltási rend is változott.

3 De miért is oltunk még BCG-vel? I.
Terápiás javallat: „a tuberculosis specifikus profilaxisára…” „Tuberculosis elleni aktív immunizálásra.” Amit biztosan tudunk: A BCG oltás hatékony eszköze a kiegyermekeknél a miliaris TBC és a meningitis basilaris megelőzésének.

4 De miért is oltunk még BCG-vel? II.
A WHO ajánlásának megfelelően minden újszülöttet BCG oltásban kell részesíteni. A TBC szempontjából alacsony incidenciájú országok megfontolhatják az újszülöttkori univerzális BCG oltás elhagyását, a kockázati csoportok oltásának megtartásával. Magyarországon: óta csökken a bejelentett, új TBC-s betegek száma ben 15, 2012-ben 13 új esetet regisztráltak lakosonként.

5 BCG oltási reakciók követése 2012 – 2013.
A vizsgálat célja A vizsgálat célja a bolgár BCG vakcinával történő oltást követő várt reakciók, és az oltást követő nemkívánatos események jellemzőinek és gyakoriságának megállapítása az újszülött korban oltott csecsemőknél Magyarországon. Módszerek A vizsgálat típusa: prospektív kohorsz vizsgálat A vizsgálatba bevont személyek köre: Magyarországon szeptember 1. és február 28. között született, bolgár BCG vakcinával újszülött korban oltott csecsemők. A vizsgálati minta nagysága: újszülött korban oltott csecsemő, figyelembe véve az oltást követő nemkívánatos események várt prevalenciáját. A mintába kerülő csecsemőket a vizsgálatba bevont háziorvosok és a védőnők követik nyomon. A vizsgálatban az orvosok és a védőnők részvétele önkéntes.

6 BCG oltási reakciók követése 2012 – 2013.
A vizsgálat tervezett időtartama: szeptember szeptember 30. A vizsgálat menete: A szeptember 1. és február 28. között született és BCG oltásban részesült újszülöttek követését a háziorvosok végzik 6 hónapon át négy alkalommal a háziorvosi vizitek alkalmával, a hazamenetel utáni első látogatáskor, valamint az egy, a 3 és a 6 hónapos korban esedékes szűrővizsgálatkor.

7 BCG oltási reakciók követése 2012 – 2013.
BCG oltást követő normálisan zajló reakció: induráció az oltás helyén ,majd helyi laesio és kifekélyesedés, amely lapos heget hagyva 3-6 hónapos életkorig gyógyul. Kísérheti < 1 cm nyirokcsomó duzzanat az axilláris régióban. Az adatok gyűjtésének módja: a web-alapú adatgyűjtő lapot a háziorvosok, házi gyermekorvosok folyamatosan, de legkésőbb a 6 hónapos kori szűrővizsgálatot követő egy héten belül rögzítik. A területileg illetékes NSzSz epidemiológus folyamatosan figyelemmel kíséri az adatrögzítést.

8

9

10


Letölteni ppt "Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések