Balesetvédelem és laborrend

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
Advertisements

„Legyél te is természettudós”
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Az Öveges laboratórium működése Szilágyi Tibor laborvezető.
A kísérletezés Tk.:5. és 8. oldala.
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Szakmai munka az Öveges laboratóriumban Szilágyi Tibor laborvezető.
Munkahelyi egészség és biztonság
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Bemutató konferencia Békéscsaba, március 03. Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / Zátonyiné Fazekas Erzsébet intézményvezető,
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
Köszöntés Tisztelettel köszöntöm a TÁMOP / kiemelt projekt keretében megrendezésre kerülő „Fenntartó éves felkészítés” program résztvevőit.
„Legyél te is természettudós!” TÁMOP
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Laborszabályok, Balesetvédelem Dr. Nagy Miklós 2014
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet
Mellár János 1. óra Február 10. v
4. Az aceton és a formalin megkülönböztetése
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Kovács Tamás & Mingesz Róbert 1. óra február 6., 9.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás 1. óra szeptember 2., 3. v
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Óra Rendszabályok.
Egészségügyi tudnivalók
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kémiai biztonság 2006/2007. tanév II. félév
VESZÉLYES ANYAGOK „A Föld nem a miénk, unokáinktól kaptuk kölcsön.”
Az Új Széchenyi Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt TIOP /1 kódszámú, Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése.
Munkahelyi egészség és biztonság
GHS/CLP (Globally Harmonised System of Classification, Labelling and Packiging of Chemicals) Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
23. Szappanfőzés.
Oldáshő.
40. Kén melegítése.
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
Italfelszolgálás alapelvei
Szakmai disszeminációs műhelykonferencia Békéscsaba, február 10. Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! projekt bemutatása TÁMOP /
Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP / azonosító számú projekt Bevezetés a kémia „rejtelmeibe” Lennert József szaktanár Szakmai.
Jókai Mór Általános Iskola 3
Munkavédelmi tájékoztató bőrtárgy-készítőknek
Munkavédelmi tájékoztató Konyhai kisegítőknek
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
Munkavédelmi tájékoztató kerti munkásoknak
Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
Tűz- és balesetvédelem
Szaktanári Segédlet Tananyagfejlesztés A TÁMOP /2 projekt keretein belül.
FASORI LABORGYAKORLATOK
2013/14.. A megvalósítás éve számokban  11 partnerintézmény  összesen 330 óra  iskolánként 3x10 óra  kísérletek 4 természettudományos tárgyból  40.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Témahét a laborban 2013 Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola.
Analitika települési környezetvédőknek
Analitika hulladék-gazdálkodóknak A mérés, az analitika
Tűz- és balesetvédelem
A kémiai biztonság szabályozása Tihany március 11. Dr. Raffai Mária szakértő.
Első tanfolyam -Élelmiszeripari, konyhai és éttermi alapismeretek diákok számára ÉLELMISZEREK BIZTONSÁGA.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Záró konferencia Pályázati cél Az iskolás korú gyermekek, tanulók természettudományos érdeklődésének felkeltése, ismereteik mélyítése.
Szabályok és teendők veszély esetén
Tűz- és balesetvédelem
A hanyag háziasszony története
Veszélyes áruk csomagolása
Iskolai szabályok – harmadik osztály
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Laboratóriumi ismeretek 1/13. GL és 1/13. VL osztály részére 2018.
Előadás másolata:

Balesetvédelem és laborrend Szakmai disszeminációs műhelykonferencia Békéscsaba, 2014. február 10. Tudomány – „természetesen” – a Belvárban! TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0015 azonosító számú projekt Balesetvédelem és laborrend Lennert József szaktanár

A laboratórium használatának feltételei: Laborrend Öveges labor Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Érvényesség kezdete: 2013. 10. 02 A laboratórium használatának feltételei: belépés a laborvezető beosztása alapján az iskola előzetes tűz- és munkavédelmi oktatása (hosszú haj feltűzése, gyűrű és karkötő ne legyen) a diák lehetőleg nagy méretű pólóba legyen

Érkezés a laboratóriumba: a portáról laboráns kíséri fel az osztályt a „váró” terembe; a kísérőtanár a termet bezárja, kulcsát megőrzi. A laboratóriumban: Előkészítve a tanulói asztalokon: védőszemüveg, kesztyű; kísérlethez tartozó eszközök, vegyszerek A tanulók csak tanári utasításra nyúlnak az eszközökhöz, vegyszerekhez! Távozás a laboratóriumból: A foglalkozás befejezésekor : a kiadott eszközök, vegyszerek ellenőrzése. Átöltözés a „váró” teremben.

Jegyzőkönyv Az Öveges laboratórium foglalkozásán résztvevők munkabiztonsági és tűzvédelmi oktatása

Kísérletezni csak tanári engedéllyel, tanári felügyelet mellett szabad! A kísérletezés előtt figyelmesen olvasd el a kísérlet leírását! A megadott vegyszer- mennyiségeket a leírt módon használd fel! A kísérletezéshez előkészített védőfelszereléseket (védőszemüveg, védőkesztyű ) a kísérlet elvégzése alatt használni kell!

Minden eszköz legyen tiszta és ép, ha valamelyik eszközöd törött, sérült vagy nem tiszta, szólj a tanárnak . A vegyszeres kanalat és a csipeszt minden használat előtt és után töröld tisztára! A vegyszer használata után az üveget mindig a saját dugójával zárd be! A dugót az üvegbe nyúló részével soha ne tedd az asztalra! A tálcákon mindig legyen kéznél egy darab tiszta ruha vagy papírtöltő.

A vegyszerhez kézzel hozzányúlni szigorúan tilos! Vegyszert megkóstolni, elvinni szigorúan tilos! Ha vegyszer szagát kell vizsgálnod, ne szagolj bele közvetlenül, hanem a kezeddel legyezd magad felé a gázt! A borszeszégőt vagy Bunsen-égőt mindig előírás szerint használjuk! A lángot elfújni tilos!

Kémcsőbe tett anyagot úgy melegítünk egyenle- tesen, hogy a kémcsőfogóba fogott, kb. 45°-os szögben megdöntött kémcsövet a lángban tartva állandóan, lassan mozgatjuk. A kémcsöveket a kifröccsenés megakadályozására csak 1/3 részig töltjük meg az anyaggal. A kémcső nyílását ne fordítsd magad vagy a társaid felé, hogy az esetleg mégis kifröccsenő anyag senkiben kárt ne tegyen!

Kísérletezés közben ne nyúlj az arcodhoz, szemedhez Kísérletezés közben ne nyúlj az arcodhoz, szemedhez. A munka elvégzése után mindig gondosan moss kezet! Ha bármilyen baleset történik, azonnal jelentsd tanárodnak! Ha a szemedbe vegyszer fröccsen, a vegyszert a szemből haladéktalanul bő vízzel ki kell mosni! Ha a bőrödre sav vagy más maró hatású folyadék kerül, előbb száraz ruhával töröld le, majd bő vízzel mosd le.

A laborban legyél fegyelmezett! Ne feledd, a kísérletezés nem játék! A laborban enni, inni, laboratóriumi eszközt ivásra, étkezésre használni tilos! A kísérleti munka elvégzése után a kísérleti eszközöket és a munkaasztalt rendezetten kell otthagyni. A laborban legyél fegyelmezett! Ne feledd, a kísérletezés nem játék!

A vegyszereken található szimbólumok Robbanóanyagok Tűzveszélyes anyagok Oxidáló gázok, folyadékok

Maró, korrozív, bőrirritáló Erősen mérgező Gyengén mérgező Maró, korrozív, bőrirritáló

Légzőszervi károsító Veszélyes a környezetre Rákkeltő

A vegyszerekről …

A vegyszerek átvétele: a forgalmazó biztosítsa a biztonsági adatlapot (CD, internet); a vegyszer címke és a biztonsági adatlap piktogramjainak egyezniük kell;

A vegyszerek kiszerelése a kísérletekhez: célszerű kis mennyiségeket kiadni (elszennyeződés és kiszóródás veszélye, vegyszer-takarékosság!!!) a kis üvegeken is kell a vegyszernév és a képlet, a piktogram, a gyakran használt vegyszerek üvegcséit érdemes állandósítani (öntapadós, vízálló címke) A normál méretű vegyszeres kanál nem biztos, hogy belefér az üvegbe.

Köszönöm a figyelmet!