Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

23. Szappanfőzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "23. Szappanfőzés."— Előadás másolata:

1 23. Szappanfőzés

2 Szükséges Eszközök: kémcsövek Bunsen-égő főzőpoharak Anyagok:
disznózsír NaOH-oldat desztillált víz

3 Kísérlet leírása Kevés disznózsírhoz nátrium-hidroxid-oldatot adunk főzőpohárban, majd az elegyet kb. 80 oC-on főzzük néhány percig. A keletkező szilárd anyagból keveset vegyszeres kanállal lehalászunk és desztillált vízben oldjuk, majd az oldatot összerázzuk. Megfigyeljük a változást.

4 Tapasztalat A főzés során keletkező szilárd anyag az elegy tetején gyűlik össze. A desztillált vízzel való összerázás során hab képződik.

5 Magyarázat A disznózsír lúgos főzése (hidrolízise) során a zsírban lévő gliceridek hidrolizálnak, miközben nagy szénatomszámú karbonsavak nátrium-sója, azaz szappan keletkezik. Ezek a sók a desztillált vízben micellaképződés közben oldódnak. A képződött micellák az összerázás során a levegőt magukba zárják, ez okozza a habképződést.


Letölteni ppt "23. Szappanfőzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések