Adóperek és tanulságaik

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Áfa változások
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL ÉS MIRE FIGYELJÜNK AZ ADÓHATÓSÁGI VIZSGÁLAT ALATT Mazars – Piac és profit Titre de la présentation 1.
A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban
Hogyan segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vállalkozások gazdálkodását Dr. Varga Árpád Elnökhelyettes, NAV szeptember 30.
Szarvasné Vadászi Csilla
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Az előadás témái Körhinta csalás, láncszámlázás Fordított adózás
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Működőképes Elektronikus Ügyintézési Modellek e-Szignó Üzleti Megoldások Barsi András Attila Microsec Kft november 12.
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Dr. Nagy Szabolcs Mérlegen a revízió: Esettanulmányok megtörtént adóellenőrzések alapján. Mit tegyünk és mit ne tegyünk a vizsgálat során.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
Budapesti Ügyvédi Kamara
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Vállalkoztam a saját KFT-m felszámolására Polgári per I.fok.
III. További finanszírozási alternatívák
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
ÁFA (Horányi Márton) évközi változások Törvényi szöveg változása (186 §). EU Bírósági döntés miatt a pénzügyileg nem rendezett tételek visszaigényelhetőségének.
Az adóeljárás és a büntetőeljárás kapcsolata június 5.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Döntés-felülvizsgálati eljárások
A közigazgatási perek április 3..
A polgári eljárás szakaszai
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Polgári perjog előadás
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Nemzetközi magánjog II.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Előadás másolata:

Adóperek és tanulságaik Konferencia Courtyard Marriott 2013. október 2.

Taktika és jog - kelléktár adóvizsgálatokhoz Dr. Jalsovszky Pál

Ha megjelenik az adóellenőr…

Az adóeljárás menete Kúria határozata NGM határozata felügyeleti intézkedési kérelem felülvizsgálati kérelem bírósági felülvizsgálat NAV elnökének határozata felügyeleti intézkedési kérelem kereset másodfokú határozat fellebbezés észrevétel ellenőrzés jegyzőkönyv első fokú határozat

Ellenőrzési eljárás ellenőrzés időtartama nyelvi kérdések jegyzőkönyv 90 (120) nap + 90 nap kapcsolódó vizsgálat nemzetközi megkeresés nyelvi kérdések (angolul, németül, franciául tud a NAV) jegyzőkönyv tartalma nem ketyeg tovább az óra

Észrevétel határidő: 15 nap tartalma ténybeli tévedések koncepcionális kérdések – ne lőjük el a puskaporunkat árasszuk el a hatóságot információval DE: RENDELTETÉSSZERŰ JOGGYAKORLÁS KÖVETELMÉNYE!

Fellebbezés Nyerhető-e az ügy másodfokon? fiktív számla, transzferár, bíróságon letesztelt álláspont – NEM nyilvánvaló jogi hiba – IGEN ténybeli ellentmondások – IGEN, DE…

Új bizonyítási eszközök fellebbezés során: IGEN, korlátok nélkül bírósági eljárás során: csak korlátoltan – „jogszerűen járt-e el az adóhatóság a döntés meghozatalakor”?

Kapcsolódó vizsgálatban feltárt információ adótitok? Kúria: „az adóper nem dönthető el olyan bizonyítékok alapján, amiket az adózó nem ismerhetett meg” DE: adóhatósági eljárásban továbbra is elzárhatók a bizonyítékok

Másodfokú határozat teljes körű felülvizsgálat érdemi és eljárásjogi nincs súlyosítási tilalom iratok alapján dönt, bár… határozat: jogerős és végrehajtható adóalany finanszírozza innentől az adót végrehajtás felfüggesztető, de…

Továbblépési lehetőségek Bíróság v. felügyeleti intézkedés néha nincs választási lehetőség jogi v. politikai érvek keresetindítás: rövid határidő felügyeleti intézkedés kizárt vagy kizárható, ha…

Bírósági felülvizsgálat keresetlevél mint hadüzenet kereseti kérelemhez kötöttség mit kérjünk még? végrehajtás felfüggesztése tárgyalás tartása

Hogyan nyerjünk? Tények  konklúziók Alapokhoz térjünk vissza, ne csak cáfoljunk Inkább jogszabályszöveg, mintsem mögöttes logika és elvek A bíró is ember beadványok konzisztenciája beadványok hossza

Efficiently Yours. www.jalsovszky.com

Mitől függ a pernyertesség Mitől függ a pernyertesség? - Naprakész esetek az adóperek gyakorlatából Dr. Harcos Mihály

1. eset: A szokásos piaci ár Luxemburgi társaság kamat (BUBOR + 1,95%) kölcsön Magyar társaság A társaság a transzferár-nyilvántartásában rögzítette, hogy a BUBOR+1,95% kamat piacinak tekinthető, mert az MNB rövid lejáratú egyéb hitelekre vonatkozó kamatstatisztikái 1% országkockázati felárral növelve ilyen ártartományt eredményeznek.

1. eset: A szokásos piaci ár Az adóhatóság határozata: A transzferár-nyilvántartásban bemutatott kamat nem piaci: az MNB kamatstatisztikái az országkockázatot már tartalmazzák, ezért az 1% kamatfelár alkalmazása nem indokolt. Piaci kamatként az MNB rövid lejáratú egyéb hitelekre vonatkozó kamatmértéke veendő alapul. A társaság a piacinál magasabb kamatráfordítást számolt el = kevesebb adót fizetett.

1. eset: A szokásos piaci ár A per fő kérdése: Mi a szokásos piaci kamat-mérték? Az igazságügyi szakértő véleménye: mindkettő Az eltérés a piaci ár szórásából adódik: a társaság által alkalmazott kamat inkább a felső tartományba, az adóhatóság által megállapított kamat inkább az alsó tartományba esik, de a piaci szóráson belüli mindkettő.

1. eset: A szokásos piaci ár A bíróság döntése: az adóhatóságnak van igaza A bíróság véleménye a szokásos piaci árról: a szokásos piaci ár konkrét árat jelent, nem ártartományt A bíróság véleménye a bizonyítási teherről: Az adózónak a transzferár-nyilvántartással kellett volna igazolnia a szokásos piaci árat A transzferár-nyilvántartás hibás volt, ezért az adóhatóságnak kellett megállapítania a szokásos piaci árat Az adózó a perben nem tudta bebizonyítani, hogy az adóhatóság által megállapított ár nem felelt meg a piaci árnak

1. eset: A szokásos piaci ár Tanulság: Hatalmas kockázat van a tartalmilag támadható transzferár-nyilvántartásokban: ha a transzferár-nyilvántartás rossz, akkor a perben már nem az a kérdés, hogy az adózó ára piaci volt-e, hanem az, hogy az adóhatóság által megállapított árról bizonyítható-e hogy nem piaci

2. eset: Az ellenérték kérdése Szerződés: Magyar cég terméket gyárt az osztrák anyavállalatának Az éves mennyiség várhatóan 100.000 db., az anyavállalat igényétől függően Az eladási ár az önköltség+10 % Ha az anyavállalat a tervezett mennyiség 90%-át nem rendeli meg, akkor a magyar cég „penalty”-t számlázhat (a meg nem rendelt mennyiség árának a 10%-a)

2. eset: Az ellenérték kérdése Ami történt: Az év eleji tervadatok alapján meghatározták az eladási árat (önköltség+10%) Az anyavállalat végül csak 75.000 darabot rendelt meg (adómentes Közösségen belüli értékesítés) Év végén „penalty” számlázása (adómentes közösségi értékesítés)

2. eset: Az ellenérték kérdése Az adóhatóság álláspontja: A „penalty” szolgáltatás ellenértéke: a magyar cég „eltűrte”, hogy az anyavállalat nem 100.000 db-ot rendelt A „penalty” magyar áfás (2009. december 31-ig a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye Magyarország) Adóbírság, késedelmi pótlék

2. eset: Az ellenérték kérdése Fő kérdések: Ellenértéknek minősül-e a „penalty”? Térítés nélküli pénzátadás? Kártérítés, kötbér? Ha ellenérték, akkor minek az ellenértéke? Szolgáltatásnyújtás? Utólagos árkorrekció?

2. eset: Az ellenérték kérdése Az üzleti tartalom: Az eladási ár alapja az önköltségi ár Az eladási árat az év eleji tervadatok alapján határozzák meg Ha az anyavállalat a tervadatnál lényegesen kevesebbet gyártat, akkor a fix gyártási költségek miatt az egységre jutó önköltségi ár megnő A „penalty” a mennyiségi elmaradás hatását kompenzálja

2. eset: Az ellenérték kérdése A minősítésnél lényeges szempontok: A magyar vállalkozás a gyártott termékek eladásán kívül más tevékenységet nem végzett az anyavállalat felé Az anyavállalat nem volt köteles 100.000 db-ot megrendelni (nem kellett „megvásárolnia” az alacsonyabb volumenű rendelés lehetőségét) A „penalty” üzleti célja a gyártási költségek utólagos átterhelése volt

2. eset: Az ellenérték kérdése Tanulságok: Az üzleti, gazdasági tartalom elsődlegessége a formával szemben Az ügylet minősítése gyakran polgári jogi kérdésekhez vezet vissza, önmagában az adószabály ismerete nem elég

3. eset: A fiktív számla ? Számlakibocsátó Vevő ? A per fő kérdése: szerződés Számlakibocsátó Vevő ? takarmányátadás vételár Revízió feltárása: a termény beszerzése nem igazolható, tevékenységi engedéllyel nem rendelkezik, az ügyletet nem vallotta be. takarmányátadás A per fő kérdése: kinek kell bizonyítania és mit? ?

3. eset: Fiktív számla Az adóhatóság érvelése: A termékbeszerzés valódisága nem vitatott Az eljárás során nem volt ellenőrizhető, hogy a számlakibocsátó volt-e a tényleges eladó „Ha az így lefolytatott bizonyítási eljárás eredménye a számla tartalmi hitelességét nem támasztja alá, ennek következményeit az adózó tartozik viselni.” Figyelem! A fenti érveléssel megfordul a bizonyítási teher: az adózónak kellene bizonyítania, hogy a takarmányt valóban a számlakibocsátótól szerezte be.

3. eset: Fiktív számla Az Európai Unió Bíróságának a döntései: Az áfa-rendszer elválaszthatatlan része az adólevonási jog A költségvetés védelme és az adókikerülések megakadályozása érdekében az adólevonási jog korlátozható A korlátozásnak arányosnak kell lennie: nem tekinthető arányosnak a korlátozás, ha az adólevonásra jogosult nem tudott, és nem is kellett tudnia arról, hogy a számlakibocsátó adóvisszaélést valósít meg Ha a számlabefogadó rendelkezik szabályos számlával, akkor az adóhatóságnak kell bizonyítania, hogy az ügylet adókijátszást valósított meg

3. eset: Fiktív számla A jogalkalmazás aktuális kérdései: Mi tartozik a kellő körültekintés körébe? Milyen bizonyítékokkal kell az adózóknak rendelkezniük egy ellenőrzés során? Megtagadható-e a jóhiszemű számlabefogadó adólevonási joga? Gyanús ügyleteknél vélelmezhető-e a rosszhiszeműség?

Efficiently Yours. www.jalsovszky.com