A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Advertisements

A nevelési tanácsadók diagnosztikus szakmai munkája
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
Peőcz Veronika Béki Andrea
Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek utáni normatív hozzájárulások
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Az együttnevelés jogszabályi háttere
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
"Legyen az esély egyenlő ..."
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Gyermekpszichiátriai zavarok felismerése és szerepe a különleges gondozást igénylő esetekben dr. Farkas Edina gyermekpszichiáter.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Integráció és inklúzió
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadás-elbocsátás SZMM Zalaegerszegi Gyermekotthona.
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Előadás másolata:

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége esetében

Fogalmak meghatározása Gyógypedagógiai pszichológiai diagnosztika, pszichiátriai betegségkategóriák ≠ a közoktatás finanszírozási besorolásával → sok félreértés Gyengeség – nehézség – zavar Fejlesztő-pedagógus / gyógypedagógus eltérő kompetenciái

Differenciálási problémák 1. Tanulási gyengeség háttere: az alacsonyabb intelligenciaszint specifikus sajátosságok nélkül (IQ: 70 – 85) Nincsenek egyértelmű organikus vagy pszichogén okok Nincsenek egyértelmű részképesség-zavarok Művelődési esélyegyenlőtlenség hatásai gyakran megragadhatók

Differenciálási problémák 2. Tanulási nehézség háttere: Komplex tünetegyüttes Az intellektus átlagos vagy jobb Korai kezdet, bár ez csak visszatekintve áll össze egységes képpé Az enyhe tüneteket a teljesítménnyel kapcsolatos sikertelenség súlyosbíthatja Megfelelő ellátás esetén egyértelműen javuló tendencia

Differenciálási problémák 3. Tanulási zavar: Sajátos intelligenciastruktúra (szórt, többnyire 85 fölött) Korai kezdet Organikus, funkcionális, pszichoszociális kóroktan Komplex tünetegyüttes, szindróma A tünetek a befektetett pedagógiai segítségnyújtás dacára sem szűnnek meg, hanem különböző korrekciók, értékes kompenzációk jönnek létre.

Közoktatási nevezéktan Gyengeség Nehézség BTM Zavar 1. SNI B Zavar 2. SNI A HH / HHH Gyenge képességű gyermekek Tanulási, maga-tartási, beillesz-kedési nehézséggel küzdő gyermekek Sajátos nevelési igényű gyermekek Organikus okra nem visszavezethető tartós és súlyos rendellenesség Organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenesség A megismerő funkciók és / vagy a viselkedés fejlődésének súlyos rendellenessége A megismerő funkciók és / vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos rendellenessége

Közoktatási ellátás szervezése Gyengeség Nehézség BTM Zavar 1. SNI B Zavar 2. SNI A Felzárkóztatás korrepetálás Fejlesztés Rehabilitáció Iskolai fejlesztő-pedagógus, tanító, tanár Fejlesztő-pedagógus, gyógypedagógus és nevelési tanácsadó szakembere Gyógypedagó-gus, nevelési tanácsadó szakembere Gyógypedagó-gus, pszichológus, gyermek-pszichiáter Tanórán és tanórán kívül Tanórán kívül

Milyen problémákkal jellemezhetők ezek a gyerekek? Gyengeség Nehézség TMB Zavar 1. SNI B Zavar 2. SNI A Olvasás- írásgyengeség Olvasás- írás nehézség Olvasás- írászavar Diszlexia, diszgráfia Számolási gyengeség Számolási nehézség Számolás-zavar Diszkalkulia Gyengén kontrollált magatartás Magatartási és beilleszkedési nehézségek Magatartási és beilleszkedési zavarok (figyelem, cselekvésszerve-zés, koordináció) Autizmus spektrumzavar, szelektív mutizmus, ADHD, oppozíciós vis.

Az iskolai fejlesztő-pedagógus szerepe 1. Kompetenciájának megfelelően, egyéni fejlesztési terv alapján végzi a szakértői véleményben javasolt fejlesztéseket. Terhelhetőségének függvényében vállal eseteket A fejlesztő-pedagógusok etikai kódexének megfelelő körülmények között végzi a munkáját Kapcsolatot tart a gyermekek tanítóival, szaktanáraival, az iskola igazgatójával

Az iskolai fejlesztő-pedagógus szerepe 2. Kapcsolatot tart a nevelési tanácsadó szakembereivel Nem ügyel a folyósón Rendelkezésre áll a statisztikai adatszolgáltatáshoz Vezeti a szükséges (?) dokumentációt, iskolai adatbázist épít ki: kontrollvizsgálatok ideje felmentések, határozatok, stb.

És mit tehet a nevelési tanácsadó? 1. Pszichoterápiás ellátás!!! Szakkonzultáció (szülővel, szociális munkással, pedagógussal) Pedagógiai, gyógypedagógiai kezelési metódusok alkalmazása Iskolapszichológiai szolgáltatáson keresztül az osztály életére is befolyást gyakorolhat, növeli az adott közösség mentálhigiénés színvonalát. Szükség esetén utógondozás

És mit tehet a nevelési tanácsadó? 2. Kapcsolatépítés a gyermek érdekében: pszichológiai eszközökkel segíteni az intézmény, a pedagógusok és a család közötti együttműködést. Esetmegbeszélés (fejlesztő-pedagógussal, pedagógussal, logopédussal, szupervíziós csoportban) Segítségnyújtás a szakértői bizottságok szakvéleményének értelmezésében Szakértői részvétel az egyéni fejlesztési tervek kialakításában

Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó Köszönöm a figyelmet! Szakirodalom: Szvatkó A. Kiss B. Gy. Nagyné Győry M. Székely B.: (2001) Mit tehetünk értük a nevelési tanácsadóban? Fejlesztőpedagógia 2001 Dr. Szvatkó Anna Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó kilenc@fernevtan.hu