A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
JOGSZABÁLYI ANOMÁLIÁK A TÁMOGATOTT LAKHATÁS TEKINTETÉBEN
INTÉZMÉNYTELENÍTÉS, ARCCAL A TÁMOGATOTT LAKHATÁS FELÉ
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Szabó István - Egyensúlyunkért Alapítvány
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
A támogatott lakhatás, mint újonnan bevezetendő
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Szauer Csilla A mentorhálózat működtetése, a folyamatkísérés bemutatása, a használatában rejlő lehetőségek ismertetése IFKT mentor képzés Budapest, 2012.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Pordán Ákos KézenFogva Alapítvány, ügyvezető
Kiváltás projektszemmel
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Kitagolás? -intézménytelenítés-átalakítás
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Családi napközi.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Lehetőségek a nagy létszámú
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület Titkára
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Változások az ágazati szabályozásban 2015.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A támogatott lakhatás kihívásai
Családtámogató ellátások
Ágazati fejlesztési lehetőségek az európai uniós források tükrében
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Pénzbeli ellátások, jogi szabályozás és a nem-bentlakásos támogatási szolgáltatások Dr. Gazsi Adrienn – Ruzsics Ilona – Tausz Katalin.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Lorem ipsum.
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása Csicsely Ágnes Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya

a) Jogszabályi kötelezettség Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról A Stratégia elkészítésének indokai: a) Jogszabályi kötelezettség A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.) 17. § 50 főnél nagyobb férőhelyszámú fogyatékos személyek és pszichoszociális fogyatékossággal élők (pszichiátriai betegek) számára ápolást-gondozást nyújtó intézményeket ki kell váltani

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról A Fot. az intézményi férőhely kiváltásához szükséges forrásról is rendelkezik: európai uniós társfinanszírozással valósul meg ↓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program – Bentlakásos intézmények kiváltása (TIOP 3.4.1. kódszámú) program A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-2013. évekre szóló akciótervének jóváhagyásáról szóló 1014/2011. (I.19.) Korm. határozat a pályázat kiírásának feltétele a Stratégia elkészítése

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény az ENSZ Egyezmény átfogó és koherens módon gyűjti egybe a fogyatékos embereket érintő alapvető jogokat Magyarország a 2007. évi XCII. Törvénnyel ratifikálta 19. cikk Önálló életvitel és a közösségbe való befogadás

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról A Stratégia elkészítésének indokai: b) Egyéni szükségletekre és képességekre alapozott szolgáltatás iránti igény

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról Előzmények: Már az elmúlt 10-15 év is a normalizáció elve mentén indított el minden infrastrukturális és humán fejlesztés: 1998-2006 lakóotthoni program 2002 támogató szolgáltatás modellprogramja (képzéssel) 2007 Fecske program, mint kiegészítő program 2011. január 1-jét követően fogyatékos személyek ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátása céljából új férőhelyet csak lakóotthoni formában lehet létrehozni

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról Mi a Stratégia célja? Átfogó cél: Kijelölni a hosszú távú irányokat az intézmények és a fogyatékos személyek számára nyújtott szolgáltatási rendszer teljes átalakítására. Konkrét cél: Lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő és az azt fejlesztő szolgáltatási rendszer irányába történő elmozdulás. Végső cél: Olyan társadalmi környezet kialakítása, amely elősegíti a fogyatékossággal élő személy egyéni szükségleteinek megfelelő komplex fejlődését.

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról A Stratégia célcsoportja Közvetlen célcsoport Ellátotti oldal: azon fogyatékos személyek, akik jelenleg bentlakásos intézményi ellátásban részesülnek. A célcsoport alanyai azon fogyatékos személyek is, akik szenvedélybetegséggel, pszichiátriai zavarral küzdenek. Intézményi oldal: azon intézmények, akik működési engedélye/szociális szolgáltatási tevékenysége a fogyatékossággal élő emberek ellátására szól, és egyaránt vonatkozik a tartós bentlakást nyújtó nagy létszámú ápoló-gondozó intézményekre és a nem fogyatékos embereket ellátó, vagy vegyes profilú intézmények esetében a fogyatékos embereket ellátó részlegre Közvetett célcsoport otthonukban, saját lakásukban élő fogyatékos személyek fogyatékos személy hozzátartozója az egész társadalom

Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról A Stratégia időtávja Tervezett időtartam: 2011-2041 első három év feladatait a fogyatékos személyek számára ápolást gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról és a végrehajtásával kapcsolatos kormányzati feladatokról szóló 1257/2011. (VII.21.) Korm. hat. tartalmazza 2014 első félév – Három Éves Cselekvési Terv

A bentlakásos intézmény által nyújtott komplex szolgáltatás Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról Stratégia alapelve A bentlakásos intézmény által nyújtott komplex szolgáltatás Önálló életvitelt segítő szolgáltatás Lakhatási szolgáltatás Személyre szabott, az egyén szükségleteire, képességeire épül Érintettek bevonása – igényeik, vágyaik megismerése Önálló életvitel támogatása – csak annyi támogatást adni, amennyire az egyénnek szüksége van Integráció – társadalmi és infrastrukturális

Célcsoport: fogyatékos személy, pszichiátriai beteg, szenvedélybetegek A Stratégia első három évének megvalósítása – TIOP 3.4.1. A 7 Mrd keretösszeg 6 nyertes pályázó Célcsoport: fogyatékos személy, pszichiátriai beteg, szenvedélybetegek Támogatás: mentorhálózat, Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (www.szocialisportal.hu/web/szocialis-agazati-portal/kivaltast-koordinalo-testulet)

Támogatott lakhatás 2013. január 1. – Szociális törvény Stratégia alapelvei jelennek meg Célcsoport: a fogyatékos személyek, pszichiátriai- és szenvedélybeteg, valamint hajléktalan emberek

Támogatott lakhatás Komplex szükségletfelmérésen alapul Biztosítja: Lakhatási szolgáltatást Esetvitelt Kísérő támogatást Szükségletfelmérés alapján, igény esetén: étkezést, az ápolás-gondozást, a fejlesztést, a társadalmi életben való részvételt segítő szolgáltatásokat.

TELEPÜLÉSBE INTEGRÁLTAN KELL BIZTOSÍTANI Támogatott lakhatás Lakhatási szolgáltatás: legfeljebb hat fő számára kialakított lakásban vagy házban, vagy hét-tizenkét fő számára kialakított lakásban vagy házban, vagy legfeljebb ötven fő elhelyezésére szolgáló lakások, épületek együttesében TELEPÜLÉSBE INTEGRÁLTAN KELL BIZTOSÍTANI

Támogatott lakhatás 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet Normalizáció elve Cél: önálló életvitel fenntartása és segítése Komplex szükségletfelmérés Egyéni szolgáltatási terv szolgáltatások formái – felelősei elérendő rövid- és hosszú távú célokat – eszközök, ütemezés kockázati tényezők – elhárításuk eszközei és módja integráció eszközei kapcsolatok, támogatói háló szolgáltatásnyújtás kezdő időpontjától számított 3 hónap elteltével felül kell vizsgálni – ezt követően félévente értékelés

Támogatott lakhatás A lakhatás és a mindennapi életvitel támogatásának különválasztása, a lakhatás és a segítői szolgáltatás különböző formáinak rugalmas kombinációja. Személyközpontú. Cél, hogy az egyén olyan támogatást kapjon, ami teljes egészében a szükségleteihez és elvárásaihoz illeszkedik. Mindenki számára elérhető. Nem lehet kizárni senkit a támogatott életvitelből azért, mert pl. súlyosan fogyatékos. Az érintettek a saját életük irányítóivá válhatnak a passzív és sok esetben kiszolgáltatott ellátotti státusz helyett. Az érintettek személyes kapcsolatainak a támogatása és erősítése.

TIOP 3.4.1. A pályázat nyertesei Támogatott lakhatás TIOP 3.4.1. A pályázat nyertesei 2013. január elsejétől új férőhelyet csak támogatott lakhatás szerinti lakásban vagy házban lehet létrehozni 50 fő feletti intézmények csak támogatott lakhatási formába alakulhatnak át Lakóotthonok átalakítási kötelezettsége

Első Hároméves Cselekvési Terv – tapasztalatok becsatornázása Támogatott lakhatás Jövőbeli célok Első Hároméves Cselekvési Terv – tapasztalatok becsatornázása Kiváltás folytatása Szolgáltatás Telephelyek száma Engedélyezett férőhelyek száma Igénybevevők száma Fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthona 171 13 901 13 327 Pszichiátriai betegek ápoló-gondozó otthona 78 8480 8117 Szenvedélybetegek ápoló-gondozó otthona 25 1398 1377

Jogszabályok felülvizsgálata Támogatott lakhatás Jövőbeli célok Jogszabályok felülvizsgálata Szükséglet alapú támogatáshoz illeszkedő finanszírozás Folyamatos kommunikáció – társadalom érzékenyítése

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! agnes.csicsely@emmi.gov.hu