A pedagógusok előmeneteli rendszerének jogszabályi háttere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
Advertisements

AZ ÉLETPÁLYAMODELL BEVEZETÉSÉBŐL ADÓDÓ INTÉZMÉNYVEZETŐI FELADATOK
A pedagógusok minősítési rendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Elkötelezettség és elhívatottság Pedagógus életpálya Előadó: Thaisz Miklós Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet.
A 2013/2014-es nevelési év az óvodákban
Pedagógus-továbbképzés
Tanfelügyelet és minősítés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS A KÖZNEVELÉSBEN
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A pedagógus minősítési rendszer
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A pedagógus minősítési rendszer
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A pedagógusminősítési rendszer
Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában augusztus 22. A mai előadáson a két kiemelt.
ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS A NYELVOKTATÁSBAN?
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
E-PORTFÓLIÓ.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Szaktanácsadói fórum VÁLTOZÁSOK ÉS A PORTFÓLIÓ
Hogyan készüljünk a pedagógus minősítési eljárásra?
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Szakmai nap szeptember 16.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A közszolgálati jogviszony tartalma
A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
TÉMASZIGET Kutatótanárok, vezető-,támogató- és innovatív mesterpedagógusok Mit kutat a kutatótanár? Kik az ezermesterek? Brassói Sándor, Marosi Katalin.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Marosi Katalin Oktatási Hivatal
Szaktanácsadás, Tantárgygondozás a megújuló köznevelési rendszerben Az OFI anyagainak felhasználásával készült.
Új típusú, személyközpontú szaktanácsadás
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Barcsák Marianna KPSZTI
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tanévkezdő 2013/14.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A pedagógusok előmeneteli rendszerének jogszabályi háttere 2013. június 5. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár

A rendszer előnyei Igazságos, mert az egyéni érdemeket honorálja Motiválja a tanárokat Javítja a diákok teljesítményét Vonzóbbá teheti a pedagógus pályát Növelheti a pálya presztízsét a teljesítmény-elv érvényesülése miatt

A pedagógusok előmeneteli rendszere Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64.§, 65.§, 94.§, 95.§ 64. § (1) A nevelési-oktatási intézmény munkavállalói, közalkalmazottai (a továbbiakban: alkalmazott) tekintetében – a munkáltatótól függően – a Munka Törvénykönyvét vagy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt e törvény rendelkezéseivel együtt kell alkalmazni. (2) A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény előmeneteli és illetményrendszerére vonatkozó rendelkezések – a jubileumi jutalomra vonatkozó rendelkezések kivételével – nem alkalmazhatóak.

A törvény „kerettörvény”, a részletszabályokról a 2013 A törvény „kerettörvény”, a részletszabályokról a 2013. első félévében kiadásra kerülő kormányrendelet szól majd a törvény 94. § g. pontjának felhatalmazása alapján. 64. § (1) A nevelési-oktatási intézmény munkavállalói, közalkalmazottai (a továbbiakban: alkalmazott) tekintetében – a munkáltatótól függően – a Munka Törvénykönyvét vagy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt e törvény rendelkezéseivel együtt kell alkalmazni. (2) A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény előmeneteli és illetményrendszerére vonatkozó rendelkezések – a jubileumi jutalomra vonatkozó rendelkezések kivételével – nem alkalmazhatóak.

(Pedagógus I., Pedagógus II., Mesterpedagógus/Kutatótanár). E törvény biztosítja a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak számára a pályán való előmenetel lehetőségét. A pedagógus életpálya egy 2 éves gyakornoki időszakból és három – kivételes esetben négy - további életpálya szakaszból áll (Pedagógus I., Pedagógus II., Mesterpedagógus/Kutatótanár). Nkt. 64. § (4) 64. § (3) E törvény biztosítja a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak számára a pályán való előmenetel lehetőségét. (4) A pedagógus-munkakörben foglalkoztatott a munkakör ellátásához e törvényben előírt iskolai végzettség, valamint állam által elismert szakképesítés, szakképzettség, továbbá a nevelő, oktató munkája ellátásához közvetlenül kapcsolódó, azt közvetlenül segítő doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság, szakmai gyakorlat, publikációs tevékenység, minősítő vizsga és a minősítési eljárás keretében elnyert minősítés alapján a) Gyakornok, b) Pedagógus I., c) Pedagógus II., d) Mesterpedagógus, e) Kutatótanár, fokozatokat érheti el. 65. § (1) A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában e törvény 7. melléklete állapítja meg. (2) Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka. A fokozatokhoz és egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt e törvény állapítja meg. Nkt. 65. § (1)

A pedagógus három évenként eggyel magasabb fizetési kategóriába lép (kivétel a Gyakornok pedagógus) Nkt. 64. § (5) Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka 64. § (5) A pedagógus, a Gyakornok fokozatba tartozó pedagógus kivételével, a pedagógus-munkakörben töltött idő alapján háromévenként eggyel magasabb fizetési kategóriába lép. A pedagógust a tárgyév első napján kell a magasabb fizetési kategóriába besorolni. A magasabb fizetési kategória elérésével a hároméves várakozási idő újra kezdődik. 65. § (2) Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka. (3) A Kormány rendeletben állapítja meg a 8. melléklet szerinti, az ágazati, szakmai sajátosságokra tekintettel meghatározott illetménypótlék megállapításának elveit. Nkt. 65. § (2)

A minősítési eljárás egységes, nyilvános. Nkt. 64. § (7) A minősítő vizsgát és minősítési eljárást a kormányhivatal szervezi.   Nkt. 64. § (6) A minősítőbizottság a jelölt pedagógus teljes körű tevékenységét, kötelezettségek teljesítését vizsgálja. 64. § (6) A pedagógusok minősítő vizsgáját és minősítési eljárását a kormányhivatal szervezi. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra a pedagógus a kormányhivatalnál jelentkezik. (7) A minősítési eljárás során minden pedagógusra egységes, nyilvános szabályok vonatkoznak. A minősítő bizottság a jelölt pedagógus teljes körű tevékenységét, különösen a jogszabályokban és a pedagógus munkaköri leírásában megfogalmazott kötelezettségek teljesítését vizsgálja. Nkt. 64. § (7)

Hatályba lépés időpontja: A minősítő-vizsga és eljárás szabályait, a minősítő vizsgához és eljáráshoz a követelményeket külön jogszabály állapítja meg Nkt. 65. § (8) Hatályba lépés időpontja: 2013. szeptember 1-jén 65. § (8) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás részletes szabályait, a sikeres minősítő vizsgához és minősítési eljáráshoz, az alkotói szabadság igénybevételéhez szükséges követelményeket külön jogszabály állapítja meg. 95. § (3) A 64–65. § 2013. szeptember 1-jén lép hatályba. Nkt. 95. § (3)

Új szakértői szerepek A szaktanácsadói, tanfelügyeleti és minősítési rendszer Szaktanácsadói, tantárgygondozói rendszer Tanfelügyelet (pedagógiai-szakmai ellenőrzés) A pedagógus életpályához kapcsolódó pedagógus minősítési rendszer Jogszabály - Nkt. 61. § (4) - 48/2012. (XII. 12.) EMMI rendelete - Nkt. 78.§ (1) f. pont, 86-87. §. - 20/2012 (VII.31.) EMMI rendelet - Nkt. 64-65. § - 2013. nyarán elkészülő végrehajtási rendelet Cél - a pedagógusok fejlesztő célú támogatása - az új Nat-ban és a kerettantervekben meghatározott nevelési célok, fejlesztési területek és ismeretek elsajátításának és alkalmazásának támogatása - pedagógusok - intézményvezetők - intézmények általános pedagógiai szempontok szerint történő fejlesztő értékelése A pedagógusok munkájának komplex értékelése annak érdekében, hogy a pedagógusok az előmeneteli rendszer megfelelő fokozataiba kerüljenek Módszer - szakos óra és foglalkozáslátogatás - óraelemzés, megbeszélés a pedagógussal - munkaközösségi megbeszélés - dokumentumelemzés - jó gyakorlatok ismertetése - a mesterségbeli tudás fejlesztésére vonatkozó javaslatok megfogalmazása - óra- és foglalkozáslátogatás, - interjú - pedagógiai dokumentumok vizsgálata - intézményi önértékelés - a pedagógus által készített portfólió értékelése - a portfólió „védése” - az intézményvezető összegző véleményének elemzése - óra- és foglalkozás-megfigyelések - Dokumentumelemzés - A tanfelügyelet során készült jegyzőkönyvek - intézményi önértékelés (ennek része a munkaközösség-vezetők, diákok, szülők véleménye) vizsgálata

Záró dokumentumot kapja Gyakoriság évente egy látogatás legalább ötévente - kötelező: a gyakornokok minősítő vizsgája (2-4 év) és az első minősítés (6-9 év) - nem kötelező: A Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozathoz szükséges minősítés Irányítás Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szakmai irányítása alapján a pedagógiai intézetek végzik. Az Oktatási Hivatal szervezi a kormányhivatal közreműködésével. (Megállapodás alapján más) A minősítéseket a kormányhivatalok szervezik az Oktatási Hivatal szakmai irányításával. Ki végzi A pedagógiai-szakmai szolgáltatást szervező intézménnyel alkalmazásban, szerződésben álló szaktanácsadók, tantárgygondozók. Köznevelési szakértők, akik a pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületen szerepelnek az országos szakértői évjegyzékben. - Felkészített köznevelési szakértő - Intézményvezető - A pedagógusképző intézmény felkészített oktatója vagy másik köznevelési szakértő Záró dokumentumok látogatási jegyzőkönyv A szakértői csoport intézkedésre nem jogosult, megállapításait, javaslatát jegyzőkönyvben rögzíti. A minősítő bizottság döntését jegyzőkönyvben rögzíti. Záró dokumentumot kapja pedagógus OFI intézményvezető fenntartó a tanfelügyelet elrendelője OH kormányhivatal Következmény A szaktanácsadók intézkedésre nem jogosultak, hiszen feladatuk fejlesztő-támogató jellegű. - A szaktanácsadó közreműködésével elkészülő egyéni/intézményi fejlesztési javaslat szerinti tevékenységek. A szakértői csoport intézkedésre nem jogosult. A jegyzőkönyv belekerül a pedagógus portfóliójába - A pedagógus magasabb fokozatba kerül vagy - marad az adott fokozatban, - munkaviszonya megszűnik

A pedagógus előmeneteli rendszerének fokozatai Kötelező fokozatok: 1. szakasz: gyakornok (2-4 év) 2. szakasz: pedagógus I. (6-9 év) 3. szakasz: pedagógus II. (min. 6 év) ---------------------------------------------------------Nem kötelező fokozatok: 4. szakasz: mesterpedagógus feltétele: 14 év gyakorlat, szakvizsga, 2. minősítés 4. v. 5. szakasz: kutatótanár feltétele: PhD, 14 év gyakorlat, 2. minősítés

A pálya csúcsát jelentő mesterpedagógusi/kutatótanári fokozatot leghamarabb 14 év alatt lehet elérni. A Pedagógus I. és a Pedagógus II. fokozatba lépés kötelező, a többi fokozat elérése azonban már nem 64. § (3) E törvény biztosítja a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak számára a pályán való előmenetel lehetőségét. (4) A pedagógus-munkakörben foglalkoztatott a munkakör ellátásához e törvényben előírt iskolai végzettség, valamint állam által elismert szakképesítés, szakképzettség, továbbá a nevelő, oktató munkája ellátásához közvetlenül kapcsolódó, azt közvetlenül segítő doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság, szakmai gyakorlat, publikációs tevékenység, minősítő vizsga és a minősítési eljárás keretében elnyert minősítés alapján a) Gyakornok, b) Pedagógus I., c) Pedagógus II., d) Mesterpedagógus, e) Kutatótanár, fokozatokat érheti el. 65. § (1) A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában e törvény 7. melléklete állapítja meg. (2) Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka.

A rendszer bevezetése Az életpályamodell bevezetésére 2013. szeptember 1-től kezdődően 5 év alatt, fokozatosan kerül sor. A különböző fokozatokhoz eltérő illetmények tartoznak, ugyanakkor megmarad a háromévenkénti béremelési automatizmus is. Az egyes „többletfeladatok” ellátásának (osztályfőnökség, mentori munka, szakértői munka stb.) a rendszer bevezetését követő átmeneti időszak után már feltétele a minősítés és a megfelelő fokozat megléte.

A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik…….. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

b) „Újabb minősítés szükséges”.  (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: a)„Megfelelt”, b) „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: a) „Megfelelt”, b) „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni,   A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

2. A gyakornoki idő és a mentor    3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás  A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján.   4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok     A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai     6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai   7. A pedagógusok munkaidejének beosztása A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

A köznevelési intézmények vezetői  9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre  10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai    A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok   A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

16. Vegyes és átmeneti szabályok   6 Záró rendelkezések   16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés

(7. sz. melléklet) A garantált illetménylap százalékában. Az új pedagógus bértábla (7. sz. melléklet) A garantált illetménylap százalékában. 64. § (5) A pedagógus, a Gyakornok fokozatba tartozó pedagógus kivételével, a pedagógus-munkakörben töltött idő alapján háromévenként eggyel magasabb fizetési kategóriába lép. A pedagógust a tárgyév első napján kell a magasabb fizetési kategóriába besorolni. A magasabb fizetési kategória elérésével a hároméves várakozási idő újra kezdődik. 65. § (2) Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér száznyolcvan, egyetemi végzettség esetén kétszáz százaléka. (4) Az intézményvezetőt a fenntartó, az intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakat az intézményvezető jutalomban részesítheti, amelynek éves összege vezetõ esetében nem haladhatja meg a vezető pótlékkal számított éves illetményének, munkabérének tizenöt százalékát, beosztott esetében éves illetményének, munkabérének tizenöt százalékát.

Szakértő Szaktanácsadó szummatív A PEDAGÓGUS Szakértő Minősítés Szaktanácsadó formatív Pedagógus életpálya teljesítmény motivációs pályázat teljesítményértékelés önértékelés Pedagógus életút

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásról szóló …/2013. Korm. rendelet   I. Fejezet 1. § II. Fejezet A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszere 1. A nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besoroláshoz szükséges követelmények 2. § (2) A gyakornok a gyakornoki idő lejártának hónapjában minősítő vizsgát tesz. (3) A minősítő vizsgán megfelelt minősítést kapott gyakornokot Pedagógus I. fokozatba kell besorolni. (4) Amennyiben a minősítő vizsgán a gyakornok „nem felelt meg” minősítést kapott, a gyakornoki idő két évvel meghosszabbodik. A gyakornoki idő egyéb esetben nem hosszabbítható meg. A gyakornok a két évvel meghosszabbított gyakornoki idő lejártának hónapjában vagy amennyiben a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, akkor a tanítási év utolsó hónapjában megismételt minősítő vizsgát tesz. A minősítő vizsgán „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés adható. (7). A gyakornok feltölti a portfólióját az Oktatási Hivatal által meghatározott internetes felületre. A vizsga részei: a gyakornok portfóliójának áttekintése, értékelése, portfólió-védés értékelése, a jelölt legalább egy szakórájának vagy foglalkozásának látogatása és értékelése. 3. § (1) Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus az e fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlatot szerzett, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt. A minősítési eljárást a pedagógus legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított kilenc év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvételt a munkáltató írja elő. A minősítési eljárás eredményeként a minősítő bizottság a következő döntéseket hozhatja: „Megfelelt”, „Újabb minősítés szükséges”. (2) Amennyiben a minősítési eljárás az (1) bekezdés b) pontjában foglalt eredménnyel zárult, a minősítési eljárás legfeljebb egyszer, az első sikertelen minősítés után leghamarabb két évvel megismételhető. A megismételt minősítési eljárást legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlatot követően le kell folytatni. (3) A megismételt minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: „Nem felelt meg”. (6) Azt a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógust, aki a minősítési eljárás eredményeként „megfelelt” minősítést kapott, Pedagógus II. fokozatba kell besorolni, 4. § (1) A Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus pedagógus-szakvizsga és a Pedagógus II. fokozatba történt besorolását követően hat év szakmai gyakorlat megszerzése után második minősítési a mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárásban vehet részt. (2) A mesterpedagógus fokozatba lépéshez szükséges minősítési eljárás eredményeként a következő döntések hozhatók: ”Mesterpedagógusi fokozatba lép”, ”Pedagógus II. fokozatban marad”. 2. A gyakornoki idő és a mentor 3. A minősítő vizsga és a minősítési eljárás 5. § (1) A minősítő vizsga és a minősítési eljárás három főből álló bizottság (a továbbiakban: minősítő bizottság) előtt folyik. 6. § (1) A portfólió egy olyan dokumentumgyűjtemény, amely alapján végigkísérhető a pedagógus kompetenciák fejlődése, a pedagógus szakmai útja, tevékenysége, nehézségei és sikerei egyrészt a tények tükrében, másrészt magának a pedagógusnak a reflexiói, értelmezése alapján. A portfólió tartalmi elemei: 4. A minősítő vizsgára és a minősítési eljárásra történő jelentkezés, a minősítő vizsga és a minősítési eljárás, valamint a minősítő bizottságok munkájának szervezése 5. A pedagógusok egyes fokozatokba lépésével kapcsolatos szabályok 6. A pedagógusok illetménypótléka megállapításának részletes szabályai 7. A pedagógusok munkaidejének beosztása 7. § (1) A pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében (2) Egyéb foglalkozás a tantárgyfelosztásban tervezhető, rendszeres nem tanórai foglalkozás, amely 8. Az alkotói szabadság igénybevételének részletes szabályai III. Fejezet A köznevelési intézmények vezetői 9. Magasabb vezetői és vezetői megbízások köre 10. Az intézményvezetői pályázati eljárás lebonyolításának részletes szabályai, a pályáztató feladatai IV. Fejezet A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása a köznevelési intézményekben 11. 12. A rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét köznevelési intézményekben történő elrendelésének szabályai 13. A pályázat és a próbaidő kikötésének mellőzése 14. A nevelő-oktató munkát végzők pótszabadságára való jogosultsága és a szabadság kiadásának szabályai . 15. A köznevelési intézményben nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak besorolására vonatkozó szabályok V. Fejezet Záró rendelkezések 16. Vegyes és átmeneti szabályok 17. Hatályon kívül helyező rendelkezés imre.sipos@emmi.gov.hu