A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Advertisements

Területi államigazgatási szervek

Pályáztatás, vezetői megbízás visszavonása
10. Tétel.
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
2010. december Dudás Katalin
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közszolgálati jog 1. előadás február 15
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
IV. témakör A köztisztviselői jogviszony
IV. témakör A köztisztviselői jogviszony Közigazgatási alapvizsga A diasort hatályosította: Dr. Kiss Sándor június.
Álláshirdetés, pályázat
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkahelyi egészség és biztonság
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Munkaszervezési ismeretek
A közszolgálati jogviszony tartalma
A köztisztviselők jogállásáról…
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Közszolgálati jogviszony létesítése
Képzés, továbbképzés. Milyen képzésre jogosult a köztisztviselő? Jogosult az előmenetelhez szükséges képzésben részt venni. Köteles a központilag vagy.
A munkaviszony megszüntetése
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL „A évi közszolgálati ellenőrzések tapasztalatai.” Jegyzői értekezlet – Heves Megyei Kormányhivatal december 3.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET március 6.
15. Az eladók foglalkoztatása
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A bíróságok: bírák és további személyek
Az ügyészi szervezet és feladatok
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Mindennapok munkajoga – 9. Dr. Csőke Rita
Hogyan (ne) vesszünk el a munka, az informatika és a jog Bermuda-háromszögében? dr. Ormós Zoltán.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Foglalkoztatás a közszférában
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
A KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK JOGVISZONYA
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony Ügykezelői alapvizsga diasor

Az előadás tartalmi felépítése 1. A kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony intézménye 2. A jogviszony tartalma, az ügykezelőkre vonatkozó szabályok

1. A kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony intézménye 1.1. A közszolgálat jellemzői 1.2. A jogviszony alanyai 1.3. A jogviszony keletkezése és megszűnése

1.1. A közszolgálat jellemzői Fogalma: munkavégzés céljából létesített különleges jogviszony többletjogokkal, többletkötelezettségekkel. Tágabb értelemben ide tartoznak: közszolgálati tisztviselők közalkalmazottak, hivatásos szolgálatok dolgozói, bíróságok, ügyészségek dolgozói.

1.2. A közszolgálati jogviszony alanyai Főszabály, hogy a munkáltatói jogokat a hivatali szervezet vezetője gyakorolja. A közszolgálati jogviszony alanyai Munkáltató Munkavállaló kormány- és köztisztviselő állam önkormányzat ügykezelő vezető ügyintéző

1.3. A jogviszony keletkezése és megszűnése Létesítés feltételei: általános különös Létesítés módjai: nyilvános pályázat felvételi elbeszélgetés felvételi vizsga stb. Főszabály: kinevezéssel, határozatlan időre jön létre.

1.3.2. A jogviszony megszűnése és megszüntetése A megszűnés és megszüntetés esetei törvényben meghatározottak! megszűnés: a jogviszony alanyaitól független jogi tények következménye megszüntetés: a jogviszony alanyai akaratnyilvánításának eredménye

2. A kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony tartalma, az ügykezelőkre vonatkozó szabályok 2.1. A jogviszony tartalma 2.2. Az ügykezelőkre vonatkozó szabályok

Tartalom = kötelezettségek + jogok 2.1. A jogviszony tartalma Tartalom = kötelezettségek + jogok Kötelezettségek Jogok általános sajátos - utasítás végrehajtása - vagyonnyilatkozat-tétel - minősített adat megtartása munkavégzéssel kapcsolatos általános munkavégzéssel kapcsolatos sajátos egyéb sajátos jogok

tisztviselők kötelezettségei 2.1.1. A közszolgálati tisztviselők kötelezettségei a) Általános kötelezettségei: feladatait a köz érdekében a jogszabályoknak megfelelően, szakértelemmel és gondossággal, pártatlanul és igazságosan ellátni munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni vezetőkkel és munkatársakkal együttműködni munkáját személyesen ellátni b) Sajátos kötelezettségei: utasítás végrehajtása vagyonnyilatkozat minősített adat megtartása, stb.

Az utasítás végrehajtásának kötelezettsége Főszabály: a közszolgálati tisztviselő köteles felettese utasítását végrehajtani. Meg kell tagadnia az utasítás végrehajtását, ha annak teljesítésével: bűncselekményt, illetve szabálysértést valósítana meg, más személy életét, testi épségét vagy egészségét, ill. környezetét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Megtagadhatja az utasítás végrehajtását, ha annak teljesítésével: jogszabálysértést követne el, saját életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, emberi méltóságában sértené (erkölcsi korlát).

Vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség Célja: a közigazgatás átláthatósága a korrupció megelőzése a közbizalom megerősítése Személyi köre: a törvényben felsorolt beosztásokat, munkaköröket, feladatköröket ellátó köztisztviselők és hozzátartozóik (közös háztartásban élők, pl.: házastárs, élettárs, gyermek)

Titoktartási kötelezettség Illetéktelen személynek és szervnek nem adhat tájékoztatást olyan tényekről, amelyek tevékenysége során jutottak tudomására és kiszolgáltatásuk az állam, a közigazgatási szerv, munkatársa vagy az állampolgár számára hátrányos vagy jogellenesen előnyös következményekkel járna. A közszolgálati tisztviselő köteles megtartani a minősített adatot.

2.1.2 A közszolgálat tisztviselők jogai munkavégzéssel kapcsolatos sajátos jogok (Kttv. szerinti speciális szabályozás): a közszolgálati tisztviselők egyéb sajátos jogai - a munkaidőre, - a rendkívüli munkavégzésre, - a szabadság mértékére vonatkozóan.

2.2. Az ügykezelőkre vonatkozó szabályok (Kormányzati/közszolgálati) ügykezelő az, aki: közigazgatási szervnél közhatalmi, irányítási, ellenőrzési és felügyeleti tevékenység gyakorlásához kapcsolódó ügyviteli feladatokat lát el. KORMÁNY- ÉS KÖZTISZTVISELŐ ÜGYKEZELŐ megkülönböztetés alapja: a tevékenység jellege Ügykezelők általános alkalmazási feltétele: - min. középfokú szakképesítés megléte - büntetlen előélet

Általános szabályok Ügykezelők jogai és kötelezettségei: jogviszony keletkezésétől számított 6 hónapon belül ügykezelői alapvizsgát kell tenni, ha nem teszi, jogviszony megszűnése ügykezelői osztályvezetői megbízás adható (ügykezelőkből álló szervezeti egység vezetésére) tevékenységüket legalább 5 évente értékelni kell illetmény: min. garantált bérminimum; max. az illetményalap hatszorosa vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség bizonyos esetekben szabadság mértéke: 20-30 nap A Kttv.-nek az ügykezelőkre vonatkozó fejezetei csak azokat a rendelkezéseket tartalmazza, amelyek eltérnek a köztisztviselőkre vonatkozó szabályoktól.

Köszönjük a figyelmüket! sikeres felkészülést kívánunk!