Hettita vallás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabóné L. Éva
Advertisements

Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Gyűjtőköri szabályzat
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
REFORMÁCIÓI ISTENTISZTELET
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
Vallástörténet I. Egyiptom istenei
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kérdés és válasz Minták és technikák
Recsk.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Állati papírszobrok Calvin Nicholls Click.
Oltáriszentség, Papság,
A „fény százada”.
19. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
Évközi 6. vasárnap Február 12. – „A” év.
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
Madách Az ember tragédiája elemzés
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
A hidegháború kora
Környezetgazdaságtan 1
II. A biblia tanítása istenről
A középkor kultúrája.
Hunyadi Mátyás
Nagy Király, Fenséges Úr, Király Isten Fia,
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Szerzője Konzulens neve
Paulay Ede Az ember tragédiája.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Hettita vallás

Történeti háttér Prehettita államok Anatóliában (óasszír források, régészeti leletek) óbirodalom (kb. 1650/1560 – 1400. század) középső periódus (15. század), újbirodalom (kb. 1400 – 1185) Főváros Hattusas Nagyhatalmi státusz (szövetségi/vazallus szerződések) Újhettita államok Észak- Szíriában és Dél-Anatóliában

Kulturális-vallási háttér Többnyelvűség (hettita, luwi, palai, hurri, akkád) és többféle írás (babiloni ékírás, hieroglif írás) az írott forrásokban „multikulturális”, több kultúra vallási hagyományát ötvözi (hatti, hurri, indo-európai) Írott források (rítusleírások, himnuszok, fohászok, mítoszok, ómenszövegek) Régészeti források (szentélyek, domborművek, szobrok)

Istenvilág Istenhármasság: Tesub/Adad/Taru/Tarhun, viharisten, szent állata a bika Arinna/Estan/Istannu, napistennő Heb/pat, anyaistennő, III. Hatusilistől azonosítják Arinnával

Yazilikaya Alvilági istenek Összesen 71 istenség, a hettita állami pantheon reprezentációja a 13. század 2. felében, hettita és luvi istenek megfeleltetése hurri istenekkel. Forrásokban említett istenek száma kb. 600 Szarruma Kumarbi Tesub Hepat Alanzu

Jóslási eljárások tipológiája Források: ómenkéréseket tartalmazó táblák (kb. 700 tábla és töredék, néhány tábla kivételével valamennyi a hettita újbirodalom időszakából, zömük Hattusasból), hettita uralkodók imái, májmodellek Technika szerint: égi jelenségek vizsgálata (pl. nap és hold láthatósága), álomómenek, béljóslás (TE, illetve KUŠ-ómenek), áldozati birka viselkedése (ún. „ágy” ómenek), madárómenek, HURRI madárómenek, kígyó ómenek, szimbólum ómenek (KIN ómenek) Eredet szerint: anatóliai eredetű eljárások (madárjóslás, kígyó ómen, szimbólum ómenek), mezopotámiai eredetű eljárások (béljóslás) Szakember szerint: LÚ.ḪAL ill. LÚ.AZU (barû) – béljóslás, áldozati birka viselkedése, HURRI madárómenek; LÚ.MUŠEN.DÙ ill. LÚ.IGI. MUŠEN - madárómen, öreg nő (ḫāšawa) – szimbólum ómen

A szövegek többsége az istenhez intézet kérdés: miért történt valami rossz dolog (pl. a király beteg, a sereg vereséget szenved stb.). Kedvezőtlen ómenek az isteni harag megnyilvánulásai, az ómenkérés a haragvó isten személyének kiderítésére és a harag kiváltó okára vonatkozik Binális kód: igen-nem, kedvező (lazziyattaru)-kedvezőtlen (kallaredu) A szövegek az államvallás rendszerének forrásanyagához tartoznak

Az inkubáció (II. Mursili imájából) Továbbá, ha az emberek valamilyen okból meghalnak, nézd meg azt az álomban, legyen (az oka) meghatározva álomómen által vagy beszéltesd a prófétát („akit az isten birtokol”) vagy figyelemmel arra, amit én parancsoltam minden papnak, aludj tiszta ágyon! Az isten, az én uram jelenje meg (az álomban) és engedje látni azt az álomban. Engedje meghatározni a az emberek halálának okát!

Csillagászati ómenek (horoszkóp) If a child is born in the first month (of the year), this child will demolish his house. If a child is born in the second month, this child will be healthy of heart. If a child is born in the fourth month, this child will be sickly. If a child is born in the fifth month, this child's days will be shortened. If a child is born in the seventh month, a god will favour the child. If a child is born in the eighth month, this child will die, and if it does not die, great distress will seize upon the father and the mother of the child.45

Részletek a hettita ítéletgyőjteményből §44b Ha valaki egy embert rituálisan megtisztít, a maradványokat a hamvasztó helyre (uktūri-) teszi. De ha valaki másnak a házába teszi őket: az fekete mágia (alwanzatar) és a király ügye. §111 [Ha] valaki agyagot [helyettesítő fig]urává formáz meg,49 az fekete mágia (alwanzatar) és a király ügye. §163 Ha valakinek a jószágait isten sújtja, s ő rituálisan megtisztítja őket, hazahajtja őket és az isuwa-t az isuwa-helyre (isuwanalli-) rakja, de ezt nem mondja meg társának, és a társa mindezt nem tudja s jószágait odahajtja és azok meghalnak: kárpótlás lesz.