Hurrá, iskolás lettem! Mikor játszunk újra?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Kompetencia - Interakció Összeállította: Alseczné Sipos Ibolya NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Matematika kompetencia
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programjával Bátán Báta, május 20.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Matematika és módszertana
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Matematika kompetenciaterület
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Projektzárás MARCALI Miért van szükség a magyar közoktatásban változásokra ? Összeállította: dr. Bertók Sándor Közoktatási szakért ő.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Gyermekvilág régen és ma
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
Matematika Kompetenciaterület
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
Elemzési szempontok az óvodai matematikai foglalkozásokhoz.
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
Készítette: Borsiné Csontos Ilona óvodavezető h.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
Miből áll a tehetség? William Stern (1871–1938) hamburgi egyetem Intelligencia kvóciens: IQ =(mentális kor / biológiai kor )*100.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
Közösen a bántalmazás ellen
Előadás másolata:

Hurrá, iskolás lettem! Mikor játszunk újra?

Hogyan éli meg a gyerek a felső tagozatba való átlépést?

boldog, büszke, de hirtelen ő lesz a legkisebb elveszti a biztonságérzetét (a tanító néni hiánya) rengeteg új tanár, elvárás, szabályok sokat kell tanulni

Mire építhet egy felsős tanár?

alsóban folyamatos képességfejlesztés van minden területen kialakult számfogalom eddig szinte csak tapasztalati úton ismerkedtek a matematikával síkbeli- és térbeli tájékozódás alapjait ismerik geometria építések, rajzolások, színezések alap mértékegységek ismerete

A gyerekek gondolkodásának fejlesztése

a mentális kor szórása ötödikben akár 4 év is lehet a fogalmi rendszer kialakulása nem egyenletes és nem is egységes alsóban többségében mintakövető gondolkodás volt fejleszteni kell a problémamegoldó és az alkotó gondolkodást felfedeztető matematika órák

Az ismeret kompetencia alapú feldolgozása

a gondolkodás szintjein végig kell vezetni őket: ismeret, megértés, alkalmazás, elemzés, egybefoglalás, értékelés a tanulási út folyamán egyre kisebb a pedagógus felelőssége alkalmazott tudás szükséges, pl.: Készíts plakátot, az alábbi három téma közül választhatsz: Reklámozd a négyzetet! Járasd le a téglalapot! – lejárató kampány Készíts négyzet versus téglalap választási plakátot!

Lelkes munka

Részletek a gyerekek munkáiból: Vegye meg ezt a mágikus alakzatot, csak most kaphat egy síkbeli alakzathoz 4 tükörtengelyt! Ne sajnálja rá a pénzt! Ha 6 négyzetet vesz, még egy kockát is építhet belőle! Unja már, hogy minden téglalap alakú? Vagyonokat költ és csak 2 szimmetriatengelyt kap cserébe? VÁLTOZTASSON! Eddig csak álmodott arról, hogy a kerület egy szorzással kiszámítható legyen? Vásároljon most négyzetet!

Játszani kell!!!

A 6 – 12 (szerintem bővíthető sokszor 17-ig is) éves gyerekeknek leginkább megfelelő tevékenysége a játék a tanulás szerves része lehet növeli a belső motivációt felébreszti a tantárgy szeretetét jó munkalégkört teremt növeli a matematika népszerűségi indexét a tanárnak is jól esik

Mindenkire szükség van!

a tanulók tudásában és képességeiben egyaránt nagy különbség van differenciálni kell lehet direkt módon, különböző feladatok kiosztásával talán hasznosabb az olyan feladatok kitűzése, amelyekben mindenki a képessége szerint teljesíthet mindenkinek jár a „Nélküled nem sikerülhetett volna!” érzés meg kell tanítanunk a gyerekeket csoportban dolgozni, mert az élet egyre több területen ezt követeli tőlünk

Szabaduló tantermek

a szabaduló szobák mintájára készült az óra kerettörténettel kezdődik (pl.: mentsük meg a világot) a gyerekek az idő ellen (nem egymás ellen!) versenyeznek kell egy jó közös cél (egy + pont, vagy dolgozatnál felhasználható +1 pont vagy egy szem finom cukor – a sikeres kiszabadulás után kettő darab szabadon választható) kell egy jó feladatsor, amit a legerősebbek sem tudnak egyedül, ennyi idő alatt megoldani, a cél, hogy mindenki dolgozzon! a feladatsorok hazavihetőek, egy feladat benne lesz a témazáró dolgozatban

A csoportmunka varázsa

heterogén csoportmunka (4 – 5 fős) nehezedő feladatsor, kb 10 feladat, a, b, c alfeladatokkal kooperatív csoportmunka - egész csoport együtt dolgozik (18 – 20 fő) - a csoport erősségétől függően 25 – 40 feladat - a gyerekek osztják be egymás között a feladatokat - a táblára került megoldásokat én ellenőrzöm, itt már nincs javítási lehetőség

Kerettörténet ötletek: Gonosz matekorkok megtámadták a világot… Geotrollok támadták meg a Földet... A Földön ki akarják kapcsolni az internetet, fejtsd meg a négyjegyű kódot, hogy… A mindent tudó szörnyek ellopták az összes titkunkat, már csak 40 percünk maradt, hogy a galaktikus zsoldoshadsereg… Chuck Norris bajban van és már csak Ti segíthettek… Mark Zuckerberg törölni akarja az összes Fb profilt, már csak… Napi 1 percre akarják korlátozni világszerte az internetes eszközök használatát, csak ti segíthettek…

Felhasznált irodalom: Vincze Szilvia: A matematikai képességek összetevőinek vizsgálata és kapcsolata az intelligenciával Korányi Margit: Megértési deficitek Kerry: A kérdezés készségei Kalmár – Urbán – Reiman: A Kalmár verseny feladatai, 2006-2012., A természettudományi Közlöny 2014. I. különszáma Zrínyi feladatok, 2005 – 2018., Mategye Alapítvány, Kecskemét Scherlein Márta: Fejlesztő fejtörő, Műszaki Kiadó 2012. Szűcs Édua karikatúrái

Példák A kétféle szabaduló tantermes példára egy-egy feladatsor, megoldással, kerettörténettel szintén megtalálható ezen az oldalon!

Köszönöm a figyelmet! Paróczay Eszter eszter.paroczay@gmail.com