A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
Elhívás, Felkészítés, Elküldés
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Tanítványság Tanítványság koncepció – szemlélet
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Elhívás, Felkészítés, Elküldés
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
1. hét Bevezetés. 1. hét Bevezetés Mi az ön neve?
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
Jézus enyém, s én az Övé, mert Jézus a szeretet… Alleluja, Krisztus Jézus, amen! Elvezet a friss vizekre, mert Jézus a szeretet… Alleluja, Krisztus Jézus,
Természetes Jelek A mosoly a jókedv, bizalom jele…
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
A Magyar Szent Korona, Királyi Jogar és az Országalma.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Gitáros énekek.
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
Nagyböjt első hete.
Ballagók búcsúztató áhítata.
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
BÖJT 2014.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Atyaság II. Készítette: Jon A. Palmer. Előző prédikáció összefoglalása: – Az ember hasonlít Istenhez, aki férfi és asszony 2in1 – Isten tökéletes akarata,
Az Újszövetség könyvei
{ Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Nehéz kérdések, Békevár, Jóföldi Endre, 2012.
Jézus követése Ifjúsági óra.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Adj hálát Istennek Szívvel, szájjal, élettel, Ki most is mindent jól Cselekszik mindenekkel! Csak jót ad nekünk is Mi bölcsőnktől fogva, Nagy irgalmasságát.
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
XI Évközi Vasárnap Á - év
Nagyböjt II Vasárnapja Á - év
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.
Isten vezetése Prédikáció szeptember 24.. Ígéretek Ézs 48,17 „Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Húsvét bennünk! „Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” Efézus 5,14.
Közösségünk van egymással
Véred árán, hogy megválts.
A tanítványi élet igazi erőforrása és legnagyobb akadálya
Egy igazi tanítvány követi Krisztust
Vecsés gyülekezet látása
Egy igazi tanítvány szolgálja Krisztust
Törvény alatti állapot:
Húsvét II Vasárnapja B év
Nagyböjt II Vasárnapja Á - év
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Húsvét III vasárnapjaC - év Jn 21,1-19.
Isten hozott, hogy megáldjon!
Kérdések az alkalom előtt
Kérdések az alkalomhoz:
Betelve Szentlélekkel!
A teremtő és gondviselő Atya
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
„47Az első ember földből, porból való, a második ember mennyből való
Előadás másolata:

A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája Máté 16,21-25 Lukács 6,12-16 Efézus 4,25

Gyülekezetünk célja: Célunk, hogy Isten dicsőségére éljünk, azzal hogy Jézus Krisztust követjük és másokat is az Ő követésére hívunk.

Tanítványi és gyülekezeti identitásunk kapcsolata: Tanítványi identitásunk összekapcsol az egyetemes egyházzal Krisztus Testtel Tanítványi életünk növekedésének örömét és kínjait egy konkrét gyülekezet közösségében élhetjük meg (?!)

Az individualizmus öngyilkos ellentmondásai: Amíg a magzat nem születik meg a szülő jogai a legfontosabbak (születés előtt a szülő az isten) Amikor megszületett a gyermek jogai a legfontosabbak (születés után a gyermek az isten)

Mi a baj az izmusokkal ? Az egyén mindenek felett(individualizmus) A közösség mindenek felett(kommunizmus) Az ember mindenek felett(humanizmus) A férfi érdekei mindenek felett(hím sovinizmus) A nők érdekei mindenek felett(feminizmus) A fajom érdekei mindenek felett(rasszizmus)

Hiányzik belőle Isten ISTEN MINDENEK FELETT!

Az ember szeretetközösségre teremtett lény: Szeretet közösség Istennel Szeretetközösség embertársainkkal A természetfelettinek és természetesnek különleges szövete Ha a szőttesből hiányoznak a vezető szálak darabjaira hullik

A bűn kiszakít ebből a közösségből: Megtöri a közösséget Szembefordít Istennel egymással Ránk szakad a magány (Ádám, Éva, Ákán, Júdás…) Az együtt elkövetett bűn cinkosságot teremt de közösséget nem!

Mit tehetünk ilyenkor? Megmaradunk a lázadás állapotában, senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit csinálok, hogyan élek, ez az én életem és azt teszek vele amit akarok (következmény világ szerinti szomorúság) Bűn okozta magányunk Isten karjaiba visz. A születés fájdalmas magányát a családba érkezés, közösség öröme követi

A szülés és születés „magánya”: Jézus szerepe A Szentlélek szerepe Az ember szerepe A gyülekezet szerepe

„Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja azt.” 

A családba érkezés a befogadás öröme, felelőssége, fájdalmai: - Az érkezés és befogadás öröme Az érkezés és befogadás felelőssége Az érkezés és befogadás fájdalmai

„Kérlek tehát titeket én, aki fogoly vagyok az Úrért: éljetek ahhoz az elhívatáshoz méltón, amellyel elhívattatok, teljes alázatossággal, szelídséggel és türelemmel; viseljétek el egymást szeretettel, igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével…Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak.”

„Történt azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát. Amikor megvirradt, odahívta tanítványait, és kiválasztott közülük tizenkettőt, akiket apostoloknak is nevezett: Simont, akit Péternek nevezett el, Andrást, a testvérét, Jakabot és Jánost, Fülöpöt és Bertalant, Mátét és Tamást, Jakabot, Alfeus fiát és Simont, akit Zélótának neveztek, Júdást, Jakab fiát és Júdás Iskáriótest, aki árulóvá lett.”

Az újraszületés fájdalmai: „…Gyermekeim, akiket újra fájdalmak között szülök meg, amíg kiformálódik bennetek Krisztus. Szeretnék azonban most ott lenni nálatok, és más hangon beszélni veletek, mert bizonytalanságban vagyok felőletek.”

Gondolatok kérdések a kiscsoportos beszélgetéshez 1 Gondolatok kérdések a kiscsoportos beszélgetéshez 1. A tanítványi növekedés örömei és kínjait egy konkrét gyülekezetünkben tudjuk megélni. Milyen örömöket nehézségeket tapasztaltál meg Jézus tanítványaként? 2. Aki mindenkivel közösségben van, az senkivel nincs közösségben. Hogyan éled meg a tanítványi közösséget a hétköznapok során? 3. Az elhívás személyes. „Tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét.” Mit jelent megtagadni magam? Megtagadni érzelmeimet, gondolataimat (saját bölcsességemet), akaratomat. Tudnál erre pldát mondani az életedből.