3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

Az Ószövetség könyvei.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Ki v a gy o k ÉN ? Mi az életem értelme?.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Jézus te vagy minden álmom
IGAZ-GYŐNGYŐK.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Ez az a nap, ez az a nap, mit az Úr szerzett,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Örvendjetek, vigadjatok,
Örvendjetek, vigadjatok,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Isten mondta.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Lelkem áldja Neved Istenem, Mert Te fény vagy a sötétben
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Jézus hű Megváltó.
Zsoltárok 40:1-9 Bízni az Úrban és emberekben Isten jelenlétében felismerni, hogy Ő mindig lát és hall minket Megismerni Krisztust, megérteni és cselekedni.
„… amikor hallgattátok az Istennek általunk hirdetett igéjét, nem emberi beszéd ként fogadtátok be, hanem Isten beszéde ként, aminthogy valóban az, és.
Imádság Keveset lenni Istennel annyi, mint kevésnek lenni Istenért (E.M.Bounds)
Isten vezetése Prédikáció szeptember 24.. Ígéretek Ézs 48,17 „Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened,
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
55.
Református istentisztelet
Igeolvasás „Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. 8Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének.
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
Értékeld az elmúlt évet:
Isten akarata szerint élni ma
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
376.
Miért olyan fontos a hit?
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
Betelve Szentlélekkel!
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
A 8. parancsolat Ne lopj! (2Móz 20,15).
Isten lakhelye.
Vágyaink és kívánságaink
Előadás másolata:

3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)

Jézus Krisztus neve is az ő személyiségének a lényegét jelenti. Az ókorban - A név kifejezte viselőjének a személyiségét. - A névadás hatalmat, hierarchiát fejezett ki. - Az első embernek Isten adott nevet, Ádám pedig az előtte elvonuló teremtményeknek. - A név nem azt jelentette, hogy kit hogyan hívtak, hanem azt, hogy ki az, akit a név takar. Jézus Krisztus neve is az ő személyiségének a lényegét jelenti.

Ez a név tehát a bizalmat fogalmazza meg és nem a biztos tudásra épít. Isten úgy mutatkozik be számunkra, hogy velünk van és tapasztalhatjuk erejét, hatalmát ebben a világban! Jézusban pedig emberré lett! Mózesnek és Izráelnek semmi más biztosítéka nincs, mint a névben megfogalmazott ígéret: veled leszek. Ez a név tehát a bizalmat fogalmazza meg és nem a biztos tudásra épít. Így a tiltás: - az átkozódásra - a káromkodásra - a hamis esküre terjed ki. A Heidelbergi Káté a harmadik parancsolat magyarázatában a beszéd tisztaságát emeli ki!

Mózes kérdezte meg Istent: Ki vagy te? „voltam, aki voltam” Mózes kérdezte meg Istent: Ki vagy te? „Vagyok, aki vagyok” Azért nem mondja meg Isten a nevét, hogy ne éljünk vissza vele. „leszek, aki leszek” Az embernek egyáltalán nem fontos tudni az Isten nevét! Isten neve a héber létigéből származik, ami többféleképpen értelmezhető. JAHVE „VAGYOK AKI VAGYOK” „Vagyok, aki leszek.” Titokzatos és szent cselekvő jelenlétét azonban megígéri nekünk. ÖRÖKKÉ LÉTEZIK és MINDENÜTT JELEN VAN!

Amit a parancsolat tilt: „Mindenekelőtt pedig, testvéreim, ne esküdjetek se az égre, se a földre, se más egyébre. Hanem legyen az igenetek igen, és a nemetek nem, hogy ítélet alá ne essetek. „ (Jak 5,12) Amit a parancsolat tilt: Tilt mindenféle erőfitogtatást Isten nevében. Ha Isten munkáit lekicsinylően, gyalázva illetjük. Ha Isten igéjével vagy titkaival kapcsolatban elhamarkodottan, gonoszul visszaélünk nagyravágyásból, kapzsiságból vagy élcelődésből. Ha Istennel kapcsolatban olyasmit gondolunk, mondunk, ami nem felel meg neve fenségének, és nem neve magasztalására szolgál. A modernkori káromkodás a hitetlenség demonstrációja, az Istentől elidegenedett ember önleleplezése. Isten akaratának hívni az emberi akaratot. Tiltja a hamis esküt.

Isten neve szent! Isten nevének a helyes használata Dicsőítés Őszinte imádság Szavainkkal és egész életünkkel tisztelhetjük Istent! Olyan módon használni Isten nevét, ami kifejezi az iránta való tiszteletet. Isten nevének a helyes használata Istenről való bizonyságtétel Dicsőítés

Az ima és ének, mint Isten nevének tisztelete, s hitünk erősítője jelenik meg. Jézus közel hozta az emberhez Isten nevét azzal, hogy az általa tanított imádságban így szólította meg Istent: „Mi Atyánk…”. Református énekeskönyv: 119. zsoltár 28. vers Sem éjjel, sem nappal meg nem szűnöm. A te nevedről gyakran emlékezni; Szent parancsolatidat keresem. Főképpen erre szoktam vágyakozni. Minden előtt magamban elszántam, hogy a te törvényedet én megtartsam.

„Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben Istennek.” (Kol 3,16) Még a legszebb szó is kiüresedik, ha túl sokszor mondjuk ki. Éppen ezért adjuk meg Istennek is azt a tiszteletet, hogy ne fölöslegesen, üresen – hanem mindig tartalommal mondjuk ki a nevét.

Képek hivatkozása: shutterstock_216872554.jpg bible-2029386_640.png people-2590551_640.jpg shutterstock_215109367.jpg