Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zsugorkötés.
Advertisements

1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Internet tudományos használata
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
Brikettálás – új innovatív technológia
Hogyan közelíthető meg Kelenföld kocsiszín vágányhálózata a Bartók Béla úti villamosvonalról? A Kelenföld kocsiszín előtti kezelővágányra a Móricz Zsigmond.
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
ELŐNYÖK – megbízható működés
Technikai lehetőségek, korlátok, kihívások
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
Természeti erőforrások
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
A HŐHATÁS ÖVEZET KEMÉNYSÉGÉNEK BECSLÉSE EGYSZERŰ MÓDON
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Microsoft songsmith Zenekészító program.
Animációk.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Pontrendszerek mechanikája
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
3. A robot képernyőmenüje
Számítógépes szimulációval segített tervezés
RUGÓK.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
A légkör anyaga és szerkezete
Ékkötés.
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Halmazállapot-változások
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Reteszkötés.
Szegecs és szegecskötés
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Épületek egészségtana
Összeállította: J. Balázs Katalin
Ivóvíz térfogatáram adatgyűjtő egység összeállítása és a beüzemelés egyes tapasztalatai Előadó: Kiss András.
GIGÁSZI ERŐK.
Futás oktatása, Futóiskola gyakorlatok
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
A Föld, mint égitest.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Illesztések.
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Környezet egészségtan
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés A zsugorkötés az egymásba helyezett alkatrészek fedése következtében jön létre. A szerelés előtt a furat és a tengely között fedés van, azaz a tengely átmérője valamivel nagyobb mint a furaté. A zsugorkötésben az érintkező felületek között fellépő tapadási súrlódási illetve a súrlódási erő segítségével változó, lökésszerű nyomaték is átvihető. Alkalmazása: zsugorkötés segítségével erősítik fel pl. a vasúti kocsik kerékvázát, lendítőkerekeket, fogaskoszorúkat, gördülőcsapágyakat Kialakítása sajtolással A két alkatrész egyesítő sajtolóerő az alkatrészek középtengelyének irányába hat. Kis vagy közepes fedés esetén a tengely egy elegendően erős préssel, hidegen a furatba sajtolható

Zsugorkötés Előkészítés A tengely vagy furat sarkát 2-5 mm hosszan 5 fokkal kell finomítani, hogy a préselés során az anyagok ne forgácsololódjanak. A tengelyt és a furatot gépolajjal, repceolajjaj, lenolajjal vagy gépolajjal kell bekenni. Repceolajjal érhető el a legjobb tapadás, az alkatrészek helyzetét pontosan be kell állítani. Sajtolás folyamata a préselést lassan kell végezni, hogy az anyagnak legyen ideje kitágulni. Sebessége max. 120 mm/min. Tilos a préselést gyorsan, ütésszerűen végrehajtani. Létrehozott állapot: a zsugorkötés legnagyobb szilárdságát csak mintegy két nap múlva éri el. Pontosan, jól végrehajtott egybesajtolás esetén a kötés többször is oldható is visszaállítható.

Zsugorkötés Sajtolással előállított zsugorkötés

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása felmelegítés és /vagy mélyhűtés útján Nagyobb átfedés és átmérők esetén a zsugorkötést a külső rész felmelegítése vagy a belső rész mélyhűtése útján hozzák létre. Kialakítása felmelegítéssel: a bonyolult vagy készremunkált gépalkatrészeket olaj, fém vagy sófürdőben kell felmelegíteni→ különben torzulnak. Ügyelni kell, hogy az edzett vagy nemesített gépalkatrészeket ne melegítsék a megeresztési hőmérséklet fölé. Egyszerű alkatrészek gázlánggal melegíthetők fel. A felmelegítés következtében a ráillesztendő elem átmérője megnő és az alkatrészek összeilleszthetőek lesznek.

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása a külső rész felmelegítése útján A külső rész lehűléskor összezsugorodik és kialakul a szükséges rugalmas szorítóerő

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása mélyhűtéssel Ennél az eljárásnál a belső részt szilárd széndioxid (szárazjég) segítségével kb.-70 C-ra vagy folyékony nitrogén, folyékony levegő segítségével kb. -190 C-ra mélyhűtik és ezáltal térfogatát lecsökkentik→ az alkatrészek egymásba illeszthetőek lesznek.

Zsugorkötés Zsugorkötés kialakítása olajnyomással

Zsugorkötés kialakítása olajnyomással Amennyiben a zsugorkötést előreláthatólag többször oldani kell, akkor a belső részben ( már a gyártás során ) olajcsatornákat alakítanak ki. Az oldást illeszkedő felületek közé sajtolt olaj segítségével végzik. A fokozódó olajnyomás hatására a kötés a megfelelő nyomás elérésekor hirtelen oldódik. Forrás: Internet Szerkesztette: Jung Péter