Készítette: Honti Péter dietetikus 2018.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!
8. rész. A koleszterin Klikk a folytatáshoz. A koleszterinről sűrűn írnak a sajtóban, gyakran foglalkoznak vele a televízióban is. Nem véletlenül, hiszen.
NETA Készítette: Lampert László főhadnagy. Jogszabály évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról évi CIII. törvény a népegészségügyi.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Az energiaital igazi arca Az energiaital olyan ital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Élelmiszeripari mérnök
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Egészséges táplálkozás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Becslés gyakorlat november 3.
Az egészséges táplálkozás
Áramlástani alapok évfolyam
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
A napsugárzás jótékony hatásai:
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
Étlap Mark Wotney űrhajósnak, aki túlélte a lehetetlent, csontritkulása volt és az egyedülléttől ideges lett.
Költséghatékonyság a vendéglátásban
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
Colorianne Reinforce-B
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
1993-as közoktatási törvény
Halálozás kiemelt halálokok szerint keringési daganatos emésztőszervi külső okok légzőszervi.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Idegi problémás , és gyengén látó embereknek .
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Közétkeztetési Kerekasztal
Életfeltételek, források
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *
Avagy vissza az őskorba!
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Aktív, egészséges életmód
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Szívünk egészsége – az egészséges táplálkozásról
Új pályainformációs eszközök - filmek
Egészséges élet – egy életen át I.
14 év szakmai tapasztalat
Készletek transzformációja
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Binomiális fák elmélete
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Előadás másolata:

Készítette: Honti Péter dietetikus 2018. Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2018.

Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is.

Kiegyensúlyozott táplálkozás Energiát adó tápanyagok • Fehérje 1g=4,1 kcal – Állati (komplett) – Növényi (inkomplett) • Szénhidrát 1g=4,1 kcal – Keményítő – Cukrok – Rost (nem ad energiát!) • Zsír 1g=9,3 kcal – telített – (egyszeresen és többszörösen) telítetlen zsírsavak

Javasolt energiamegoszlás: fehérje:12-15%, zsír: max.30%, CH: 55-58%

Táplálkozási piramis

Kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Gabonafélék, Zöldségek, Gyümölcsök,Tejek, Tejtermékek,Húsok   Rendszeres fogyasztásuk jelenti az egészséges táplálkozás alapját

Gabonafélék,kenyerek • Teljes kiőrlésű lisztekből, Graham lisztből   • Teljes kiőrlésű lisztekből, Graham lisztből készült kenyerek, péksütemények, zabpehely, búzapehely, árpapehely, rozspehely, búzacsíra, barna rizs, müzlik…. • Keményítő, rostok, B1, B6 vitaminok, inkomplett fehérjéket tartalmaz

Zöldségek,gyümölcsök • Napi többszöri (legalább 5 alkalommal) zöldség és gyümölcs fogyasztása – (kb. 0,6-0,8 kg/nap) • Rostok, ásványi anyagok, vitaminok, biológiailag aktív hatóanyagokkal

Zöldség-gyümölcs fogyasztás • Szendvicsekhez: paprika, paradicsom, retek, uborka, saláta, és idény jellegű zöldségek • Müzlibe gyümölcs, • Italnak 100%-os gyümölcslé, frissen facsart gyümölcsök és zöldségek leve, smoothiek • Ebédnél zöldség-, vagy gyümölcsleves – akár krémlevesnek elkészítve, főzelék köret, rakott, vagy töltött főzelékek, kiegészítésül savanyúságok, saláta • Kisétkezésekhez saláta, többféle zöldség, vagy gyümölcs • Édességek: gyümölcsös sütemények, akár sütés nélkül készíthető zabos, teljes kiőrlésű, illetve kakaós gyümölcsös sütemények

Tej, Tejtermékek • Fehérje (komplett forrás) • Tejcukor • Kalcium • (rejtett zsírok!)

Tej és tejtermékek • A tej és a tejtermékek csoportja igen értékes, fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap: 3-4 egységet • Naponta igyunk fél liter tejet, válasszunk minél gyakrabban savanyított tejterméket (aludttej, kefir, joghurt) – A tejsavbaktériumokat tartalmazó savanyított termékeknek kedvező hatása van az egészséges bélflóra, és emésztés fenntartásában • Fogyasszunk gyakrabban sovány, vagy félzsíros túrót • Együnk rendszeresen sovány sajtot

Napi ½ liter tej, vagy annak megfelelő tejtermék • Reggelihez tejes ital vagy sajt vagy túrókrém, körözött • Kisétkezésekre kefír, joghurt, gyümölcsjoghurt, tejes turmixok, tejdesszertek, túrós sütemények • Ételekbe tej (zöldborsófőzelék, spenót), tejföl (zöldbableves, rakott krumpli), sajt (csőben sült karfiol, milánói makaróni) • Smoothiek, vagy gyümölcsturmixok készítéséhez sovány, zsírszegény joghurt

Húsok, húskészítmények, halak • Tejes értékű (komplett) fehérjék forrása • Vas • Rejtett zsír • Belsőségek: koleszterin forrás! • Tengeri halak: omega-3, és telítetlen zsírsav

Húsok, húskészítmények, halak, tojás Fogyasszunk rendszeresen, hetente legalább egyszer tengeri halat, vagy tenger gyümölcseit tartalmazó keveréket   • A napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70 %-a húsokkal és húskészítményekkel kerül a szervezetbe – 20 % tejjel, 10 % tojással; növényi eredetű táplálékokban nincs B12-vitamin. • A húsokból és húskészítményekből a vas jól felszívódik, – a növényi eredetű vas felszívódása elégtelen, de hús-feltét, vagy -kiegészítés hatására a főzelékfélékből is jelentősen nő a vas hasznosulása.

Húsfélék • Sovány húsrészek, sovány felvágottak   • Sovány húsrészek, sovány felvágottak • Zsírszegény készítési módok: párolás, grillezés, sütőben, alufóliában, sütőzacskóban sütés, a bő zsírban sütés (pl. rántott hús) helyett • Hetente legalább egyszer halat is tegyünk az asztalra!

Halak, omega-3 és telítetlen zsírsavak A hideg-tengeri halak, és tenger gyümölcsei húsában lévő omega-3 és telítetlen zsírsavak: • csökkentik a vérben a triglicerid szintet • gátolják a vérrögképződést, az aritmiás szívműködés kialakulását, • erősítik a szervezetet védő immun- rendszer működését, • gyulladáscsökkentő, regeneráló hatásúak • Ezek a kedvező hatások heti egyszeri fogyasztás esetén már jelentkeznek, – szív- és érrendszeri betegségek esetén hetenként két - három adag javasolt

Só és sózás • A túlzott konyhasó / nátrium-bevitel egyes betegségek kockázati tényezője. • Csökkentsük a só bevitelt, különösen fontos ez a gyermekek számára,mert a gyermekkorban kialakult ízlés az egész életre kihat. • Ne sózzunk, vagy csak igen kevés sóval ízesítsük ételeinket! • Kerüljük a sóban gazdag élelmiszereket! • Használjuk ízesítésre a zöld és száraz fűszernövényeket, amelyekkel részben pótolható vagy elfedhető a sós íz hiánya

Cukor • A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. • Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket, italokat vagy üdítőket • Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok, italok és üdítők gyakori fogyasztását • Az édesség iránti vágyat csillapítsuk Inkább gyümölcsökkel

• A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet – cukrozott italok helyett • A természetes forrásokból – tej, gyümölcsök, egyes zöldség- és főzelékfélék – származó cukor mennyisége tökéletesen elegendő az ember számára. • A cukorban gazdag élelmiszerek jellemzően az "üres kalóriák" • A rendszerint nassolás formájában elfogyasztott üres kalóriák jelentősen megnövelik az elhízás, és a szív-, és érrendszeri megbetegedések veszélyét.

Táplálkozás hibái, következményei Hiba lehet: Ezek következményei: • szükséglethez képest több vagy kevesebb étel • egyoldalú táplálkozás • nem megfelelő étkezési időpontok • túlsúly • anorexia nervosa, bulimia nervosa, orthorexia nervosa • táplálkozási hiány • teljesítmény romlás

A sporttáplálkozás célja • Edzéshez szükséges Energia és Tápanyag ellátás biztosítása • Optimális fizikai állapot biztosítása a meccsre • Meccshez szükséges Energia és Tápanyag ellátás fedezése • Az elfáradás, kimerülés késleltetése • A regenerációs idő lerövidítése

A sportolóknak adható gyakorlati tanácsok • az izzadás miatt: ásványvíz, gyümölcslevek, sportitalok, tea, limonádé, víz – a teljesítmény csökkenés megelőzéséhez • kenyér, rizs, tészta, müzlik... - a fáradtság kivédéshez • sovány húsok, zsírszegény tej, tejtermékek, tojás, bab, borsó, lencse… - az izomépítéshez • reggel és este egy-egy probiotikus kefir, vagy joghurt – az emésztés javításához • napi ½ kg gyümölcs, zöldség - sokszínűből válogatva – a sejtek antioxidáns védelméhez • étrend kiegészítés • tejből legfeljebb 0,5 - 1 l/nap – kalcium • az alkohol kerülése – vízhajtó, illetve plusz energia

Folyadékpótlás fontossága • Az edzés során megemelkedik a testhőmérséklet. • Ezt a szervezet izzadással, folyadékvesztéssel tudja kontrollálni. • Minden liter elpárolgott izzadtság - 600 kcal hőenergiát jelent. • A vérkeringés – szervezet hűtése, oxigén- és tápanyagszállítás,salakanyagok eltávolítása • A test működéséhez (izom, agy, vér) és a maximális teljesítményéhez alapvető a víz. • Az izmok csupán 2-3%-os vízvesztesége - 10%-os erőcsökkenést okoz az izomrostokban, és 8%-os gyorsaságveszteséget idéz elő. • Futás közben akár 1 óra alatt 1l folyadékot is veszíthetünk, 10oC-on.

A kiszáradás tünetei, elkerülése • fáradtság • étvágycsökkenés • kipirult bőr • fejfájás • sötét, erőteljes szagú vizelet • hőmérséklet intolerancia A kiszáradás elkerülése • Minden edzés/meccs előtt legkésőbb fél órával 1-2 pohár folyadékot kell inni. • A résztávok, pihenőidők alatt gondoskodni kell a folyadékpótlásról • 1 órát meghaladó mozgásnál 15-20 percenként ajánlott 1-2 dl vizet meginni • A legjobb folyadékpótló az izotóniás ital, - energiát, ásványi sókat is pótlunk, és kedvező az edzés közbeni felszívódása

Az optimális sportital • Izotóniás ozmolaritása 280-330 mosm/l; • A hipertóniás ozmolaritása 350 mosm/l feleltti - a sejtekből vizet von el, • A hipotóniás ozmolaritása 200 mosm/l alatti – vízmérgezést okozhat, extrém esetben szükség lehet akár erre is. • Szénhidrát forrásként többféle (fruktóz, glükóz és maltodextrin) vegyület kombinációját tartalmazza. • Az optimális a 6-7% szénhidrátot tartalmazó ital, (felszívódás, energiaszolgáltatás) • Na-t is tartalmaz, amely a szőlőcukorral együtt segíti a folyadék felszívódását • Szénsav- és koffeinmentes, a gyomorpanaszok és vizelethajtás (dopping) elkerülése miatt • 10 oC hőmérséklet alatti folyadék gyorsabban és jobban felszívódik.

Mit ne tartalmazzon a jó sportital? • fehérjét • zsírt • szénsavat (gyomor feszülés) • serkentőt (koffein) – vizelethajtó! • doppinglistás anyagot

Természetes izotóniás italok • 6 dl 100%-os gyümölcslé • 4 dl szénsavmentes ásványvíz • 1-1,5 g (1 mk) konyhasó • 8 dl szűrt gyümölcslé • 2 dl szénsavmentes ásványvíz • 1-1,5 g (1 mk) konyhasó

Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszer csoportok (37/2014 EMMI rendelet szerint) 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék 6 év feletti korcsoport részére 1,5% vagy ez alatti zsírtartalmú tej négy adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható

Kerülendő élelmiszerek (37/2014 EMMI rendelet szerint) sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra 30%-nál magasabb zsírtartalmú húst 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítményt 15 éves kor alatti korosztály számára 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú italt, energiaitalt, alkoholt tartalmazó élelmiszert szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt édesség önállóan ebédként nem adható, egyéb étkezésként kizárólag a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható

7-10 éves korcsoport, napi adagok Hús, vagy hal készítmények: 80-100g Tej: 2-2,5dl Kefir, joghurt: 1–2 dl Gyümölcsjoghurt: 1–2 dl Sajt szendvicshez: 30–50 g Túró étkezéshez: 30–40 g, ételkészítéshez: 70-100g Tejföl: 30-40g Kenőzsiradékok (vaj, vajkrém, margarin): szendvicshez: 0–20 g Méz: 5–20 g, cukor teában: 0–9 g Gabonapehely hidegétkezéshez: 30–50 g Tészta körethez: 50–70 g, körethez zöldséggel: 30–50 g Teljes kiőrlésű kenyérfélék: 40–60 g, gabonaszelet 1–2 db Burgonya rakott ételhez, körethez: 180–230 g Zöldségek nyersen salátákhoz: 70–100 g, levesekhez: 60–90 g, főzelékhez, körethez: 150–200 g Gyümölcsök: 70–120 g, gyümölcs alapú italok és zöldséglé: 1-2 dl Olajos magvak: 20-30g

11-14 éves korcsoport, napi adagok Hús, vagy hal készítmények: 90-110g Tej: 2-2,5dl Kefir, joghurt: 1–2 dl Gyümölcsjoghurt: 1–2 dl Sajt szendvicshez: 40–60 g Túró étkezéshez: 40–50 g, ételkészítéshez: 80-110g Tejföl: 30-50g Kenőzsiradékok (vaj, vajkrém, margarin): szendvicshez: 0–20 g Méz: 10–20 g, cukor teában: 0–10 g Gabonapehely hidegétkezéshez: 40–60 g Tészta körethez: 60–80 g, körethez zöldséggel: 40–60 g Teljes kiőrlésű kenyérfélék: 50–70 g, gabonaszelet 1–2 db Burgonya rakott ételhez, körethez: 200–250 g Zöldségek nyersen salátákhoz: 80–110 g, levesekhez: 70–100 g, főzelékhez, körethez: 180–230 g Gyümölcsök: 70–150 g, gyümölcs alapú italok és zöldség lé: 1-2 dl Olajos magvak: 20-30g

15-18 éves korcsoport, napi adagok Hús, vagy hal készítmények: 100-120g Tej: 2-3dl Kefir, joghurt: 1–2 dl Gyümölcsjoghurt: 1–2 dl Sajt szendvicshez: 40–70 g Túró étkezéshez: 40–60 g, ételkészítéshez: 100-150g Tejföl: 30-60g Kenőzsiradékok (vaj, vajkrém, margarin): szendvicshez: 0–20 g Méz: 20–30 g, cukor teában: 0–10 g Gabonapehely hidegétkezéshez: 40–80 g Tészta körethez: 80–100 g, körethez zöldséggel: 50–70 g Teljes kiőrlésű kenyérfélék: 60–100 g, gabonaszelet 1–2 db Burgonya rakott ételhez, körethez: 250–300 g Zöldségek nyersen salátákhoz: 100–150 g, levesekhez: 80–120 g, főzelékhez, körethez: 200–250 g Gyümölcsök: 80–150 g, gyümölcs alapú italok és zöldség lé: 2-3 dl Olajos magvak: 30-40g