Jogszabályok alkalmazása, összehangolása és módosítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A SZOCIÁLIS TÁMOGATÁSI RENDSZER MUNKÁRA ÖSZTÖNZŐ ÁTALAKÍTÁSA ÚT A MUNKÁHOZ február.
Polgármesteri Fórumok
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Pályáztatás, vezetői megbízás visszavonása
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Állam munkavédelmi feladatai
Szociális igazgatási munka segítése
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Dr. Bálint József JOSZ elnöke
Segélyezési rendszer átalakítása
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Az igénybevevői nyilvántartás
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Út a munkához program Regionális Államigazgatási Kollégium március 20. Székesfehérvár.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Álláskeresőként történő nyilvántartás
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A választási feladatok ellátásával összefüggő aktuális információk Jegyzői Értekezlet december 3.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Janovics László igazgató Pécs, október 16. Módosítások átvezetése: október 21. Tájékoztató a téli közfoglalkoztatásról.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
„Út a munkához” program céljai, végrehajtási feladatai.
A közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkajogi szabályozás dr. Szabó Melinda szociális igazgatási szakreferens Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális.
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése Kovács Ibolya szociálpolitikus - főosztályvezető Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkajogi ismeretek.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
„A Kirendeltség és az Önkormányzatok közötti információ és adatszolgáltatás gyakorlata a Paksi Kistérségben Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Az aktív korúak ellátásának új rendszerével kapcsolatos önkormányzati igazgatási tapasztalatok Kiskunfélegyházán Szociális Igazgatási Mintahely Ódor László.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közigazgatási eljárás II.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
TÁMOGATÁSOK ÁLLÁSKERESŐKNEK
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
Az Adatbázis gyakorlati alkalmazása
Polgármesteri Fórumok
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Tájékoztatás jogszabály változásokról
„Út a munkához”program
A közfoglalkoztatás tervezése és szervezése
Az Adatbázis gyakorlati alkalmazása
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Jogszabályok alkalmazása, összehangolása és módosítása Kőnig Éva SZMM főosztályvezető előadása aktualizálva Balatonboglár 2009. április 16. Önkormányzati ügyintézőket oktatók részére

Felmerült problémák jogszabály értelmezéséből adódó jogszabály alapján nem vagy nem egyértelműen rendezett a jogszabály végrehajtása során felszínre került, és a szabályozás korrekciója szükséges közcélú munka értelmezésével kapcsolatos finanszírozásból eredő gondok

Nem rendezett esetkör Akivel 2008. decemberben kötöttek munkaszerződést és januárban közcélú foglalkoztatásba bevonták, de még nem felülvizsgált személyekre nem volt átmeneti szabály. A foglalkoztatás ez esetben nem volt megszűntethető, hiszen a munkaszerződés már megkötésre került, de javasoltuk, hogy felülvizsgálat nélkül már ne kezdődjön új közfoglalkoztatás. =MÁK vélemény, akit felülvizsgáltak és RÁT-ra jogosult arra jár a támogatás, ilyen esetben közcélúra nem jár (joghézag).

Gyakran ismétlődő kérdések I. Az 51.§ (14) bekezdés alapján folyósított RÁT-ra (ha magasabb összegű a segély, mint a RÁT) vonatkozik-e a jövedelmi helyzet szerinti felülvizsgálati szabály – nem. Lehet-e egy családban segélyezett és Rát-ra jogosult is – igen. A közfoglalkoztatási tervben szereplő létszámnak meg kell-e egyezni a ténylegesen közfoglalkoztatottakkal – nem, a finanszírozás a tényleges létszámra vonatkozik. A MÁK ellenőrzi-e, hogy mi van a tervben és mire vonatkozik az igénylés –nem. Közfoglalkoztatási terv módosítást már nem kell küldeni a MÁK-nak. Mikor kell módosítani a tervet, hány fő esetében? – ha az eltérés érzékelhető, lényeges változás esetén (ajánlás, ha 20%-ban eltérő)

Gyakran ismétlődő kérdések II. A januárban kereső tevékenységet kezdőket felül kell-e vizsgálni – nem, kifutó ellátások. Lehet-e alkalmi munkavállalói könyvel dolgozni az aktív korúak ellátására jogosultnak – igen, de erre való hivatkozással nem utasíthatja el az érintett a felajánlott munkát. Az álláskeresési támogatásra való jogosultsághoz szükséges 200 nap meglétét a jegyző vizsgálja a munkaügyi központ által kiadott igazolás alapján.

Nem egyértelműen rendezett kérdések a közfoglalkoztatás alatt a RÁT szüneteltetés, vagy megszűntetése és újbóli megállapítása 90 munkanapos foglalkoztatás értelmezése 75/2009. (IV. 8.) Korm. rend. 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet módosítása: a jogosultságot nem érintő folyósításról nem kell határozatot hozni, a jogosultságot nem érintő megszüntetésről sem kell határozatot hozni év közbeni jogosultság esetén időarányosan kell biztosítani a közcélú foglalkoztatást.

Szabályozás kiegészítését igénylő kérdés A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat 75/2009. Korm. rend. 4. §. (3) bek. munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell lefolytatni – közcélú foglalkoztatás munkaköri kockázataihoz kapcsolódót, munkaügyi központ és a jegyző megállapodhat, hogy a munkaköri alkalmassági vizsgálat lebonyolításához kapcsolódó feladatokat a jegyző is elláthatja, három oldalú megállapodás is lehet – egészségügyi szolgáltatót is be kell vonni, a számlát a regionális munkaügyi központ részére kell kiállítani, amelynek a megfelelőségét a jegyző igazolja (1900 Ft/vizsgálat) – ennek rendszeressége megállapodásban

Szabályozás módosítását igénylő kérdés Az ügyfél útja túl hosszú és bonyolult. A RÁT-ra való jogosultság megállapítását követően (jogerőre emelkedés 15 nap után)15 napon belül kell jelentkezni a munkaügyi központnál az ügyfélnek, ez differenciálódik. „Nyitva álló időn belül” 3 kör: ha 15 napon belül biztosítható a közfoglalkoztatásban való részvétele, akkor azt követően kell jelentkeznie, a munkaviszony megszűnését követő 10. munkanap, ha már van álláskeresési megállapodása, akkor az abban foglalt időpontban, a soron következő alkalommal (igazolásba beírni a munkaügynek!), a többi esetben (pl.:képzésre kötelezett) jogerőre emelkedést követő 10. munkanapon belül. Mindezeket a helyzeteket a határozatba kell beleírni.

Közcélú munka szervezése Szt. módosítás települési önkormányzati feladat, amelynek az ellátásáról jogszabály alapján ő maga gondoskodik, jogszabályon alapuló megyei és másik települési önkormányzati feladat, ha abban megállapodás alapján a települési önkormányzat közreműködik, állami feladat, ha abban megállapodás alapján a települési önkormányzat közreműködik. Egyházi, nem állami szervezet csak akkor, ha van ellátási szerződése. Gazdasági tevékenységre nem alkalmazható Az elvégzett közfeladat a meghatározó!

Közcélú foglalkoztatásban résztvevők = jogértelmezés RÁT-ra jogosult személyek, az RSZS-el az önkormányzat (képviselő testület) megállapodást köt (hatósági szerződés) megelőző együttműködésben résztvevő – egyéves vagy három hónapos időszak alatt, ha megfelel az aktív korúak ellátására jogosító jövedelmi és vagyoni feltételeknek (előzetes munkaerőigény bejelentése mellett) A jövedelmi, vagyoni feltételeket a jegyzőnek kell vizsgálnia és tájékoztatni a munkaügyi központot. ha álláskeresési támogatásra már jogosult, akkor a munkaszerződés végéig (ez kapcsolódik ahhoz a kérdéshez, hogy van-e felső korlátja a közcélú foglalkoztatásnak)

Ki lehet a munkáltató? Szociális törvény módosul (április), ki köti meg a határozott időtartamú munkaszerződést? települési önkormányzat, önkormányzati társulás, az önkormányzat által a közcélú munka szervezésével megbízott szervezet, a közcélú feladatot ellátó szervezet megállapodással (szociális, egészségügyi, oktatási intézmény, gazdasági társaság stb.), ahol a közcélú foglalkoztatott dolgozik Eltérő lehet a munkaszerződést kötő és a tényleges foglalkoztatást megvalósító. Az Mt. szerint lehet kirendelés (munkáltatók közötti tulajdonosi kapcsolat esetén, évente 44 munkanap), vagy változó munkahelyen történő munkavégzés (de az utasítás adási jogkört a munkaszerződést kötő személy látja el)

Munkaszerződés speciális szabálya Szt. módosítás a közcélú foglalkoztatásra: Abban az esetben, ha a munkaszerződést megkötő és a tényleges munkavégzés helye szerinti szervezet nem azonos, akkor a változó munkahelyre történő alkalmazás szabályait kell alkalmazni (Mt.76/C.§.), a következő eltéréssel: munkavégzés helyét meg kell jelölni, a munkáltatót megillető jogokat és kötelezettségeket rögzíteni kell. Megosztás a munkáltatói feladatokban: munkáltatónál szerződés kötés, módisítás, kifizetés, ahol dolgozik utasítás adási jogkör.

Munka Törvénykönyve módosítás 79. §. (6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. A harmincnapos vagy ennél rövidebb időre létesített munkaviszony azonban csak annyi idővel hosszabbodik meg, amilyen időtartamra eredetileg létrehozták. (7) A (6) bekezdésben meghatározott szabályok nem vonatkoznak a választással keletkezett, illetve a hatósági engedélyhez kötött, illetve a közcélú foglalkoztatás érdekében létesített munkaviszonyra.

Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis 73/2009. (IV. 8.) Korm. rendelet Adatbázis = webes kezelőfelületen történő adatrögzítés (interfész kapcsolat) Szereplők: FSZH települési önkormányzat jegyzője, regionális munkaügyi központ és kirendeltsége, Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) Az elektronikus nyilvántartásba történő belépés a felhasználói azonosítóval és alapjelszóval történik – Hivatal adja ki. Rendszeradminisztrátor szerepe Éles indulás 2009. április 15.

Finanszírozásból eredő problémák A legtöbb jelzés a közcélú foglalkoztatás dologi kiadásainak finanszírozásával kapcsolatban érkezett – ennek megoldása csak helyben lehetséges, illetve regionális támogatásokból. Ha nem tudnak minden RÁT-ra jogosultat foglalkoztatni, akkor a 20%-os önrész is komoly terhet jelenthet az önkormányzat számára. A nagy számú igénylő miatt az előleget a kisebb önkormányzatok nem tudják kifizetni.

Az előleg igénylésére vonatkozó szabályozás módosítása A 62/2006. (III.27) Korm. rendelet módosul az alábbiak szerint: a megállapított előleg is visszaigényelhető, a likviditási problémák kezelése érdekében, a visszafizetett előleg összegét azon az adatlapon kell feltűntetni, amelynek a terhére levonták, ha megszűnt a jogosultság, akkor pedig a visszafizetett előleget azon az adatlapon, amelynek terhére igényelték.

Egyéb: Álláskeresési megállapodás módosítása 8/2009. (IV. 2.) SZMM rend. módosította az álláskeresőként való nyilvántartásba vételről….szóló 18/2005. (X. 18.) FMM rendeletet: Ha RÁT-os 2008. XII. 31-ig RSZS volt, és a kirendeltség álláskeresőként nyilvántartja, a közcélú foglalkoztatás időtartamára az álláskeresőként való nyilvántartása szünetel. A RÁT-ról, a közcélú foglalkoztatás időtartamáról a jegyző tájékoztatja a kirendeltséget. Az álláskereső aktív munkahelykereső tevékenysége ekkor szünetel.

Köszönöm a figyelmüket