5. Tétel – A Life Long Learning

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A koragyermekkori nevelésről
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Képesítési Keretrendszerek Európában
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A vállalkozás indításának előnyei és veszélyei korosztályonként.
Szabó József: A múzeumok új kihívása: a múzeumandragógia.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Egész életen át tartó tanulás
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
A szocializáció folyamata
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Háromszéki szakoktatás jövője
Előadás másolata:

5. Tétel – A Life Long Learning Készítette: Hollósi Hajnalka

Definíciója A tanulásnak ez a formája magában foglalja az egyéni és szociális fejlődés minden formáját és színhelyét – formálisan az iskolákban, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési intézményekben Informálisan otthon, a munkahelyeken és a közösségekben.

Kialakulása Franciaországból származik a kifejezés. Az EU-s országok közül ott tanulnak a legtöbben a 5-40 éves korosztályon belül (főleg férfiak). Az egész EU-ban általános oktatáspolitikai céllá vált. 1996-ban kiáltották ki, mint célkitűzést.

Célja Demokráciára nevelés Emberi erőforrások fejlesztése Humántőke fejlesztése Egy szebb jövő!

Jellemzői A LLL nem csak felkészülés az életre, hanem annak fontos része! A munka+tanulás egysége. (egyszerre) Elvei: esélyegyenlőség, átláthatóság, átjárhatóság, együttműködés, rugalmasság, eredményesség

HÁTTÉR A 70-es években terjedt el Jelentése: az élet minőségének és a társadalom megjavításának a programja. A 80-as és 90-es évek értelmezése a közgazdaságtan humán tőke elméletének Mai átfogó stratégiai jelentése (90-es évek 2. fele) az Európai Unió gazdaság- és társadalomfejlesztési program – vezérfogalom lifewide learning - , az élet egészére kiterjedő tanulás

Fajtái Az egész életen át tartó tanulás = gyermekkortól késő öregkorig tartó kognitív folyamat Formális: iskolai oktatás. Non-formális: bizonyítványt nem adó, kötetlen, öntevékeny szervezetek keretei között végbemenő, nálunk a közművelődési jellegű. Informális: családi, munkahelyi, a széles társadalmi környezetben történő. 1996 – Az LLL éve

Az LLL értelmezése  A munkavégzéshez, a munkaerő-piaci pozíciók megőrzéséhez kapcsolódó ismeretszerzést helyezi előtérbe. Az ember személyes boldogulása mint fő cél is megjelenik ebben a definícióban.

Az LLL színterei  Család: egész életünkben a többi formális és informális színtéren zajló tanulást erősítik, támogatják vagy ellenkezőleg, nehezítik, ellene hatnak. Bölcsőde, óvoda: a kíváncsiság, a minden létező dolog megismerésének vágya munkál a gyerekekben. Iskola: az élethosszig tartó tanulás fő pillére. Felsőoktatás: a képzésben részt vevőknek a papír (diploma) megszerzése mellett (helyett) a saját személyiségük, kompetenciáik fejlesztése lesz a legfőbb célja.   Át/tovább-képzések.  Civil vagy hobbitanulási tevékenységi kör.

FOGALMA A figyelem fókusza a tanulóra, a tanulói igényekre terelődik át. A hangsúly az önálló tanulásra való képesség kialakítására helyeződik át. A tanulás a legkülönbözőbb helyeken és formákban folyhat, amelyek jelentős része kívül van a történetileg kialakult intézményes oktatási rendszeren. A tanulás az egyén egész életpályán keresztül folyhat. 

LLL MAGYARORSZÁGON A NEXONEDU, a Nexon oktató- és vizsgaközpontja az uniós filozófia szerinti felnőttképzésre összpontosít. Az élethosszig tartó tanulás alapját a rohamosan változó gazdaság megállás nélkül módosuló szükségletei jelentik. Megvalósulásának alapvető feltétele pedig az, hogy az érintettek egyéni szinten értsék meg és éljék meg a szemlélet lényegét, s legyenek birtokában a folyamatos változás, fejlődés és megújulni vágyás igényének és képességének – élethosszig.

A LLL lehet Szakképzés Továbbképzés Átképzés Irányulhat az alapkészségek elmélyítésére is De kiszolgálhatja az egyének speciális igényeit, egyéni körülményeikhez igazodva

Az LLL módszertana Az önállóan irányított tanulásszervezés. A tanulás folyamat középpontjában a tanuló személye áll. Ő maga irányítja saját tanulási folyamatát. Ő maga felelős érte. Kívülről is támogatható. A felnőttképzést rá kell építeni az iskolai tanulásra.

Jellemzői Az LLL olyan készségek elsajátítását jelenti, amelyek birtokában a munkaerő-piacon a legsikeresebben tudunk érvényesülni. A tanulás nem kor függvénye. A gyerekeket már korai életkorban fel kell készíteni a LLL-re. Minden felnőttnek legyen lehetősége a tanulásra.

Az állampolgárokkal szembeni 8 kulcskompetencia elvárása Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák Digitális kompetencia A tanulás tanulása Személyközi és állampolgári kompetenciák Vállalkozói kompetencia Kulturális kompetencia