Intézményi önértékelés, portfólió, minősítés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógiai asszisztens, a pedagógusok önértékelésének, szakmai ellenőrzésének és minősítésének sikeres megvalósulásában betöltött szerepe Pedagógiai.
Advertisements

Tanárképző Központ Eger február 9.. Ki a gyakornok? 326/2013. (VIII. 30.) Korm. Rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak.
Minősítés lépésrőllépésre. Fokozatok Előmenetel Kötelező minősítések az első alkalommal a pedagógus számára Gyakornok 2 év után 60 %-os eredmény Pedagógus.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
A TANFELÜGYELETI ELLENŐRZÉS ÉS A MINŐSÍTÉS KAPCSOLATA GYAKORLATI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A FELKÉSZÜLÉSHEZ.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Pedagógia szak - szakos tájékoztató -. Mit tanulunk a pedagógia alapszakon? Alapozás:  Tanulás, kommunikáció, szocializáció; Bevezetés a pszichológiába;
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
ÉRTÉKELÉSI ALAPELVEK  Vezetői önértékelés, kompetenciák alapján  Munkatársak bevonása  Pedagógus életpályához kapcsolódó események  Értékelési dokumentum.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Barcsák Marianna KPSZTI
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hogyan épül az IKSZ az iskola életébe és dokumentumaiba?
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kispálné Horváth Mária
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
Oktatás helyzete az óvodai nevelésben
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Intézményvezetői célkitűzések
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
DARUS.
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
BTMN.
Pedagógusokat segítő szerepek
Programjaink matematikából a es tanévben
Programjaink fizikából a es tanévben
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
ÓVODAPEDAGÓGUSI KOMPETENCIÁK
A BTMN és SNI tanulókról (jogszabály-változások, vezetői feladatok)
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Intézmény minőségirányítási programja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
KONFERENCIA Adminisztráció Óvári Márta
Előadás másolata:

Intézményi önértékelés, portfólió, minősítés Felkészülés a könyvtárostanári minősítő eljárásra Szabályzók és gyakorlati tudnivalók a szaktanácsadói munka tapasztalatai alapján Intézményi önértékelés, portfólió, minősítés

Jogszabályok, segítség https://www.oktatas.hu/ Köznevelés Az önértékeléssel kapcsolatos aktuális jogszabályok gyűjteménye: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról (145.§, 146.§, 152.§) Önértékelési kézikönyvek https://www.oktatas.hu/kozneveles/onertekeles/onertekelesi_kezikonyvek Miért és miben segíthet?

Pedagógus minősítés https://www. oktatas Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4.§ 17. pont, 62. § (3), 64-64. §§, 94. § (4) g), 97. § (20) A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet A köznevelési szakértői tevékenység, valamint az érettségi vizsgaelnöki megbízás feltételeiről szóló 15/2015. (III. 13.) EMMI rendelet

Pedagógusminősítési eljárás Pedagógusminősítési eljárásra vonatkozó Útmutatók https://www.oktatas.hu/kiadvanyok A 2018-ra vonatkozó Útmutató https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvan yok/utmutato_a_pedagogusok_minositesi_rendszereben_5.pdf

A minősítés folyamata A teljes e-portfólió feltöltése határidőre A minősítés időpontjának kitűzése (OH) Felkészülés a minősítésre (óratervek, taneszközök, a védés ppt-jének elkészítése, a minősítés napjának tervezése, szervezése) A pedagógus kompetenciáinak értékelése az e-portfólió alapján - szakértők A minősítés napja: Két óra/foglalkozás megtartása, megtekintése,megbeszélése és értékelése Védés – ppt bemutatása A minősítés lezárása A pedagógus átsorolása( Ped.I. ; Ped.II, Mestertanár, Kutatótanár)

Az e-portfólió tartalmi elemei 1. 1. Szakmai önéletrajz- A szakmai önéletrajz kitöltéséhez az e- portfólió feltöltő felületén található űrlap. 2. Eredetiségnyilatkozat. (1. sz. melléklet) 3. Intézményvezető esetén a foglalkoztatási jogviszony fennállásáról szóló munkáltatói igazolás - Kizárólag intézményvezetők esetében kötelező. A kitöltendő sablonok az intézményvezetői kiegészítő útmutatókban találhatók, illetve az e- portfólió felületéről letölthetők. 4. A nevelő-oktató munka alapdokumentumai.

Az e-portfólió tartalmi elemei 2. 5. A nevelő-oktató munka szabadon választható dokumentumai. 6. A pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása 7. A szakmai életút értékelése. A fentieken túl a portfólió a pedagógus választásától függően a következőket tartalmazhatja: 1. A pedagógiai szakmai és egyéb tevékenységek bemutatása, dokumentumai. 2. Az önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatása, dokumentumai.

A dokumentumok kapcsolati rendszere https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/kiadvanyok/utmutato_a_pedagogu sok_minositesi_rendszereben_5.pdf lásd 58. p. A nevelő-oktató munka dokumentumai: (A feltöltött alapdokumentumok tartalma nem vonatkozhat 3 évnél régebbi tevékenységre!) - Csoportprofil - tematikus terv Reflexiókkal - Óratervek 4 db reflexiókkal - esetleírás - hospitálási napló reflexióval - 2-5 db szabadon választható dokumentum lásd 63-65. p. (A szabadon választható dokumentumok lehetnek régebbiek is.)

A pedagóguskompetenciák a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet szerint 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 2. kompetencia: Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók 3. kompetencia: A tanulás támogatása 4. kompetencia: A tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesülése, a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű vagy beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek, tanuló többi gyermekkel, tanulóval együtt történő sikeres neveléséhez, oktatásához szükséges megfelelő módszertani felkészültség

A pedagóguskompetenciák 2. 5. kompetencia: A tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése, esélyteremtés, nyitottság a különböző társadalmi-kulturális sokféleségre, integrációs tevékenység, osztályfőnöki tevékenység 6. kompetencia: Pedagógiai folyamatok és a tanulók személyiségfejlődésének folyamatos értékelése, elemzése 7. kompetencia: Kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás 8. kompetencia: Elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért A pedagóguskompetenciák indikátorlistája: Itt konkrétan leírják, hogy milyen tevékenységekkel igazolható az adott kompetencia - Útmutató 24-26. p.

Formanyomtatványok és sablonok - Űrlap áll rendelkezésre az Europass típusú önéletrajz elkészítéséhez, feltöltéséhez. - Eredetiségnyilatkozat (1. sz. melléklet) Útmutató 72. p. Dokumentumminták és -sablonok 73. p. Ezeket jó használni!!! + segítő szempontsorok 74-76 p. . Tematikus terv (8. sz. melléklet)  Óraterv (9. sz. melléklet és 10. sz. melléklet)  Hospitálási/óra-/foglalkozáslátogatási napló (11. sz. melléklet)  Esetleírás (12. sz. melléklet)  Osztályfőnöki terv (13. sz. melléklet és 14. sz. melléklet)  Egyéni fejlesztési terv (15. sz. melléklet)  Csoportprofil (lásd c) segítő szempontsor)  Tanórán kívüli foglalkozás (lásd e) segítő szempontsor)  Projektterv (lásd f) segítő szempontsor  Reflexió (16. sz. melléklet és 17. sz. melléklet)

Ötletek a szabadon választható dokumentumokhoz Különleges bánásmódot igénylő gyermekekkel való foglalkozás (szakkör, fakultáció, verseny előkészítés, korrepetálás, felzárkóztatás, hátránykompenzáció stb.) Saját fejlesztésű tananyag, saját jó gyakorlatok, innovációk bemutatása Projektterv és megvalósításának dokumentumai, értékelése Részvétel az intézményben folyó innovációban, pályázatokon. Tanulási tréning: terve, megvalósítás dokumentumai, értékelése. Egy tanuló egyéni fejlesztési terve, a tanuló profiljával együtt. Intézményi szintű szakmai rendezvény, pl. háziverseny, témanap rövid leírása, dokumentálása, az esemény szervezésében betöltött szerepének bemutatása. Tanórán kívüli közösségi program, diákrendezvény

Könyvtár (könyvtárostanár) Útmutató 153. p. linkjein nyílik meg: Dokumentumminták és –sablonok, segítő szempontsorok: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar.pdf Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar_k.pdf Dokumentumminták és –sablonok, segítő szempontsorok – második kiegészítés https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar_masodik_kieg.pdf Kompetenciaértelmezések és indikátorpéldák – második kiegészítés https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar_k_masodik_kieg.pdf Kiegészítő útmutató – 2017. évtől https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/konyvtar_kieg_2017.pdf

Gyakorlati lépések AZ Útmutató tanulmányozása, elolvasása részleteiben – Fontos a fogalomtár elolvasása is 143-149. p. A kötelező, feltöltendő dokumentumokhoz a már meglévő anyagok válogatása pl. önéletrajz, szakmai életrajz, könyvtárpedagógiai Program, helyi könyvtárhasználati tanterv, tanmenet, óravázlatok Az Útmutató sablonjainak letöltése és az adott dokumentumfajtához kapcsolódó segítő szempontsor elolvasása valamint a kompetenciaterületek szerinti áttekintés 68-71. p. Az adott dokumentum megírása REFLEXIÓKKAL 79. p. (formaI SZEMPONTOK!, file-nevek, MENTÉSEK!) Rendezés, ellenőrzés! Lásd Útmutató 66-71. p. Feltöltés, véglegesítés.

Köszönöm a figyelmet! A hivatkozások utolsó letöltési ideje: 2018.09.24. Szakmári Klára Ny. Iskolai könyvtári szaktanácsadó szklaris@gmail.com