Differenciált tanulásszervezés TKM1016L

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A koragyermekkori nevelésről
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Kompetensek lettünk? június 27..
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Az óvodai tevékenységterv
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A komprehenzív iskola Dr. Schiffer Csilla. Komprehenzív iskola ‘40-’7 Anglia állami iskola Középiskola Felvesz bármely tanulót a lakóhelyéhez közeli iskolába,
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Integráció, inkluzió PPK,
A differenciálás iskolán belüli és iskolaközi lehetőségei
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
IPR 2009/2010.
Közoktatási alapismeretek
Közoktatási vezető II. félév
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Differenciált tanulásszervezés TKM1016L Dr. Szabó Antal szaboa@nyf.hu

Követelmények A gyakorlati jegy megszerzésének alapja: Egy differenciáláson alapuló foglalkozás megfigyelése, leírása és a vonatkozó szakirodalommal való összehasonlító elemzése Terjedelem: kb. 6-7 gépelt oldal Határidő: 2011. április 30. Elektronikusan elküldeni!

Célkitűzések Szemléletformálás Korszerű oktatáselméleti műveltségbővítés A hatékony tanulásszervezés kialakítása A hátránycsökkentés igényének megerősítése

„Mindenki egyenlő, de nem egyforma.” Patricia Broadfoot Kiindulás Minden gyereknek joga van a neki megfelelő nevelésre és oktatásra. Milyen legyen a kötelező iskolai tanítás alapvető viszonya a tanulásra kötelezetthez? Gyerek viszonyát - a kötelezőség Iskola viszonyát - a gyerek jogai oldaláról nézzük.

Elemzés Diagnózis: 1. A gyerekek különbözőek (részben születésüknél, részben szocializációs folyamataiknál fogva). 2. Az oktatásból való profitálásuk egyenlőtlen, ha az oktatás nem alkalmazkodik. Következtetés: Tessék alkalmazkodni.

Alkalmazkodás Az iskolai intézményrendszer („Minden gyereket a neki megfelelő iskolába”) Intézményen belüli differenciálás (Osztályokba sorolás, komprehenzív iskolák) Osztályon/csoporton belüli differenciálás

Fogalmi tisztázás Egységesség Pluralizmus Szelektivitás Alternativitás Szegregáció Adaptivitás Differenciálás

Egységesség A közoktatásban érintettek deklaráltan egyforma lehetőségekkel rendelkeznek mind az iskolarendszer, mind az iskolában a tanulók osztályokba sorolása, mind a napi gyakorlat szintjén.

Pluralizmus A többféleség természetesnek tartása mind a szabályozás, mind az iskolarendszer, mind az iskolában az osztályokba sorolás, mind a pedagógiai folyamat szintjén, tudomásul véve az érintettek (gyerekek, szülők, pedagógusok) eltérő igényeit.

Szelektivitás „kiválogatódás, kiválogatás” felvételi vizsgák „szülőket célzó” pedagógiai programok a tanulók osztályokba sorolása

Alternativitás Olyan helyzet, amelyben nem csupán egyetlen lehetőség van adva számunkra, hanem a választás szabadsága is.

Szegregáció Valamilyen szempontból elkülönített tanulók nevelése. lehet nyílt és látens pozitív és negatív

Adaptivitás Az egyéni sajátosságokra tekintettel levő differenciálás (differenciált fejlesztés és/vagy öndifferenciálás megfelelő körülményeinek a biztosítása) és az egyéni sajátosságok ismeretében megvalósuló egységes oktatás. a tanulás tartós és adaptív változás adaptív oktatási stratégia (a tanulókhoz való pedagógiai alkalmazkodás a fejlesztés érdekében)

Differenciálás - lat. „különbségtevés” A gyerekek, ifjak egyéni sajátosságaira tekintettel levő fejlesztés lehetőségeinek és feltételeinek biztosítása az oktatás által.