Egészséges munkahelyek kampány (2018/19)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Előadó neve és beosztása
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Dolgozói részvétel Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Veszélyes anyagok és kockázatértékelés
Karbantartás, illetve munkahelyi biztonság és egészségvédelem
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Kommunikációs Főosztály
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Munkavédelmi előírások rendszere
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A kémiai biztonságról évi XXV. törvény a kémiai biztonságról
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Biztosítók irányítási rendszere
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013 Előadó neve és beosztása Dátum | Esemény neve A munkahelyi biztonság és egészségvédelem.
6. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek. EU szabályozás Vegyi anyagok és termékek A vegyi anyagokra és termékekre vonatkozó EU irányelvek, állásfoglalások.
Levegőtisztaság védelme
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A kémiai biztonságról közérthetően
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
HACCP rendszer.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Erőműszer Kft Erdőkertes, Jókai u. 22/a
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
Miskolci Járási Hivatal
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Készítette: Farkasné Veres Edina
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Egészséges munkahelyek kampány (2018/19) A munkahelyen előforduló veszélyes anyagok helyes kezelése

Bevezetés a kampányba Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) hangolja össze Több mint 30 országban szervezik meg Partnerek hálózata támogatja: Nemzeti fókuszpontok Hivatalos kampánypartnerek Európai szociális partnerek Médiapartnerek Enterprise Europe Network Uniós intézmények Más uniós ügynökségek

Fő célkitűzések A munkahelyen előforduló veszélyes anyagok jelentette kockázatok tudatosítása A megelőzés kultúrájának népszerűsítése a kockázatok kiküszöbölése vagy hatékony kezelése érdekében A rákkeltő anyagokkal összefüggő kockázatok ismertségének javítása A különleges igényű és sérülékeny munkavállalók megcélzása Szakpolitikai fejleményekkel és releváns jogszabályokkal kapcsolatos információk biztosítása

A probléma jellege Az európai munkahelyeken sok munkavállaló van kitéve veszélyes anyagoknak. A probléma ismertsége gyakran alacsony szintű A veszélyes anyagok az alábbiakhoz vezethetnek: akut és hosszú távú egészségi problémák – pl. bőr irritáció, légzőszervi megbetegedések és daganatos megbetegedések; biztonsági kockázatok, pl. tűz, robbanás és fulladás; jelentős költségek a vállalkozások számára a védőintézkedések és helytállási kötelezettség miatt.

Mit tekintünk veszélyes anyagoknak? A munkavállalók biztonsága és egészsége szempontjából kockázatokat támasztó bármilyen (gáznemű, folyékony vagy szilárd) anyag: vegyianyagok, pl. festékekben, enyvekben, fertőtlenítő-, tisztító- vagy rovarirtó szerekben; technológiai folyamatokban képződő szennyezőanyagok, pl. hegesztési égéstermékek, kvarcpor vagy égéstermékek mint a dízel-kipufogógázok; természetes eredetű anyagok, pl. gabonapor, azbeszt vagy kőolaj és alkotóelemei. Valószínűsíthető, hogy szinte az összes munkahelyen vannak jelen veszélyes anyagok Az ártalmak rövid és hosszú távú érintkezésből, valamint a szervezetben hosszabb idő alatti felhalmozódás miatt merülhetnek fel

A vegyi anyagokról szóló irányelv szerinti fogalommeghatározások (a) „vegyi anyag” a munkatevékenység során természetes állapotában vagy mesterséges úton fellépő, felhasznált vagy kibocsátott, illetve szennyeződés formájában kibocsátott, önállóan vagy keverékben fellelhető kémiai elem vagy vegyület, függetlenül attól, hogy előállítása szándékos-e, illetve hogy forgalomba hozták-e. (b) „veszélyes vegyi anyag”: (i) az a vegyi anyag, amely megfelel az 1272/2008/EK rendeletben foglalt bármely fizikai és/vagy egészségi veszélyforrás osztályozás szerinti veszélyes anyagként való besorolás feltételeinek, függetlenül attól, hogy az említett rendelet besorolásában szerepel-e az adott anyag, … (iii) az a vegyi anyag, amely – bár nem felel meg … a veszélyesként való besorolás feltételeinek –, mégis kockázatot jelent a munkavállalók biztonságára vagy egészségére fizikai-kémiai, kémiai vagy toxikológiai tulajdonságai és felhasználási módja vagy munkahelyen való jelenléte miatt, ideértve minden olyan vegyi anyagot, amelyre a 3. cikk foglalkozási expozíciós határértéket határoz meg. „vegyi anyag felhasználásával járó tevékenység” minden olyan munkára vonatkozik, amelynek során vegyi anyagokat használnak fel, illetve szándékoznak felhasználni bármely munkafolyamat során, beleértve a gyártást, mozgatást, tárolást, szállítást, ártalmatlanítást és kezelést, vagy az ilyen jellegű munka során létrejövő vegyi anyagot.

Tények és számadatok Az EU-OSHA vállalkozások körében végzett felmérése1 szerint vegyi vagy biológiai anyagok a vállalkozások 38%-ban vannak jelen A nagyvállalatok gyakran 1000-nél is több különböző vegyipari terméket használnak Egy-egy munkavállaló akár több száz különböző kémiai anyaggal is érintkezhet. Az unió munkavállalóinak 17%-a számolt be bőre vegyipari termékekkel vagy kémiai anyagokkal érintkezéséről munkaideje legalább 25%-a alatt2, és 15% füst, égéstermékek (pl. hegesztési égéstermékek vagy kipufogógázok), por vagy porított anyag (pl. fa- vagy ásványi anyag por) belélegzéséről Folyamatosan jelennek meg új kockázatok 1) Összefoglalás – Új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló második európai vállalati felmérés (ESENER-2), EU-OSHA, 2015., 5. o. Elérhető: https://osha.europa.eu/sites/default/files/publications/documents/esener-ii-summary-en.PDF 2) Hatodik európai munkakörülmény-felmérés, áttekintő beszámoló, Eurofound, 2016. 43. o. Elérhető: https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef1634en.pdf

Tények és számadatok A veszélyes anyagok kimagaslóan gyakoriak egyebek mellett olyan ágazatokban, mint a mezőgazdaság (62%), a gyártóipar (52%) és az építőipar (51%)1 A hagyományos munkamódszerek kiváltásával a vegyianyagok használata sok ágazatban megnőtt (rovarirtó szerek, műanyagok, szigetelés stb.) Svédországban 2014-ben állampolgáronként 3,7 tonna veszélyes anyagot használtak fel 1) ESENER-2 – Áttekintő beszámoló: A biztonság és egészségvédelem munkahelyi kezelése, EU-OSHA, 2016., 18. o. Elérhető: https://osha.europa.eu/sites/default/files/ESENER2-Overview_report.pdf

Hogyan lehet helyesen kezelni a veszélyes anyagokat? Kiemelten fontos a megelőzési kultúra kialakítása és a tudatosság növelése Az unióban már vannak veszélyes anyagokra vonatkozó jogszabályok – a munkáltatóknak tisztában kell lenniük jogszabályi kötelezettségeikkel A kockázatértékelés elengedhetetlen a hatékony megelőzés szempontjából Hatékony megelőző és védőintézkedések bevezetése A munkavállalókat folyamatosan tájékoztatni kell a kockázatértékelés megállapításairól; arról, hogy milyen veszélyforrásoknak vannak kitéve, és azoknak milyen hatása lehet rájuk; arról, hogy mit kell tenniük a maguk és mások megóvása érdekében; a teendőkről baleset bekövetkezésekor vagy olyankor, ha valami probléma adódik. A gyakorlati eszközök és iránymutatás segíthet a vállalkozásoknak a kockázatok kezelésében, valamint a biztonságos és egészséges munkahelyek kialakításában

Kockázatértékelés Az összes munkavédelmi kockázat meghatározása céljából kockázatértékelést kell végezni Mindenkit be kell vonni – a munkáltatókat, vezetőket, munkavédelmi szolgáltatókat és a munkavállalókat is Valamennyi munkavállalói csoportra és vállalkozóra, valamint a különleges munkavégzési helyzetekre kell kiterjednie, pl. karbantartás és javítás A kockázatok kiküszöbölését, kiváltását vagy szabályozását célzó tevékenységek rangsorolása elengedhetetlen. Naprakészen kell tartani, esemény bekövetkezésekor felül kell vizsgálni A munkavállalókat alaposan tájékoztatni kell az eredményekről, és oktatni kell őket a megelőző intézkedésekről A kockázatértékelés elvégzésének segítésére eszközök állnak rendelkezésre

3 lépés a veszélyes anyagok helyes kezeléséhez Veszélyforrások meghatározása: Leltárt kell készíteni a munkahelyen használt és képződő anyagokról, vegyipari termékekről Információgyűjtés arról, hogy milyen ártalmat okozhatnak és hogyan, pl. a címkék és biztonsági adatlapok segítségével Értékelni kell, hogy a szigorúbb szabályozás alá eső rákkeltő vagy mutagén anyagokat használnak-e Érintkezés értékelése: Meg kell határozni az esetleges expozícióval érintettek körét, ideértve a takarítókat és karbantartókat is Az expozíció jellegének, intenzitásának, gyakoriságának vizsgálatával értékelni kell a munkavállalók kitettségét, ideértve a kombinált érintkezéseket is Mérlegelni kell az egyéb kockázatokkal közös hatásokat, pl. tűz, bőrön keresztüli felvétel vagy nedves körülmények közötti munkavégzés Intézkedések meghatározása: Ezt követően veszélyforrás listával lehet elkészíteni az intézkedési tervet, meghatározva, hogy kinek kell végrehajtania Az intézkedések bevezetésének és hatásának ellenőrzése

Az ún. „STOP” alapelv A munkáltatóknak hatékony megelőző és óvintézkedéseket kell kialakítaniuk A veszélyes anyagokat és folyamatokat teljes körűen ki kell küszöbölni a munkahelyeken (pl. új munkafolyamatok megtervezése) Ha a kiküszöbölés nem lehetséges, a kockázatokat a megelőző intézkedések hierarchiájára – a „STOP” elvre – kell alapozni Helyettesítés (Substitution), azaz (biztonságos vagy kevésbé ártalmas alternatívákkal) Technológiai intézkedések (pl. zárt rendszer, helyi elszívás) Szervezési intézkedések (Organisational measures) (pl. az expozíciónak kitett munkavállalók számának vagy a behatási idő korlátozása) Egyéni védelem (Personal protection) (egyéni védőeszközök viselése)

Jogszabályi háttér A munkáltatóknak törvényes felelőssége a munkahelyi biztonság és egészségvédelem biztosítása Munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi szabályozások, pl. 89/391/EGK irányelv (a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló keretirányelv) 98/24/EK irányelv (a vegyi anyagokról szóló irányelv, CAD-irányelv) 2004/37/EK irányelv (a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv, CMD-irányelv) A releváns munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló jogszabályok teljes körű áttekintése: https://osha.europa.eu/hu/safety-and-health-legislation Néhány hasznos információ a vegyianyagokról szóló jogszabályokból: 1907/2006/EK rendelet (REACH-rendelet) 1272/2008/EK rendelet (CLP-rendelet)

Kockázatoknak kitett konkrét csoportok Bizonyos munkavállalói csoportokra kiemelt kockázatot jelenthetnek a veszélyes anyagok: nők; fiatal munkavállalók; külföldi munkavállalók; határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott munkavállalók; szakképzetlen vagy tapasztalatlan munkatársak; takarítók és vállalkozók. Ennek oka különleges érzékenység, tapasztalatlanság vagy a képzés, tájékoztatás hiánya lehet Az ilyen munkavállalókat érő kockázatokat a kockázatértékelés során figyelembe kell venni

Szerepvállalás A szervezetek mérettől és ágazattól függetlenül, valamint magánszemélyek az alábbiak révén tudnak bekapcsolódni: kampányanyagok terjesztésével, azoknak nyilvánosság biztosításával; részvétel események és tevékenységek megszervezésében; a veszélyes anyagok helyes kezelését célzó eszközök használatával és népszerűsítésével; kampánypartnerré válással; közösségi médián keresztül folyamatosan tájékozódva.

Kampánypartnerségi ajánlat A kampány sikere érdekében létfontosságú, hogy az EU-OSHA és a legfontosabb érintettek között sikeres partnerkapcsolat alakuljon ki Páneurópai és nemzetközi szervezetek válhatnak hivatalos kampánypartnerekké A kampány médiapartnerei népszerűsítik a kampányt Milyen előnyökkel jár? üdvözlő csomag; partnerségi oklevél; népszerűsítés uniós szinten és a médiában kapcsolatépítési lehetőségek és a helyes gyakorlatok megosztása a kampánypartnerekkel; meghívás az EU-OSHA rendezvényeire

Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjak Az innovatív munkavédelmi gyakorlatok elismerése A szervezetek elismerésben részesülnek a veszélyes anyagok helyes munkahelyi kezelésére irányuló sikeres és fenntartható kezdeményezésekért A következő országokban működő szervezetek nevezhetnek: uniós tagállamok; tagjelölt országok; potenciális tagjelölt országok; az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai. A nyerteseket díjkiosztó ünnepségen hirdetik ki

Forrásanyagok a kampányhoz Kampányútmutató Gyakorlati e-eszköz Jelentések Információs adatlapsorozat a kiemelt témákról Erőforrások és eszközök adatbázisa Esettanulmány és audiovizuális adatbázis OSHwiki: aktualizált fejezet és új cikkek Napo filmek Promóciós anyagok Kampányszórólap „Helyes Gyakorlat Díjak” szórólap Plakát Videók Internetes banner E-mail aláírás Linkek hasznos weboldalakhoz

Lényeges dátumok A kampány indulása: 2018. április Helyes Gyakorlat Díjak verseny a tagállamok között és európai szinten: 2018. és 2019. Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlatok Megosztása rendezvény: 2019. 2. negyedéve A Munkavédelem Európai Hete: 2018. és 2019. október Egészséges munkahelyek csúcstalálkozó és Helyes Gyakorlat Díjak díjkiosztó ünnepsége: 2019. november

További információk Tudjon meg többet a kampány weboldalán: www.healthy-workplaces.eu/hu Iratkozzon fel kampányhírlevelünkre: https://healthy-workplaces.eu/hu/healthy-workplaces-newsletter Kövesse figyelemmel a tevékenységeket és eseményeket a közösségi médián keresztül: Érdeklődjön az országában zajló eseményekről a nemzeti fókuszpontnál: www.healthy-workplaces.eu/fops fokuszpont@ngm.gov.hu