Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő"— Előadás másolata:

1 Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM MEBIR Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

2 Jogi háttér MSZ EN 28001:2003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények MSZ EN 28002:2003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Útmutató az MSZ EN 28001:2003 bevezetéshez MSZ 28001:2008 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Helyettesített szabvány: MSZ EN 28001:2003

3 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB
Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók, az időszakos munkavégzők, az alvállalkozó munkavállalóinak, a látogatóknak, és minden más, a munkahelyen jelen lévő személyeknek az egészségére és biztonságára.

4 MEBIR Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer: általános irányítási rendszer része, amely megkönnyíti a szervezet üzleti tevékenységével kapcsolatos MEB-kockázatok kezelésének irányítását. Szervezeti felépítés, tervezés, felelősségi körök, kialakított gyakorlat, eljárások, folyamatok, erőforrások, amelyek a MEB politika kialakításához és fenntartásához szükségesek.

5 Veszély (hazard) Előidéző ok vagy helyzet, amely kárt okozhat sérülés, egészségkárosodás, anyagi kár, a munkahelyi környezetben bekövetkezett kár formájában, vagy ezek kombinációja.

6 Veszélyazonosítás (hazard indentification)
Folyamat annak felismerésére, hogy egy veszély létezik, és e veszély jellemzőinek meghatározása.

7 Kockázat (risk) Egy meghatározott veszélyes esemény előfordulási valószínűségének és következményének/következményeinek kombinációja.

8 Kockázat értékelése (risk assessment)
Átfogó folyamat a kockázat mértékének becslésére és annak eldöntésére, hogy a kockázat elfogadható-e vagy sem.

9 Biztonság (safety) Mentesség kár vagy ártalom elfogadhatatlan kockázatától.

10 Elfogadható kockázat (tolerable risk)
Olyan szintre csökkentett kockázat, amelyet a szervezet –jogi kötelezettségei és saját MEB politikája alapján – el tud viselni.

11 Célok (objektives) MEB eredményes működésével kapcsolatos szándékok, amelyet a szervezet maga számára megfogalmaz.

12 MEBIR elemei MEB politika, Tervezés, Bevezetés és működtetés,
Ellenőrző és helyesbítő intézkedések, Vezetőségi átvizsgálás: politika, célok, MEBIR más elemeinek esetleges szükséges változtatásaira figyelemmel a MEBIR-auditok eredményeire is.

13 Sikeres MEB-irányítás elemei

14 MEB politika, MSZ 28001 követelménye
Amely megfelel: szervezet MEB kockázatai jellegének és mértékének, tartalmazza a folyamatos fejlesztés iránti elkötelezettséget, elkötelezettséget tartalmaz a mindenkor alkalmazandó MEB jogszabályok és más vállalt egyéb követelmények teljesítésére, dokumentált, bevezetett és szinten tartott, minden munkavállalóval közölve lett, hogy tudatában legyenek kötelezettségeiknek, rendelkezésre áll minden érdekelt részére, időközönként felülvizsgálatra kerül, hogy biztosítható legyen érvényessége és megfelelő volta a szervezet számára.

15 Esettanulmány BHOPAL 1984. december 2. MIC metilizocianát gyártása
Biológialag igen aktív, igen kis koncentrációban is szemirritáció, belélegzéskor a tüdőben lévő gázokkal hevesen reagál, oxigént kihajtja a tüdőből, mérgező hatása tartós és irreverzibilis Megengedett koncentráció.0,05 mg/m3 /USA/


Letölteni ppt "Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések