Alultápláltság és veszélyei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Tápláltsági problémák a Crohn- és colitises betegeknél
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
Sportolás hatása szervezetünkre
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Az elhízás.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Belső női nemi szervek.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
BIOKÉMIAI ALAPOK.
A szervezet energiaforgalma
A táplálásterápia elvei és gyakorlati kérdései
A táplálásterápia különleges esetei
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Az idegrendszer fejlődése Az agy
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Teljes Parenterális Táplálás
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
Perioperatív táplálás a felső tápcsatorna radikális műtéteinél
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Az öregkor.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A növények táplálkozása
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Oktatás kiemelkedő fontossága
Az ember táplálkozása.
Mindennapi veszteségeink
A szervezet energiaforgalma
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Az alvó ember és az álmodó agy
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
A szervezet energiaforgalma
Az anyai táplálkozási szokások magzatra gyakorolt hatása Dr. Hajdú Júlia Med. Habil. Semmelweis Egyetem Budapest, Általános Orvostudományi kar I.sz. Szülészeti.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Táplálkozás biokémiája Egészségügyi mérnököknek 2015 (27.tétel)
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Hasnyálmirigy.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Az éhezés.
Az elhízás prevenciója és szövődményei
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Táplálkozási betegségek
A szervezet energiaforgalma
Előadás másolata:

Alultápláltság és veszélyei Az emberi szervezetben: sejtek folyamatos átalakulása folyik (anabolizmus/katabolizmus) ezek energia felhasználást igénylő biológiai-kémiai-fizikai folyamatok, meghatározott sorrendben pl. enzimek, hormonok, vérképzés, sejtek lebontása, elektromos potenciál az izmokban, idegekben, ingerületátvitel kémiai továbbítása stb. Eredményeként jön létre az életfontosságú szervek működése, testhőmérséklet és folyadékháztartás fenntartása,mikroorganizmusok megsemmisítése, stb.

A táplálkozás els'rend* és másodlagos célja 1.Élettani állapot fenntartásához, fejldéséhez, mködéséhez elegend energiát biztosítani. 2.Védekezkészség fokozása, szövdmények kikerülésével, megelzésével.

Ennél a táplálási formánál is az összes (40- 50féle) dönten természetes tápanyag kerül felhasználásra. Egészséges embernél egyensúlyban van az energia mérleg. Egyensúly felborulását okozhatja: - Elégtelen tápanyagfelvétel (koplalás, éhezés), anorexia, túlzott diéta, öregkor, rágási-nyelési nehézségek, stb.

-fokozott tápanyagvesztés hányás, hasmenés, bélbetegségek, malabszorptio, vesebetegségek, stb. - betegségek vagy sérülések okozta szükségletek fokozása metabolikus folyamatok rendellenessége, láz, trauma, égés, malignus daganat, sepsis, m*tét

Malnutrició fogalma, kialakulása és veszélyei Olyan kóros állapot, amely egy vagy több tápanyag relatív vagy abszolút hiányának következtében alakul ki. Kevert formák is ismertek, ez a leggyakoribb, kórházi ápolás esetén is. kóros túltápláltság, alultápláltság. Idült kalória és fehérjehiányos állapotok: Gyermekkorban: marazmus Döntően fehérjehiány kórképe: Kwashiorkor-betegség (Afrikai gyerekekben, ma: alkoholista hajléktalanoknál látunk hasonlót)

Alultápláltság Zsírraktárak csökkenése, eltűnése Izomfehérjék csökkenése, izomtömegvesztés Zsigeri fehérjék (szervek mérete) nem, vagy alig csökkennek Immun-védekezési reakciók csökkennek, akár teljes anergiáig (szepszisben sincs láza)

A rossz tápláltság pszichés következményei: Fáradékonyság, általános levertség Kezdeményezés hiánya Depresszió Magatartás megváltozása, érdektelenség, önzés, személyiségzavarok Zavartság, kimerülés Apátia, kóma

Kezelés Megfelelő energiabevitel biztosítása Fehérjehiány pótlása (fehérjedús étkeztetés) Vitaminok, nyomelemek, makrotápanyagok (vas, kálcium, magnézium) Bélflóra rendbetétele