Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Advertisements

Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A CMMI modell alkalmazása SOA-környezetben
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Új molekuláris biológiai módszerek
Kockázat és megbízhatóság
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kvantitatív módszerek
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Hatékony és pontos munkavégzés
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
A Katasztrófavédelem új szervezeti struktúrája Március 8-9.
Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Pénzügyi kontrolling bemutatása
Alkalmazott statisztikai alapok
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
KRÉTA-ESL Bemutató.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Hagyományos megjelenítés
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket.   Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. 2019.01.01.

A kvantitatív vizsgálati módszerek csoportosítás Direkt sejtszám meghatározás Cél: összes csíraszám meghatározása Módszer: mikroszkópos Hiba: sejtek aggregátumokba tömörülnek, nem tesz különbséget élő és elhalt sejtek között Indirekt sejtszám meghatározás Módszer: optikai, tömegméréses, kémiai Cél: összes élőcsíraszám meghatározása Módszer: tenyésztéses A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni. 2019.01.01.

1. Tenyésztéses módszerek Speciális utalás Élő, szaporodásra képes Szilárd tápközegen telep Folyékony tápközegben zavarosság Mérhető anyagcseretermék-képzés Egységes, standardizált módszerek alkalmazása Univerzális tápközeg nincs Különböző igény a szaporodási feltételek iránt Pipettázási hibák befolyása az eredményre jelentős (!min. 10%!) Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki. 2019.01.01.

1.1. Telepszámlálásos eljárások (CFU,KBE) Pontosság párhuzamosok és/vagy ismétlés Feldolgozás 30 percen belül Azonos tenyésztési feltételek: Előkészítés táptalaj mennyiség/lemez vízszintes szilárdulás Inkubálás max. 6 lemez egymáson páratartalom/tömegvesztés (48h<15%) Leolvasás mintamaradványok lupe, sztereomikroszkóp Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt. 2019.01.01.

1.1.1. Lemezöntéses módszer Folyamata Decimális hígítási sor készítése Egyértelmű jelzéssel ellátott petri-csésze 1-1 ml szuszpenziót pipettázunk Steril, 45-50 °C-os táptalajból 15-20 ml kerül minden Petri-csészébe Alapos keverés óvatos mozgatással Megfordítani a Petri-csészéket (szilárdulás után) Inkubálás (T, t) Telepszámlálás 2019.01.01.

1.1.2. Felületi szélesztéses módszer Folyamata Előre leöntött, megszilárdult, szikkasztott felületű lemez (szárítás-nyitott 50 °C –30perc-zárt 37 °C-4 h v. 50 °C-2h) A felületre hígításonként 0,1 ml szuszpenziót pipettázunk (párhuzamosan!) Egyenletes szélesztés steril üvegbottal v. kis kémcső gömbölyű végével. Inkubálás (T, t) Telepszámlálás 2019.01.01.

1.1.3. Membránszűrés Univerzális eljárás, mert alkalmas mennyiségi és minőségi vizsgálatokra is. A membránszűréses módszert alacsony csíraszámú folyadék- és gázminták vizsgálatára alkalmazzuk. A minta meghatározott mennyiségét membránfilteren átszívatva annak pórusain a mikrobák visszamaradnak. A membránfiltert táptalajra helyezve a filteren átdiffundáló tápanyagok révén a telepek magán a filteren alakulnak ki. 2019.01.01.

1.2. Határhígításos eljárás I.= Most Probable Number (MPN) Alkalmazhatóságnak alapfeltétele: a sejtek eloszlása az alapszuszpenzióban véletlenszerű legyen, vagyis a sejtek a szuszpenzió bármely részében azonos valószínűséggel legyenek megtalálhatók A folyékony táptalajban mikrobaszaporodás legyen tapasztalható már 1 élő sejtet tartalmazó inokulum beoltása esetén is. Pontosság növelése: hígítási arány csökkentése párhuzamosok ismétlés 2019.01.01.

Határhígításos módszer II. Folyamata Alapszuszpenziót készíteni és decimális alapon addig hígítani, míg az utolsó hígítás 1 ml-ében már valószínűleg már nem található a keresendő mikroorganizmus egyetlen sejtje sem. A hígításokból steril pipettával 1-1 ml-t kioltunk folyékony táptalajt tartalmazó csövekbe. A megkívánt pontosságtól függően hígításonként 2-2, 3-3, 4-4 vagy 5-5 párhuzamos leoltást végzünk. Inkubálás (T, t) A szaporodást mutató csövek számának és hígítási szintjének ismeretében a Hoskins-féle táblázatokban a kulcsszám segítségével meghatározzuk a legvalószínűbb élősejtszámot. 2019.01.01.

Hoskins-féle táblázat a cm3-enkénti élősejtszám megállapításához hígításonként 3-3 leoltás esetén Kulcsszám Alapérték 000 100 110 111 200 210 211 220 221 222 0.36 0.73 1.1 0.91 1.5 2.0 2.1 2.8 3.5 300 310 311 320 321 322 330 331 332 333 2.3 4.3 7.5 9.3 15 21 24 46 Tovább higítani! 2019.01.01.

Kvalitatív élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálati módszerek 2019.01.01.

A kvalitatív vizsgálati módszerek Jelenlét igen/nem, ha igen identifikálás Dúsítás- revitalizálás, arány növelés Elektív, szelektív, differenciáló tápközegek Speciális tenyésztési paraméterek Izolálás - lemezöntés Tiszta tenyészet - szélesztés előállítása 2019.01.01.

Identifikálás Morfológiai vizsgálatok Mikromorfológiai (sejtmorfológia)- alak, méret, mozgásképesség, festhetőség, tok, spóra, sejtosztódás, sejtcsoportosulás Makromorfológiai- folyékony és szilárd táptalajokban létrehozott tenyészet alaktani vizsgálata Mikroorganizmusok szaporodására ható környezeti tényezők Speciális anyagcseretermékek kimutatása (pl. kataláz, oxidáz, indol, koaguláz, thermonukleáz, zselatin elfolyósítás, NO3, O/F teszt, Ureáz, VP próba, hemolízis stb.) Antigénszerkezetet elemző szerológiai vizsg. Genetikai tesztek 2019.01.01.

Optikai módszer Tömegmérés Kémiai módszer Kalibrációs görbe (nem lineáris) - fotométer Nefelometria- <106 sejt/ml – fényszóródás Turbidimetria- > 106 sejt/ml – fényelnyelés Tömegmérés Sejttömeg meghatározás (szűrés, centrifugálás, szárítás, mérlegelés) Kalibrációs görbe (nem lineáris) Kémiai módszer pl. sav-lúgképzés mérése, összes N meghatározása 2019.01.01.

Mikroszkópos módszer Min. 105 /ml sejtszám Gyors, konzerválható Számlálókamrás eljárások Definiált térfogat hálózatbeosztás Szorzófaktor Pontosság összes megszámolt sejt/számláláshoz igénybevett négyzetek száma THOMA-, BÜRKER-KAMRA Festéses eljárások Adott mintamennyiség Adott terület Látótérátmérő ill. –terület BREED- FÉLE 2019.01.01.