Alkalmasság- vizsgálatok a Magyar Honvédségben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Juhász Zsolt őrnagy MH Honvéd Egészségügyi Központ,
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Professzor Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
ORSZI vizsgálatok foglalkozás-egészségügyi kérdései
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Kötelező folyamatos továbbképzés várható változásai Forrai Márta.
A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelete a hajózó személyzet képzésérõl és szakszolgálati engedélyérõl.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A FIZIKAI FELKÉSZÍTÉS HELYZETE, A FEJL Ő DÉS LEHETSÉGES IRÁNYA Dr. Eleki Zoltán ő rnagy (HM HKF kiemelt f ő tiszt) (HM HKF kiemelt f ő tiszt)
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Kálmán László mk. alezredes MH HKNYP Pk. h. (hadkiegészítés)
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
A papír alapú egzisztenciától a személyre szabott értékelés igényéig: a munkaköröket meghatározó szabályozás hatásai huszonkét év tükrében Dr. Horváth.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Az egyetem létrehozásának célja
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Az egyetem létrehozásának célja
Megjelent a végrehajtási rendelet!
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Alkalmasság- vizsgálatok a Magyar Honvédségben Sebestyénné dr. Sasi Ágnes alezredes, osztályvezető főorvos

Alkalmasság-vizsgálatok Emlékeztető a 2014 évi előadásból 2. A 10 /2015(VII.30. HM rendelet általános ismertetése 3. Változások az egészségi, pszichikai, fizikai követelményrendszerben 4. Összegzés

Az alkalmasság-vizsgálatok jövője Az alkalmasság-vizsgálatokat szabályozó 7/2006 HM rendelet az elmúlt évek során többszöri módosításon esett át,de alapkoncepciójában nem változott.. - Két irányból indult el törekvés a rendelet teljes átdolgozására 1.) Egészségügy részéről 2.) Parancsnoki vonalon 1.a) A Magyar Honvédség személyi állományának nagy része kiesik az egészségügyi szolgálat „látóköréből”. 1.b ) A legveszélyeztetettebb állomány egészségi állapotát nehéz követni, mert a Magyar Honvédségben működő két szűrőrendszer(csapatorvosi, alkalmasság-vizsgálatok) kevés ponton találkozik. 1.c) Az elavult egészségi minősítések újragondolása a népesség általános egészségi állapotának tükrében. 2.a) Az alakulat parancsnoka a beosztásra való alkalmasság ismeretében könnyebben tudja tervezni az állomány összetételét. 2.b) Egyszerűsíteni kell a külföldi szolgálat előtti alkalmasság–vizsgálatok rendszerét. 2.c) A fizikai alkalmasság szintjét egy minimum szintben kell meghatározni, ennél szigorúbb elvárásokat indokolt esetben az alakulat parancsnoka támaszthasson.

Az alkalmasság-vizsgálatok jövője Egészségügyi vonalon Törekvés az állomány egészének egészségi monitorozásával a megbetegedések minél korábbi felismerése, kezelése. A honvéd munkaképességének minél hosszabb ideig tartó megőrzése. Parancsnoki vonalon A feladatra való kiválogatás egyszerűsítése Átláthatóság, Tervezhetőség Költséghatékonyság KÖZÖS CÉL BEVETHETŐ KATONA

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról 2012 évi CCV törvény (Hjt) 9/2013 (VIII. 12.) HM rendelet (Vhr.) 57/2009. (X.30.) IRM-ÖM-PTNM együttes rendelet egyes rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról, közalkalmazottai és köztisztviselői munkaköri egészségi alkalmasságáról, a szolgálat-, illetve keresőképtelenség megállapításáról, valamint az egészségügyi alapellátásról

10/2015. (VII. 30.) HM rendeletről általában A 7/2006 (III.21.) HM rendelet öt részből és XIII fejezetből áll A fejezetek egy- egy vizsgálati típust tárgyalnak (pl. katonai szolgálatra való alkalmasság) Itt jelennek meg a már megállapított általános katonai alkalmassághoz képest magasabb szintű elbírálást igénylő feladatokra való alkalmasság elbírálásának feltételei. Ezekben a fejezetekben kerülnek meghatározásra a minősítések (egészségi,pszichikai,fizikai).

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet hat részből és XVI fejezetből áll I rész: Általános rendelkezések - Itt kerül meghatározásra, hogy ki, milyen estekben végzi az alkalmasság-vizsgálatokat, ezek milyen gyakorisággal történnek és milyen minősítések születnek. - Meghatározza az egészségi,pszichikai es fizikai minősítéseket valamint az elvégzésre kerülő vizsgálatokat és az ehhez szükséges leleteket és okmányokat. - Meghatározza a minősítések érvényességi idejét. II. rész: A honvédek alkalmassága megállapításának általános szabályai - Részletesen kifejti az egészségi,pszichikai, fizikai alkalmassági követelményeket és alkalmazásukat

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 III rész: A honvédek alkalmassága megállapításának különös szabályai Tárgyalja: A katonai szolgálatra jelentkezők Honvédek A 365 napot meghaladó külföldi katonai szolgálat A külföldi katonai szolgálat teljesítését követő vizsgálatát A katonai szolgálatra való alkalmasság rendszeres ellenőrzését A honvéd tisztjelöltnek, honvéd altisztnek jelentkezők vizsgálatát Az önkéntes tartalékos katonai állományba jelentkezők vizsgálatát IV rész: A felülvizsgálati eljárás rendje -A felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének szabályait, okmányrendszerét, jogorvoslati lehetőségeket. A bizottságok összetételét, hatás és jogkörét. Az egészségkárosodás megállapítását. Az egészségügyi szabadság rendjét

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 V. rész: Záró vizsgálat A 7/2006 (III.21) HM rendelethez képest új elemként jelenik meg. A szolgálati viszony megszűnése, megszüntetése estén kell elvégezni. Csak az adott állapot rögzítésére irányul. VI rész: Záró rendelkezések A rendelet bevezetésének fokozatosságát biztosítja

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 Fogalom meghatározás egészségi alkalmasság-vizsgálat: olyan egészségi szakorvosi alkalmasság-vizsgálat, mely az általános feladatoknak, illetve az egyes beosztások ellátásához szükséges kiemelt egészségi alkalmassági követelményeknek való megfelelést vizsgálja, Mikor kell Alkalmasság-vizsgálatokat végezni Átdolgozásra kerültek a vizsgálati típusok. Új elemeket vezettünk be, másokat töröltünk.   időszakosan történő alkalmasság vizsgálat Az új koncepciónak megfelelően már nem általános katonai szolgálatra történik az alkalmasság megállapítása,hanem a betöltött beosztásnak megfelelően a külföldi katonai szolgálat teljesítése előtt, ha a betöltött és tervezett beosztási követelmények eltérőek illetve  ha az a képzésen való részvétel feltétele, 365 napot elérő vagy azt meghaladó időtartamú rendelkezési állományt vagy távollétet követő újbóli beosztásba helyezést megelőzően,

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 Az egészségi alkalmassági minősítések  „Egészségileg korlátozással alkalmas” („K”) A minősítésben a korlátozásokat minden esetben meg kell jeleníteni. A felsorolt korlátozások közül a szakorvosok az elváltozás jellegének és súlyosságának mérlegelésével választhatnak.  F9-Speciális elbírálás A honvéd állományilletékes parancsnokának javaslatára és az alkalmasságot elbíráló bizottság orvosi véleménye alapján adható. A honvéd alkalmasságát évente minősíteni kell. A fizikai alkalmasság vizsgálatát és ellenőrzését nem kell végrehajtani. A honvéd előmenetelre, külföldi szolgálatra nem tervezhető.  Az egészségi alkalmassági vizsgálat során a testtömeget, a testmagasságot és a testzsír-százalékot is mérni kell! Amennyiben a honvéd nem a rendelet 3. mellékletében meghatározott testalkati mutatókkal rendelkezik, akkor fel kell hívni a figyelmét a Honvéd Testalkati Programban való részvétel lehetőségére.

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 Az egészségi alkalmassági minősítések  A katonai szolgálatra jelentkezők és a honvéd egészségi alkalmasságát a következők szerint kell minősíteni:   - A3 rovat szerint a honvéd és a katonai szolgálatra jelentkező és önkéntes tartalékos állományt 34 éves életkorig, - A4 rovat szerint a honvéd és a katonai szolgálatra jelentkező és önkéntes tartalékos állományt 35-44 éves életkor között, - A5 rovat szerint a honvéd és a katonai szolgálatra jelentkező és önkéntes tartalékos állományt 44 éves életkor felett - A6 rovat szerint az F9 „Korlátozással alkalmas” minősítéssel ellátható beosztásra tervezetteket, valamint az önkéntes tartalékos IV-et.

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 016 Cukorbaj A2 a b c d A3 A4 A5 A6 BNO 1. csak diétával kezelhető formák, jó általános állapot E KLGS A E10-E14 2. szigorú diétával, tablettával kezelhető formák K 3. szigorú diétával, közepes mennyiségű Inzulinnal kezelhető, nem labilis formák, jó általános állapot 4. szigorú diétával, nagy mennyiségű Inzulinnal kezelhető, labilis formák, érszövőd- ményekkel 016 Cukorbaj A3 A4 A5 A6 BNO 1. csak diétával kezelhető formák, jó általános állapot KLGS A E10-E14 2. szigorú diétával, tablettával kezelhető formák E K 3. szigorú diétával, közepes mennyiségű inzulinnal kezelhető, nem labilis formák, jó általános állapot E13 4. szigorú diétával, nagy mennyiségű inzulinnal kezelhető, labilis formák, érszövődményekkel

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 A pszichikai alkalmasság vizsgálata Érdemi változás nem történt A fizikai alkalmassági követelmények és alkalmazásuk állóképességi mozgásformák: a) 3200 m síkfutás (45 éves korig), b) 2000 m síkfutás (45-49 éves kor között, illetve választható mozgásformaként 50 éves kortól), c) 1600 m menet sík terepen (50 éves kortól, illetve az önkéntes tartalékosok esetében). kar erő-állóképességi mozgásformák: a) fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás (férfiak esetében), b) térdelő-fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás (nők esetében), c) húzódzkodás. törzs erő-állóképességi mozgásforma: a) hanyattfekvésből felülés.

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 A fizikai alkalmassági követelmények és alkalmazásuk - Ha a honvéd huzamosabb ideig tartó, illetve maradandó egészségkárosodása következményeként a fizikai kondicionális képességi követelményeket nem képes teljesíteni a z előzőekben felsorolt mozgásformákkal, a MFÜV a módosult fizikai terhelhetőségre figyelemmel a z alábbi könnyített mozgásformák alkalmazását írhatja elő határozott időre, vagy véglegesen. - Új elem! FÜV eljárás keretében legfeljebb egy év időtartamra felmenthető a kondicionális képességi követelmények végrehajtása alól. könnyített állóképességi mozgásformák: 1600 m menet sík terepen. könnyített kar erő-állóképességi mozgásforma: a) hajlított karú függés. könnyített törzs erő-állóképességi mozgásformák: a) függésben lábemelés, b) hanyattfekvésből lapockaemelés.

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 A fizikai alkalmassági követelmények és alkalmazásuk A fizikai alkalmasság-vizsgálat során a fizikai kondicionális képességi követelmény vizsgálatára szolgáló állóképességi mozgásformák helyett az időjárási körülmények figyelembe vételével, a vizsgálat vezetőjének döntése alapján alkalmazható mozgásformák: kerékpár- ergometria b) futószalag- ergometria

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 A fizikai alkalmassági követelmények és alkalmazásuk Katonai szolgálatra fizikailag az a katonai szolgálatra jelentkező, illetve honvéd alkalmas, aki az előírt mozgásformából eléri a minimális pontszámot, és a három mozgásformából összesen legalább 220 pontot elér. A mozgásformánként elérendő minimális pontszám: - állóképességi mozgásformák esetén 60 pont, - kar illetve törzs erő-állóképességi mozgásformák esetén mozgásformánként 30-30 pont. Abban az esetben, ha a honvéd egészségi állapota a fekvőtámasz, húzódzkodás(hajlított karú függés )mozgásforma közül egyik végrehajtását sem teszi lehetővé, akkor a felülés (lapockaemelés, függésben lábemelés) mozgásformában szerzett pontszám 50 %-a kerül beszámításra. Abban az esetben, ha a honvéd egészségi állapota felülés (lapockaemelés, függésben lábemelés) mozgásforma végrehajtását sem teszi lehetővé, akkor a fekvőtámasz, húzódzkodás(hajlított karú függés ) mozgásformában szerzett pontszám 50 %-a kerül beszámításra.

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 A fizikai alkalmassági követelmények és alkalmazásuk Fizikailag alkalmatlan eredmény esetén az alkalmasság-vizsgálatot végző szerv 6 hónapon belül újabb időpontot határoz meg. Ebben az esetben a honvéd addig nem tervezhető előmenetelre, külszolgálatra, amíg „Fizikailag alkalmas” minősítést nem szerez. Ugyanez vonatkozik a katonai alakulatnál elvégzett állapotfelmérésre is! Ebben az esetben,ha a honvéd ismételten sem teljesíti a kondicionális követelményeket, akkor a parancsnok kéri az alkalmasságot elbíráló szervtől a fizikai alkalmasság elbírálását. Amennyiben a megismételt fizikai alkalmasság-vizsgálat is alkalmatlan minősítéssel zárul, akkor a honvéd szolgálati viszonyát meg kell szüntetni.  A fizikai kondicionális képességi követelmények felmérése attól az évtől nem kötelező, amikor a honvéd betölti az 55. életévét. - Új elemként jelenik meg, hogy a hogy az adott naptári évben a katonai szervezeteknél elvégzett éves fizikai állapotfelmérés eredményét a fizikai alkalmasság-vizsgálat eredményének el kell fogadni.  ”A honvéd saját maga felelős fizikai állapota fejlesztéséért, szinten tartásáért, valamint a hatályban lévő fizikai követelmények teljesítéséért. A honvéd fizikai állapota fejlesztése érdekében, szolgálati elöljárója engedélyével, szolgálatteljesítési időben is végezhet edzéstevékenységet.”

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 Az összesített alkalmassági minősítések és értelmezésük „Jelenlegi beosztásában alkalmas” helyett „Beosztásában szolgálatra alkalmas” Új tartalmat jelent: A „Beosztásában szolgálatra alkalmas” minősítés érvényessége alatt a honvéd - ha a beosztási követelmények azonosak - 365 napot meg nem haladó külföldi katonai szolgálatra vezényelhető az állományilletékes parancsnok döntése alapján, ha a minősítés érvényessége alatt egészségkárosodás nem lép fel, a minősítés kiadását követő 365 napig. 365 nap után a parancsnok akkor dönthet a kiutazásról, ha rendelkezik a csapatorvos javaslatával, csapatpszichológusi értékeléssel és érvényes fizikai állapotfelmérés-igazolással. (Nem alkalmasságot kell megállapítani! Ez már megtörtént) Érvényes minősítés hiányában a honvéd szolgálati viszonyának megszüntetését kell kezdeményezni.

Az alkalmasság-vizsgálatok jogi szabályozása 2015 Az alkalmassági minősítések érvényessége Az alkalmas minősítés a - katonai szolgálatra jelentkezők esetében legfeljebb 1 évre, hivatásos és szerződéses katonák esetében a honvéd 35 éves életkoráig legfeljebb 5 évre, 35-44 éves életkor között legfeljebb 3 évre, 44 éves életkor felett legfeljebb 1 évre,  365 napot meghaladó külföldi katonai szolgálat esetén a kiküldetés időtartamára, de legfeljebb 5 évre, - önkéntes tartalékos katonák esetében  45 éves életkor felett 2 évre,  45 éves életkorig 5 évre, -  honvéd tisztjelölti és honvéd altiszt-jelölti katonai szolgálatra jelentkezők esetében legfeljebb 1 évre, - honvédségi ösztöndíjasnak jelentkezettek esetében a tanulmányok időtartamára

Összegzés Egészségügyi vonalon Törekvés az állomány egészének egészségi monitorozásával a megbetegedések minél korábbi felismerése, kezelése. A honvéd munkaképességének minél hosszabb ideig tartó megőrzése. 10/2015(VII.30) HM rendelet A Magyar Honvédség teljes állományának részt kell venni alkalmasság- vizsgálaton. A szakorvosok szakmai alapon történő döntései nagyobb teret kaptak.

Összegzés 10/2015(VII.30) HM rendelet A Magyar Honvédség teljes állományának részt kell venni alkalmasság- vizsgálaton. A minősítések érvényességi idejének életkor szerinti megállapítása. Parancsnoki vonalon A feladatra való kiválogatás egyszerűsítése Átláthatóság, Tervezhetőség Költséghatékonyság

Köszönöm a figyelmet!