Hogyan készítsünk JÓ MINŐSÉGŰ ÉS KIS MÉRETŰ „szendvics” PDF-et?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Advertisements

TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Körlevél. Körlevél alapok: Körlevél: sok címzettnek közel azonos tartalmú üzenet! (Pl: Felvételi értesítő) 3 részből áll: 1. Adatok /címlista 2. Levétörzs/szövegtörzs.
Hiteles elektronikus dokumentumok tárolása/archiválása – avagy a papír alapú bér-irattárolás elektronikus megfelelője. Vincze Zoltán Presales Montana Zrt.
A TANULÁS Készítette: Suplicz Sándor pszichológus docens és Fűzi Beatrix tanársegéd Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ.
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Clean Bean® tisztító készlet kapszulás kávégépekhez.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
Diavetítés (slideshow) készítése az IrfanView programmal és Csoportos fájlműveletek (átnevezés, átalakítás, átméretezés)
avagy a háromszög technika
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Hogyan partícionáljuk meghajtónkat?
Internet tudományos használata
Munkalapok védelme az Excelben
Nagyméretű állományok küldése
Számítógép összeszerelése lépésről lépésre I.
Cím Szerző Konzulens.
Valószínűségi kísérletek
Térkép készítése adataiból
2017. Szeptemberében induló képzések
Kompetenciamérés a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében 2007
Ilyen számítógépet szeretnék
Becslés gyakorlat november 3.
A színkezelés alapjai a GIMP programban
A program főmenüjében a Könyvelés -> Számlázás -> Számlakészítés menüpontot kell választani
Montázs készítése.
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
Biztonságos Internet Nap február 7.
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Prezi Készítette: Zsoldos Norbert Felkészítő tanár: Sarnyai Zoltán
Háttértárak karbantartása
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
A kétszintű érettségi.
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Táblázatkezelés alapjai
A mozgási elektromágneses indukció
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Ez a címdia 1. szövegdoboza
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
PowerPointban A közös munka 7 módja a Közös szerkesztés
Alapvető tudnivalók Írásjelek mindig előtte lévő szóhoz tapadjanak
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
A Hálózat és Az internet
Számítógépes vírusok.
3. A robot képernyőmenüje
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Northwind Traders Kik vagyunk?
43.óra Amikre fontos odafigyelni!
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Webszerkesztés Webszerkesztés.
A számítógép története
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatika Oktató: Katona Péter.
Edényrendezés - RADIX „vissza” - bináris számokra
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Háttértárak Merevlemezek.
Háttértárak Merevlemezek.
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Előadás másolata:

Hogyan készítsünk JÓ MINŐSÉGŰ ÉS KIS MÉRETŰ „szendvics” PDF-et? Tippek, trükkök, javaslatok

Egyáltalán mi is az a „szendvics” PDF? Olyan dokumentum, amely a szkennelt oldalképeket is, és az ezekből OCR programmal felismert szöveget is tárolja, külön-külön rétegen, oldalanként pontos átfedésben. Az alsó rétegen van a szöveg, a felső rétegen a szkennelt kép.

Hogyan tudunk mi is „szendvics” PDF-et készíteni? A feladat elvégzéséhez szükséges minimális hardverek és szoftverek: Hardver: PC (asztali vagy notebook) - gyors processzor, sok memória, minél több üres hely a merevlemezen Síkágyas szkenner (A4 esetleg A3) - gyors beolvasás (8-10 sec/A4), jó minőségű beolvasófej, USB 2.0 csatlakozás, hozzáadott szoftver (lehetőleg neves gyártó termékét válasszuk!) Szoftver: Képszerkesztés - Adobe Photoshop CS2, CS3, Elements OCR - Abbyy FineReader, OmniPage PDF szerkesztés - Adobe Acrobat Képkonvertálás - IrfanView Sokszor ismételt műveletek (macro) - AutoHotkey

„Szendvics” PDF készítés folyamata: szkennelés oldalpárok szétválasztása világosítás, kontraszt, stb. beállítás egyenesítés margó levágás (oldal körbevágás) új margó készítés (laptükör középre állítás)

„Szendvics” PDF készítés folyamata (folytatás): „master” kép készítés (300 dpi, 100% JPG) „internet” kép készítés (átméretezés 50%-ra, 150 dpi, 80% JPG) Karakterfelismerés (OCR) „kép” PDF készítés „szöveg” PDF készítés „kép” és „szöveg” PDF fájlok összefűzése (szendvics szerkezet)

Szkennelés: Igyekezzünk mindig oldalpárokat szkennelni. Gyorsabban végzünk a munkával, és kíméljük a szkennert is.

Oldalpárok szétválasztása: A legegyszerűbb és leggyorsabb IrfanView programmal (batch conversion -> crop). Ne vágjuk vissza oldalközépig, mindig hagyjunk rá 1-2 cm keretet.

Világosítás, kontraszt, stb.:

Egyenesítés előtt...

... és után:

Margó levágás: Jelöljük ki a vágás helyét. Vágjunk minden oldalt egyformára. Ügyeljünk, nehogy lemaradjon értékes információ!

Vágás után:

Visszaállíthatjuk az eredeti lapméretet, de adhatunk új méretet is. Új margó készítés: Visszaállíthatjuk az eredeti lapméretet, de adhatunk új méretet is.

Új margóval: Egy menetben megszabadultunk a régi margón lévő firkálásoktól, foltoktól, stb., és a laptükör is középre került.

„Master” kép készítés: A megszépített, tömörítetlen képeinkből kötegelt konvertálással elkészítjük a „master” képeket (JPG, 300 dpi, 100%), pl. IrfanView segítségével.

„Internet” kép készítés: Mivel a „master” képek túl nagy méretűek, most legyártunk egy internetre szánt változatot is: 50%-ra átméretezzük, és 80%-os tömörítésű JPG-ben mentjük el a képeket.

„Kép” PDF készítés: Az internetre szánt képekből - hogy egyetlen fájlként tudjuk kezelni azokat - készítsünk PDF-et az Adobe Acrobat segítségével.

„Kép” PDF mentés: Az elkészült PDF fájlt mentsük el. A kapott fájl jó minőségű, kis méretű, de még nem tartalmaz szöveget.

Karakterfelismerés (OCR): Most készítenünk kell egy másik PDF-et, amely felismert szöveget tartalmaz. Ehhez a „master” képeket fogjuk használni. Az OCR programmal nyissuk meg a képeket, ...

... jelöljük ki az összes oldalt, és indítsuk el a szövegfelismerést (Ctrl+R), ...

... majd az összes oldal felismerése után már csak el kell menteni a kész szöveget (Ctrl+S)...

... egy PDF-be (pl.: Szöveg.pdf), ahol állítsuk be a következőket a „Formátum beállításai” ablakban: - „Az eredeti képméret megtartása” legyen bekapcsolva - „Mentési mód: csak szöveg és kép”.

A kapott eredményt azonnal ellenőrizhetjük A kapott eredményt azonnal ellenőrizhetjük. Jól látható, hogy a szöveg kijelölhető, tehát a PDF fájl valóban szöveget tartalmaz, és nem képet. (A mintaképen Adobe Acrobatot használtam PDF olvasónak.)

PDF fájlok összefűzése: Van tehát 2 db PDF fájlunk, az egyik csak a képeket tartalmazza (Kép.pdf), a másik csak a szöveget (Szöveg.pdf). Már csak össze kell fűzni őket...

egy Adobe Acrobat programmal. Megnyitjuk a „Szöveg ... egy Adobe Acrobat programmal. Megnyitjuk a „Szöveg.pdf” fájlunkat (ez lesz az alap), és ehhez fogjuk hozzáadni a „Kép.pdf” fájlban lévő képeinket a „Vízjel és háttér hozzáadása” menüpont segítségével.

Ha mindent jól állítottunk be, akkor a „Szöveg. pdf” 1 Ha mindent jól állítottunk be, akkor a „Szöveg.pdf” 1. oldalára (az oldal fölé) az Acrobat elhelyezi vízjelként a „Kép.pdf” 1. oldalát. Felül a kép, alatta a szöveg, ami kijelölhető, másolható, kereshető.

Az előbbi műveletet megismételjük a többi oldalon is Az előbbi műveletet megismételjük a többi oldalon is. Már csak a oldalszámokat kell állítani, vagyis a „Kép.pdf” 2. oldalát illesztjük az alapként használt „Szöveg.pdf” 2. oldalára, a 3. oldalt a 3. oldalra, és így tovább...

… amíg el nem készül az összes oldal … amíg el nem készül az összes oldal. A végén elmentjük a kész anyagot egy új fájlba (itt: Végleges.pdf), mely kis méretű, jó minőségű, szendvics szerkezetű PDF. Végre lazíthatunk, a munka elkészült, már csak egy feladat maradt hátra: ...

NAGYON SOK TÜRELMET, KITARTÁST ÉS SOK ÖRÖMET KÍVÁNOK EHHEZ A MUNKÁHOZ! ... KITENNI AZ INTERNETRE A KÉSZ ANYAGOT, ÉS BEGYŰJTENI AZ ELISMERÉSEKET. NAGYON SOK TÜRELMET, KITARTÁST ÉS SOK ÖRÖMET KÍVÁNOK EHHEZ A MUNKÁHOZ! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!